fbpx

Najboljše slovenske turistične kmetije: daleč od ponorelega sveta

Slovenija, bogata s čudovitim podeželjem in vinogradi, kar kliče po enih pravih "kmečkih" počitnicah, ki jih ponujajo najboljše slovenske turistične kmetije!

Zakaj se ne bi letos odpravili na najboljše slovenske turistične kmetije, kjer vas čakajo gostoljubni domačini, odlični hrana in pijača, kopica zabavnih aktivnosti in predvsem odklop od mestnega vrveža? V nadaljevanju si preberite, katere so najboljše slovenske turistične kmetije po izboru uredništva in gostov na Booking.com, ki so tem kmetijam podelil oceno vsaj 9!

Turistična kmetija Šeruga

Booking ocena: 9,7 / Otočec

Turistična kmetija Šeruga (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Šeruga (Foto: Booking.com)

Le streljaj od glavnih cest in mesta leži s potokom in gozdom obdana domačija Šerugovih. Včasih je bil tu mlin, danes pa so vrata gostoljubno odprli vsem, ki si želijo miru, čiste in neokrnjene narave in okusne domače hrane. Glava družine je Slavko, ki se skozi vse leto trudi, da brbončice uživajo ob pristnem okusu doma na ekološki način pridelane hrane, ki jo poplakne prvovrstni cviček.

Nastanitvene enote vključujejo teraso, klimatsko napravo, TV z ravnim zaslonom ter lastno kopalnico s sušilcem za lase in kadjo ali prho. Uživate lahko na balkonu s pogledom na reko. Na turistični kmetiji si lahko vsako jutro privoščite samopostrežni zajtrk. Posedite lahko tudi na vrtu nastanitve, okolica pa je primerna za pohodništvo in kolesarjenje. Dolenjske Toplice so od nastanitve Turistična kmetija Šeruga oddaljene 19 km, do Šmarjeških Toplic pa je 7 km.

Turistična kmetija Čerček

Booking ocena: 9,7 / Solčava

Turistična kmetija Čerček (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Čerček (Foto: Booking.com)

Turistična kmetija Čerček se nahaja ob glavni cesti, 5 km pred vstopom v Logarsko dolino. Sobe so leta 2018 prenovili, v spodnjih prostorih pa so zgradili manjši wellness, kjer se lahko gostje prijetno razvajajo. Na njihovi kmetiji je glasba prisotna že vrsto let, zato stene v sobah krasijo stari glasbeni instrumenti. Tudi vsi člani družine se v prostem času ukvarjajo z glasbo, zato svojim gostom večkrat kaj zaigrajo. V vseh sobah najdete lastno kopalnico s prho, brezplačnim toaletnim priborom in sušilcem za lase, vsak dan pa vam pripravijo kontinentalni ali samopostrežni zajtrk. Posedite lahko na terasi.

Lokacija kmetije Čerček je izvrstno izhodišče za obisk Logarske doline, Robanovega in Matkovega kota, Kamniško-Savinjskih Alp, kraja Solčava … Reka Savinja je odlična ohladitev v vročih poletnih dneh, ob njenem žuborenju pa si lahko v gugalni mreži dobro spočijete, preberete kakšno knjigo in se podružite s prijatelji. Blizu raste tudi najstarejša tisa na območju Slovenije. Bistvo vsega pa je, da se lahko pri Čerčekovih naužijete domače hrane, v neokrnjeni naravi pa uživate v pohodništvu, kolesarjenju, lokostrelstvu, ribarjenju, itd.

Turistična kmetija Artišek

Booking ocena: 9,9 / Štore

Turistična kmetija Artišek (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Artišek (Foto: Booking.com)

Veselje do sobivanja z naravo, strast do nenehnega ustvarjanja in sledenje tradiciji, je vsebina domačije Artišek, današnje certificirane ekološke kmetije. Neprometno in pestro kmečko okolje blagodejno vpliva na razpoloženje in ponuja pestre aktivnosti. Vse od sodelovanja pri domačih opravilih, obiskov izletniških točk, kolesarjenja, smučanja na bližnjih smučiščih, razvajanja v okoliških termalnih centrih ali le oddiha v mirnem okolju domačije. Na kmetiji so ustvarili in ponujajo na ogled manjšo etnološko zbirko starega orodja, gospodinjskih pripomočkov in drugih uporabnih predmetov. Ponosni so tudi na domačo knjižnico na seniku, ki obsega preko dva tisoč knjig domačih in tujih avtorjev.

V letu 2017 so na lokaciji stare vinske kleti dokončali gradnjo nadomestnega objekta, ki je namenjen zaključenim družbam, nudi dve sobi za nastanitve, infrastrukturno opremljeno parkirišče za avtodome in kot posebnost tudi nočitev na kozolcu! Vsako jutro si lahko privoščite samopostrežni zajtrk.

V bližini se lahko odpravite na kolesarjenje, v sklopu kmetije pa se lahko sprostite na vrtu. Rimske Toplice so 24 km stran, do Rogaške Slatine pa je 26 km.

Lavender Hill eco resort

Booking ocena: 9,7 / Polzela

Lavender Hill eco resort (Foto: Booking.com)
Lavender Hill eco resort (Foto: Booking.com)

Ko si zaželite oddiha v naravi in miru, je čas za Lavender Hill eco resort. Tukaj boste občutili tišino narave. Prebudili se boste v dan poln ptičjega petja in se osvežili v bazenu sredi cvetočega travnika. Pravkar nabrani sveži pridelki vas bodo pričakali na mizi pri kmečkem zajtrku, ki je vedno postrežen z ljubeznijo. Za nastanitev je na voljo pet udobnih apartmajev, v katere sta vgrajena ilovica in les iz domačega gozda, pohištvo pa je izdelano iz recikliranega lesa.Na voljo je popolnoma opremljena lastna kopalnica s prho in sušilcem za lase.

Na posestvu je tudi zasebni wellness, kjer vas čakajo prijetna savna, sprostitveni kotiček za umiritev, čarobno vzdušje s svečkami in kaminom, penina, kotiček s posteljo za počitek, čajni kotiček, jaccuzzi z razgledom, ki jemlje dih in zagotavlja popolni odklop, sprostitvena glasba, mehki kopalni plašč, copatki in brisače ter presenečenje!

V bližini so sprehajalne in tekaške poti, odpravite se lahko na Goro Oljko ali na Veliko planino, na vinsko pot po butičnih lokalnih vinskih kleteh, po Logarski dolini, na posestvu Vinnetou lahko jahate konje, se odpravite do Fontane piva v Žalcu, v Mozirski gaj ali pa si ogledate jamo Pekel.

Turistična kmetija Kaloh

Booking ocena: 9,00 / Maribor

Turistična kmetija Kaloh (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Kaloh (Foto: Booking.com)

Za vse, ki želite za dan ali dva pobegniti od vsakdanjih skrbi in uživati v neokrnjeni naravi ter mimogrede spoznati način življenja v vinarstvu, so na Turistični kmetiji Kaloh na voljo udobne, svetle sobe, v katerih se boste takoj počitili kot doma! Izbirate lahko med dvema dvoposteljnima sobama in eno troposteljno sobo, vse imajo svojo kopalnico s tušem in sanitarijami, LCD-televizor ter brezplačen dostop do interneta (WiFi). Vsako jutro si lahko privoščite samopostrežni zajtrk.

Na Kalohovi kmetiji vam nudijo tudi vinsko pokušino, pri kateri boste izvedeli vse, kar morate vedeti o vinih, preizkusili svoje brbončice ter odkrili nove okuse, arome, vonjave. Vsa vina lahko seveda tudi kupite, bodisi ustekleničena bodisi odprta.

Terme Maribor so od kmetije oddaljene 11 km.

Turistična kmetija Puklavec

Booking ocena: 9,6 / Zasavci

Turistična kmetija Puklavec (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Puklavec (Foto: Booking.com)

Za vse, ki ste potrebni počitka ali načrtujete oddih v Prlekiji, je na Turistični kmetiji Puklavec pripravljenih devet klimatiziranih sob za dvanajst oseb. Vsaka ima svojo kopalnico in seveda prečudovit razgled na okoliške griče. Na kmetiji pa si boste lahko oddahnili tudi tisti, ki se na svoj dopust odpravite z avtodomom. Vsako jutro si lahko privoščite kontinentalni zajtrk, po celodnevnem pohodništvu ali kolesarjenju pa se lahko sprostite na vrtu ali v skupnem salonu. Najmlajšim je namenjeno otroško igrišče. Kopanja željni gosti se lahko ustavite v katerem od bližnjih termalnih kopališč, kot so Banovci, Radenci, Moravske Toplice in Lendava.

Pri Puklavcu vas bodo seveda postregli z odličnimi vini (chardonnay, sauvignon, renski rizling, muškat otonel, šipon), nagrajenimi doma in v tujini.

Smrekarjeva domačija

Booking ocena: 9,6 / Grobišče

Smrekarjeva domačija (Foto: Booking.com)
Smrekarjeva domačija (Foto: Booking.com)

Na Smrekarjevi domačiji lahko prespite v apartmaju, ki sprejme šest ljudi, ali v petih večposteljnih sobah, ki so jih poimenovali po nekdanjih članih domačije. V pritličju so eno od sob prilagodili gibalno oviranim gostom. Sobe vključujejo TV z ravnim zaslonom, nekatere nudijo sedežno površino, kjer se lahko sprostite. Zasebna kopalnica je opremljena s prho, brezplačnim toaletnim priborom in sušilcem za lase. Ker so zavezani tradiciji in imenu, je večina pohištva narejenega iz smrekovega lesa, tudi v sprejemnem prostoru, jedilnici in čajni kuhinjici.

Na Smrekarjevi domačiji vam postrežejo z domačimi narezki in jedmi pripravljenimi iz ekološko pridelanega mesa slovenskega avtohtonega cikastega goveda, krškopoljskega prašiča, različnih sirov, prepeličjih jajc in s kruhom iz krušne peči. Za dobro kapljico pri skrbi vinar Janko Trošt iz Podnanosa.

Lahko si tudi izposodite kolesa, saj je okolica priljubljena za kolesarjenje. Škocjanske jame pod Unescovo zaščito so oddaljene 25 km.

Turistična kmetija Jarc

Booking ocena: 9,5 / Svečina

Turistična kmetija Jarc (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Jarc (Foto: Booking.com)

Turistična kmetija Jarc, s pogledom na svečinsko vinarsko podeželje, vam ponuja sprostitev in odlična kulinarična doživetja v sožitju s čudovito štajersko pokrajino. Na voljo so vam za degustacije, dnevne izlete, zaključene družbe ali daljše počitnice. Sobe vključujejo satelitsko televizijo z ravnim zaslonom, panoramski pogled na okoliške vinograde in kopalnico s prho ter z brezplačnim toaletnim priborom. Nastanitev nudi tudi prostorno teraso, kjer si lahko privoščite jedi na prostem. Na kmetiji strežejo domače vino in kruh, tradicionalne slovenske mesne jedi in tudi vegetarijanski jedilnik.

Vinarsko regijo lahko raziskujete z izleti Vinotour z nordijsko hojo. Jahanje konjev pa je na razpolago 2 km od kmetije. Maribor, mesto z najstarejšo vinsko trto na svetu, ​​je oddaljen 17 km.

Boutique Rooms & Winery Žorž

Booking ocena: 9,6 / Vipava

Boutique Rooms & Winery Žorž (Foto: Booking.com)
Boutique Rooms & Winery Žorž (Foto: Booking.com)

V vinorodni vasici Slap se nahajajo sobe Boutique Rooms & Winery Žorž, ki so last vinogradniške družine Žorž. Enote nudijo teraso, klimatsko napravo, TV z ravnim zaslonom in lastno kopalnico s prho ter sušilcem za lase. Brisače in posteljnina so na voljo z doplačilom. Zjutraj vam pripravijo kontinentalni ali samopostrežni zajtrk, posedite lahko na terasi.

V okolici lahko uživate v smučanju in kolesarjenju, sprostite pa se lahko na vrtu. Gostom je na voljo tudi mini bar, kjer ne manjka izvrstnih vin iz domače kleti. Kmetija Žorž je sicer je ena večjih družinskih kmetij v Vipavski dolini, saj pridelujejo grozdje na površini 12 hektarjev. Vinograde imajo zasajene z rdečimi sortami merlot, cabernet sauvignon in barbera, bele sorte pa so sivi pinot, sauvignon, rumeni muškat, malvazija, rizling, rebula ter avtohtoni sorti zelen in pinela.

Jelenov breg pod Matajurjem

Booking ocena: 9,6 / Kobarid

Jelenov breg pod Matajurjem (Foto: Booking.com)
Jelenov breg pod Matajurjem (Foto: Booking.com)

Jelenov breg pod Matajurem domuje na obrobju vasi s prečudovitim pogledom na Krnsko pogorje, tik ob cesti oz. planinski poti na Matajur. Tiha, neokrnjena in čista lokacija je primerna za vse generacije. Oddih si lahko privoščite v leseni brunarici, v lesenem šotoru, na posestvu lahko kampirate tudi s svojim šotorom oziroma avtodomom, ali pa prespite v družinski sobi s kopalnico. Brisače in posteljnina so v nastanitvi na voljo z doplačilom. Vsako jutro vam pripravijo kontinentalni ali samopostrežni zajtrk. V nastanitvi Jelenov breg pod Matajurjem je na voljo otroško igrišče.

Sam kraj nudi nešteto možnosti za pohodništvo, izlete, kolesarjenje ali samo počitek. Najbolj drzni lahko preizkusite adrenalin s padali, zmaji ali gorskimi kolesi. Prav tukaj pridejo na račun ljubitelji zdravega načina življenja, sprostitve, tišine in prijaznih ljudi.

Turistična kmetija Mali raj

Booking ocena: 9,1 / Dolenci

Turistična kmetija Mali raj (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Mali raj (Foto: Booking.com)

Na obrobju krajinskega parka Goričko, v Dolencih pri Šalovcih, leži kmetija Mali Raj. Gostje, ki zavijejo na to turistično kmetijo, se med svojimi počitnicami, krajšimi ali daljšimi, nikdar ne dolgočasijo. Kako tudi bi se, ko pa domačija ter njena bližnja in nekoliko bolj oddaljena okolica ponujata pestro paleto možnosti za preživljanje prostega časa in oddiha v naravi.

Vse sobe v Malem raju so opremljene s televizijo z ravnim zaslonom. Nekatere nudijo pogled na bazen ali vrt. Vse sobe imajo zasebno kopalnico s kopalnimi plašči, copati in brezplačnim toaletnim priborom. Brezplačen brezžični internet je dostopen na vseh površinah. Naročite lahko tudi sobno postrežbo. Oba apartmaja vključujeta teraso s pogledom na vrt, kuhinjo s hladilnikom in lastno kopalnico, en apartma pa še predel s sedežno garnituro in/ali balkon. Zjutraj je na voljo kontinentalni zajtrk. Apartmaja se nahajata 500 m od ranča.

Nastanitev ponuja tudi sezonski zunanji bazen, žar in otroško igrišče, v izgradnji je podeželski spa center. Obiščete lahko tudi bar ali pa butično sirarno. Najamete lahko kolesa, okolica pa je priljubljena tudi za pohodništvo in ribolov.

Vino + turizem Valdhuber

Booking ocena: 9,6 / Svečina

Vino + turizem Valdhuber (Foto: Booking.com)
Vino + turizem Valdhuber (Foto: Booking.com)

V Svečini, idilični vasici na obronkih Slovenskih goric ob meji z Avstrijo stoji nova vinska klet in turistična kmetija družine Valdhuber. Gostom poleg gurmanskih užitkov ponujajo tudi namestitev v štirih udobnih, sodobno opremljenih apartmajih s teraso in panoramskim pogledom na vinograde, Svečinski grad ter obronke Slovenskih goric. V apartmajih so kuhinja, jedilnica, dnevno-spalni prostor s televizijo in kopalnica s tušem. Nudijo brezplačno WiFi povezavo. Če želite, vas bo zjutraj pred vrati čakala bogato naložena košara za zajtrk. Zvečer lahko za vas pripravijo tudi hladno ali toplo večerjo.

Dan lahko preživite tudi aktivno in izberete katero od pohodnih poti, ki rišejo pot med vinogradi. V bližnji okolici lahko obiščete Svečinski grad, vinogradniški muzej in znamenito srce med vinogradi ali pa se poklonite najstarejši trti na svetu v Mariboru. Na dosegu roke je tudi najstarejše slovensko mesto – Ptuj.

Turistična kmetija Želinc

Booking ocena: 9,1 / Cerkno

Turistična kmetija Želinc (Foto: Booking.com)
Turistična kmetija Želinc (Foto: Booking.com)

Turistično kmetijo Želinc boste našli ob sotočju reke Cerknice in Idrijce. Razprostira se na ravnici, ravno prav oddaljeni od cestnega hrupa in ravno prav blizu številnim avanturam v naravi. Turistična kmetija z bazenom vam popestri dopustniške dneve, hkrati pa si lahko v hladni senci pod krošnjami dreves naberete nove energije. Primerna je tudi za počitnice z družino, saj se otroci lahko igrajo na travnikih in otroškem igrišču. Večer si lahko popestrite s savnanjem ali namakanjem v masažnem bazenu. Pri sobah, ki so na voljo čez vse leto, lahko izbirate med enoposteljnimi, dvoposteljnimi in manjšim apartmajem. Vse sobe imajo kopalnico s tušem in so podeželjsko opremljene, nekatere imajo tudi lasten balkon s sedežno garnituro. Savno in masažno kad lahko obiščete z doplačilom. Na zahtevo vam pripravijo tudi dietne jedi, z doplačilom pa si lahko privoščite še masažo.

Pohodnike bodo navdušile številne pohodniške poti po bližnjih hribih. Središče Cerknega, kjer lahko najdete tržnico in trgovine, je oddaljeno 4 km. Drugi največji rudnik srebra v Evropi, ki ga najdete v Idriji, je 15 km stran, do smučišča Cerkno pa je približno 20 km.

Turistična kmetija je kategorizirana s štirimi jabolki in je članica hiš s tradicijo, katerih znak predstavlja domačnost, tradicijo in prepoznaven značaj v celotni infrastrukturi. Na kmetiji pridelujejo sadje in zelenjavo, mlečne izdelke ter meso.

Turistična kmetija Soržev mlin

Booking ocena: 9,6 / Nova Cerkev

Turistična kmetija Soržev mlin (Foto: last ponudnika)
Turistična kmetija Soržev mlin (Foto: last ponudnika)

Domačija Soržev mlin se nahaja ob reki Hudinji v majhni vasici Polže pri Novi Cerkvi. Na domačiji je sedem objektov, od tega so štirje razglašeni za kulturni spomenik: mlin, žaga, kozolec in Mlinarjeva hiša. Vsi objekti so obnovljeni in se še vedno uporabljajo za prvotni namen. V mlinu na vodni pogon si lahko obiskovalci ogledajo star način mletja žita in kupijo sveže mleto moko. Na žagi Venecijanki, ki je pred kratkim dobila novo kolo, je možno videti prvotni mehaniziran način žaganja hlodovine. V Mlinarjevi hiši je včasih živel mlinar z družino, danes pa služi kot prostor za razne dogodke in jo je možno tudi najeti za bivanje.

Na posestvu so na voljo trije apartmaji nad stanovanjsko hišo in mlinom, in pa apartmajska hiša – Mlinarjeva hiša (11 ležišč, otroška posteljica in starodavna zibelka, 2 kopalnici). Vse enote nudijo teraso, popolnoma opremljeno kuhinjo s hladilnikom, predel s sedežno garnituro s kavčem, TV z ravnim zaslonom in lastno kopalnico s prho ter sušilcem za lase. Na voljo so tudi pečica, kuhalna plošča, opekač za kruh in aparat za kavo. Najmlajšim je namenjeno otroško igrišče.

Okolica je primerna za kolesarjenje, v nastanitvi pa lahko igrate namizni tenis. Rimske Toplice so oddaljene 30 km, do Rogaške Slatine pa je 41 km.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.