fbpx

Mrzel tuš zjutraj: zdrav ali škodljiv način, da začnete svoj dan?

Foto: Envato

Hladna prha zjutraj je priljubljena navada, sploh v dnevih, ko nam je vstati najteže. Mrzla voda naše telo takoj prebudi in nas iz zasanjanosti potegne v resničnost. Toda, ali je to zdrav način prebujanja? Raziskali smo, kaj menijo strokovnjaki.

Na Nizozemskem je bila glede tuširanja zjutraj opravljena raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 3000 ljudi. Cilj je bil primerjati zdravje tistih, ki so se zjutraj tuširali z mrzlo vodo in tistih, ki so uživali v topli prhi. In rezultati po trimesečnem obdobju so bili presenetljivi: izkazalo se je, da je bilo med tistimi, ki so jutra preživeli ob hladnem tušu, kar 29% manj prijavljenih bolniških odsotnosti.

Podobno raziskavo so opravili tudi na Češkem, in sicer med športniki. Izkazalo se je, da so bili tisti, ki so se s hladno vodo tuširali trikrat na teden, v povprečju boljšega zdravja.

Foto: envato

Razlogi za to niso popolnoma jasni, vendar pa mnogi strokovnjaki menijo, da bi lahko hladna prha pomagala k boljšemu imunskemu sistemu. Prav tako naj bi izboljšala cirkulacijo ter duševno zdravje.

Tuširanje z mrzlo vodo pa ima tudi določena tveganja: ker nenaden curek hladne vode pomeni šok za telo, strokovnjaki tovrstne jutranje rutine ne priporočajo tistim, ki imajo povečano tveganje za bolezni srca in ožilja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!