fbpx

Najboljše restavracije na Dolenjskem: 5 kulinaričnih paradižov za gurmane

Dolenjska se je v zadnjih nekaj letih uveljavila kot pravo kulinarično središče Slovenije, saj se lahko pohvali s kopico odličnih kuharskih mojstrov in avtentičnimi kulinaričnimi zgodbami. Preverite naslednja kulinarična nebesa in brez dvoma se vam bodo pocedile sline.

Hiša Fink, Novo mesto

V hiši Fink ima glavno besedo chef Damijan Fink, ki je s svojo ustvarjalnostjo prepričal tudi mednarodno gastronomsko javnost. S svojimi jedmi se priklanja kulinarični dediščini območja, izbor sestavin pa je predvsem lokalnega značaja. Od domačega zelenjavnega vrta, bližnjega gozda in sosednjega travnika. Ob odlični hrani se seveda prileže tudi dobra kapljica, ob bogati vinski kleti pa ne boste ostali praznih rok.

Foto: Hiša Fink

Oštarija Herbelier, Dolenjske toplice

V Dolenjskih toplicah nadvse navdihujočo zgodbo piše chef Robert Gregorčič z ekipo. Enostavne, a nadvse okusne jedi temeljijo na izbranih okusih letnih časov in svežih lokalnih sestavinah. Z veliko mojstrstva obujajo pozabljene avtohtone recepte in jim ob vonju zelišč vdahnejo novo podobo ter okus. S svojimi vrhunskimi kulinaričnimi tehnikami in bogato zakladnico znanja iz Oštarije brez dvoma ne boste odšli slabe volje, ali pa, bog ne daj, lačni.

Foto: Oštarija Herbelier

Gostilna Repovž, Šentjanž

Ekološka kmetija, ki se je skozi leta preobrazila v eno najbolj prepoznavnih gostiln na Dolenjskem, je pristala celo na radarju slovitega Michelina in si prislužila naziv Bib Gourmand za kakovosten krožnik. Kuhinja temelji na bogastvu podeželja in stoletni tradiciji, ob ekoloških živilih, ki v veliki meri izvirajo iz domačih logov, pa potešijo še tako zahtevne brbončice. Vinska karta, ki obsega najboljša dolenjska in ostala slovenska vina, vas ne bo pustila ravnodušnih.

Foto: Gostilna Repovž

Ošterija Debeluh, Brežice

V Brežicah vajeti v svojih rokah drži chef Jure Tomič, ki ga številni uvrščajo v sam slovenski kulinarični vrh. Družinska restavracija, ki je v celoti uresničila visoko zastavljene ambicije, slovi po sezonski a la carte ponudbi kot tudi degustacijskih menijih, izbirate pa lahko med različnim številom hodo, odvisno od navdiha chefa in ponudbe svežih sestavin.

Foto: Oštarija Debeluh

Tri lučke, Krško

Kuhinja, kjer se prepletajo svetovni trendi in lokalne sestavine, domuje v priljubljenih Treh lučkah. Posebno pozornost chef Dejan Mastnak namenja kakovostnim sestavinam in sezonsko svežim komponentam, pri tem pa se posebej potrudi ohraniti okus domačnosti in pristnosti. Poleg lokalnih sestavin, se občasno ne branijo niti bolj eksotičnih živil, ki oplemenitijo ponudbo in jo naredijo še bolj živobarvno.

Foto: Tri lučke

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!