Najboljše tablice 2021: 8 najboljših tablic za vsak žep

Najboljši tablični računalniki 2021: kaj morate vedeti, preden si ga kupite?

Katere so najboljše tablice 2021 – so to tablice Apple ali tablice, ki jih poganjajo operacijski sistemi Android, Windows ali Amazon? Brez skrbi, na seznam najboljše tablice 2021 smo uvrstili prav vse in to v različnih cenovnih razredih, s čimer smo zagotovili, da si lahko čisto vsaka denarnica, najsi bo tanka ali debela, privošči vsaj en tablični računalnik.

Ker pametni telefoni še naprej rastejo – tako po velikosti kot po zmogljivostih – bi človek mislil, da bi se morala potreba po tabličnih računalnikih oziroma tablicah že zdavnaj umiriti. In čeprav je res, da so nekateri ugledni proizvajalci elektronike v zadnjih letih zapustili svet tabličnih računalnikov, trg tablic kot celota zagotovo ne bo kmalu izginil. In to je dobro. Medtem ko lahko vaš telefon in računalnik tehnično naredita skoraj vse, kar lahko stori tablični računalnik, so najboljše tablice 2021 popolne naprave “za vmes”, torej za vse tiste priložnosti, ki zahtevajo nekaj, kar je med telefonom in prenosnikom.

Pomislite samo na uporabo medijev in komunikacijo. Če boste na poti predvajali televizijsko serijo ali sodelovali v video klicu, ima tablica največ smisla. Je večja od telefona, ponuja vam boljšo izkušnjo gledanja in manj obremenitve za oči, hkrati pa je manjša od računalnika, zaradi česar je prenosljivejša in manj okorna za uporabo. Tablice so lahko tudi močno delovno orodje. Tako so na primer postale vseprisotne v NFL (National Football League), kjer trenerji, igralci in celo sodniki uporabljajo specializirane tablice Microsoft Surface za hitro pregledovanje iger in videov. In medtem ko velika večina med nami nima nobene povezave z NFL, sta vsestranska velikost in velika procesorska moč nekaterih tabličnih računalnikov tisto, kar dela tablico za idealnega poslovnega partnerja.

Toda od vseh, ki so nam danes na voljo, kako vedeti, katere so tiste, ki so vredne našega časa in denarja? Spodaj si oglejte, kaj iskati v tabličnem računalniku, nato pa odkrijte najboljše tablice 2021 za vsak proračun.

Kaj iskati v tablici?

Pomembno je, da veste, kaj iščete v tablici.
Foto: Amazon

Pri iskanju tabličnega računalnika je treba najprej določiti, katero vrsto tabličnega računalnika dejansko želite. Niso vsi tablični računalniki enaki in razumevanje razlik med njimi vam lahko prihrani čas in denar. Da bi bilo pri iskanju najboljše tablice 2021 čim manj zapletov, bomo našteli nekaj ključnih področij, ki jih je treba upoštevati pri iskanju tabličnega računalnika.

Velikost

Čeprav skoraj vsi pametni telefoni, ki se danes prodajajo, spadajo v isto 1,5-palčno okno, kar zadeva velikost zaslona, pa industrija tabličnih računalnikov vidi veliko več raznolikosti. Novejše tablice lahko učinkovito razdelimo na tri velikosti: majhne, standardne in velike. Majhni tablični računalniki, katerih zasloni običajno tečejo od 7 do 8 palcev diagonalno, se najpogosteje uporabljajo za bolj priložnostna opravila, kot so gledanje videoposnetkov, branje in/ali igranje mobilnih iger. Tablice standardne velikosti so verjetno tisto, na kar pomislite, ko slišite besedo “tablica”. Običajno prihajajo z zasloni približno 10 palcev in naj bi bile univerzalne naprave. Potem so tu še velike tablice. Ti “monstrumi” se običajno začnejo pri 11 palcih in lahko včasih zrastejo tudi do 15 palcev, čeprav jih največ najdemo med 12 in 13 palcev. Te večje tablice so pogosto namenjene profesionalni uporabi, saj delujejo predvsem kot zamenjava prenosnika.

Operacijski sistem

Večina tabličnih računalnikov je na voljo v enem od treh operacijskih sistemov: Applov iPad OS, Googlov Android in Microsoftov Windows. Najverjetneje boste želeli izbrati tisto, ki vam je najbolj znana. Ali ste močno vključeni v Applov ekosistem in se imate za zvestega uporabnika iPhona? Potem boste verjetno želeli imeti kakšen iPad, saj se prehod na drug OS lahko izkaže za preveč moteč. Enako velja za uporabnike telefonov Android. Če imate radi telefon Samsung Galaxy, boste verjetno želeli uporabiti Galaxy Tab. In če ste privrženec osebnega računalnika, ki meni, da je Windows edini pravi način, potem morda prav Microsoft Surface najbolj ustreza vašim potrebam.

Zmogljivost

Konec koncev so tablice računalniki, zato boste uporabili veliko iste logike kot pri iskanju prenosnika. Zato je pomembno, da veste, koliko GB prostora za shranjevanje boste potrebovali – koliko prostora boste imeli za nalaganje aplikacij, filmov, fotografij in vsega drugega, kar želite trajno shraniti v tablični računalnik. Višja kot je številka, več prostora boste imeli na voljo. Ta logika “višje je boljše” velja tudi za pomnilnik tabličnega računalnika, RAM. Na splošno velja, da več kot je na voljo RAM-a, hitreje bo deloval tablični računalnik, zlasti pri zagonu več aplikacij. Na hitrost tabličnega računalnika vpliva tudi procesor ali CPU (GHz). Tukaj logika “višje je boljše” ne velja vedno. Stvari lahko zapletejo drugi dejavniki, kot je število jeder. Če res želite dobro raziskati “nagledano” tablico, lahko na spletu vedno poiščete primerjalne teste, ki primerjajo hitrosti več modelov, o katerih razmišljate. Bodite pozorni tudi na zaslon. Višja ločljivost – merjena v slikovnih pikah in včasih tudi v slikovnih pikah na palec – običajno pomeni, da imate boljšo kakovost slike. Na koncu preverite še življenjsko dobo baterije naprave, saj ni nič slabše od tablice, ki vas bo izdala takrat, ko jo najbolj potrebujete.

Aplikacije

Nedvomno je ena najpomembnejših stvari, ki jo je treba upoštevati pri nakupu tabličnega računalnika, ugotovitev, katere vrste aplikacij so zanj na voljo. Navsezadnje bo za skoraj vse, kar boste počeli v tabličnem računalniku, potrebna nekakšna aplikacija. Verjetno boste želeli, da lahko iz svojega telefona uporabljate vse svoje najljubše aplikacije, hkrati pa morda dodate tudi nekatere druge, specifične za tablični računalnik. Zato je pomembno, da pred odločitvijo, katero tablico boste kupili, preverite tržnice aplikacij, da vidite njihove knjižnice. Applov App Store je najbolj robustna trgovina z aplikacijami in boste zagotovo našli večino stvari. Verjetno vam bo šlo precej dobro tudi pri napravah z Androidom, ki uporabljajo trgovino Google Play. Zagotovo pa boste na nekaj pomanjkljivosti v izbiri naleteli v Microsoft Store in Amazon Appstore.

Združljivost

Razmisliti je treba še o tem, kako se bo tablični računalnik razumel z drugimi napravami. Pri tem igra vlogo vaš operacijski sistem. Če imate na primer Apple TV in želite predvajati vsebino iz tabličnega računalnika na televizor, bo iPad ustrezna izbira. Če presežemo vprašanja, povezana s samim operacijskim sistemom, je treba raziskati še več specifikacij. Preverite, ali je tablični računalnik združljiv s tehnologijo Bluetooth za uporabo z brezžičnimi slušalkami ali drugimi brezžičnimi napravami. Odločiti se boste morali, ali vam je OK, da imate tablico, ki podpira samo WiFi, ali rabite takšno, ki bo delovala tudi na mobilnih podatkih. Preverite, katere vrste vhodov so na tabličnem računalniku, na primer priključek za slušalke, vhod USB-C, razširljiv pomnilnik, itd. Na koncu si oglejte še razpoložljivo dodatno opremo, kot so tipkovnice, pametni ovitki in pisala.

Nakup tablice brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja (davka na dodano vrednost). Registrirajte vaše podjetje na Amazon.de kot poslovni uporabnik in že danes nakupujte brez DDV-ja!
REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Najboljše tablice 2021 – sistem Apple

Pri tabličnih računalnikih se mora vsako iskanje začeti z Applom. Čeprav elektronski velikan ni izumil tabličnega računalnika, jim je nedvomno ustvaril trg z originalnim iPadom leta 2010. Od takrat je beseda “iPad” postala sinonim za “tablični računalnik”, saj Apple še naprej prevladuje na trgu, medtem ko nenehno razvija svojo linijo iPadov. Danes Apple ponuja iPade v različnih velikostih in izvedbah, vendar pa čisto vsi kažejo enostavnost uporabe, kakovostne komponente in visoko raven zmogljivosti, po katerih je znamka znana.

Apple iPad

Original in še vedno najboljši? Kljub temu, da je iPad danes v Applovi ponudbi “budget” možnost, lahko še vedno veliko ponudi. Apple iPad se ponaša s čipom A12 Bionic, ki je bil prvič predstavljen leta 2018, in je dovolj hiter za večino nalog. Zdaj ponuja tudi združljivost z Applovim pametnim pisalom in pametno tipkovnico prve generacije, ki ponuja nekaj profesionalnih pripomočkov v razmeroma ugodnem paketu. Njegov zaslon Retina je visoke ločljivosti in tako kot vsi iPadi je na voljo v različicah samo za WiFi in WiFi + mobilni podatki ter ima dostop do več kot milijon aplikacij v App Store.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 10,2″ | Prostor za shranjevanje: 32 GB ali 128 GB | Življenjska doba baterije: 10 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Apple iPad Mini

Za nekaj evrov več, kot bi odšteli za osnovni iPad, lahko dobite veliko več iPada … no, metaforično rečeno. iPad Mini je najbolj kompakten in prenosljiv iPad v Applovi ponudbi, zato je odličen za potovanja, fotografiranje in branje. Na slednjem področju Mini resnično izstopa, saj zaslon z višjo ločljivostjo ter z zmanjšano odbojnostjo in tehnologijo True Tone zmanjšuje utrujenost oči. Kljub svoji majhnosti ima Mini tudi več prostora za shranjevanje kot običajni iPad, pa tudi veliko boljšo sprednjo kamero, medtem ko deluje na isto hitrem procesorju.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 7,9″ | Prostor za shranjevanje: 64 GB ali 256 GB | Najdaljša življenjska doba baterije: 10 ur

Znižano za 30,00 EUR Apple iPad Mini (Wi-Fi, 64 GB) - Space Grau

Zadnja posodobitev 2021-03-20 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Apple iPad Air

“Srednjega otroka” Applove linije iPad prezrite na lastno odgovornost, saj bi prav iPad Air lahko ponudil največ za vaš denar. iPad Air z najnovejšim in najnaprednejšim čipom doslej, A14 Bionic, omogoča izvajanje nekaj precej zahtevnih nalog, kot je urejanje videoposnetkov 4K, grafično oblikovanje z drugo generacijo Apple Pencil ali igranje zahtevnih video iger. Poleg tega je iPad Air s tankim okvirjem brez gumbov in petimi razpoložljivimi barvami nedvomno najlepši iPad doslej.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 10,9″ | Prostor za shranjevanje: 64 GB ali 256 GB | Življenjska doba baterije: 10 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Apple iPad Pro

Če iščete tablični računalnik Apple, ki lahko nadomesti vaš prenosnik, je iPad Pro najbližji. Čeprav je njegov čip A12Z nekoliko starejši od čipa v iPad Airu, je Apple z nekaj čarovnije – na primer z 8-jedrnim grafičnim procesorjem – zagotovil, da je iPad Pro še vedno njegov najmočnejši tablični računalnik. Ne samo to, pri Applu pravijo, da je celo hitrejši od večine konkurenčnih prenosnikov, kar v kombinaciji z razpoložljivo polno velikostjo tipkovnice Magic Keyboard naredi iPad Pro legitimno delovno napravo za mnoge med nami. Prav tako je presenetljivo, da ima najboljši zaslon, najboljšo kamero in najboljše zvočnike med vsem iPadi. In ker je iPad Pro tehnično gledano najboljši iPad, je seveda tudi najdražji iPad.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 11″ ali 12,9″| Prostor za shranjevanje: 128 GB, 256 GB, 512 GB ali 1 TB | Življenjska doba baterije: 10 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup tablice brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja (davka na dodano vrednost). Registrirajte vaše podjetje na Amazon.de kot poslovni uporabnik in že danes nakupujte brez DDV-ja!
REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Najboljše tablice 2021 – sistemi Android, Windows in Amazon

Za mnoge ljudi se iskanje v tablice začne in konča z Applom. Morda pa Apple ni za vas. Tablice Apple niso poceni in morda iščete nekaj malce bolj dostopnega. Morda vam tudi ne bo všeč, kako obsežen je lahko Applov ekosistem, in zato raje ostajate zunaj njega. Ali pa imate preprosto raje oziroma ste vajeni izdelkov drugih proizvajalcev. Če kateri od teh opisov zveni znano, vas bodo morda zanimali tablični računalniki proizvajalcev, kot so Microsoft, Samsung ali Amazon.

Amazon Fire HD 8 Plus

Če tabličnega računalnika ne nameravate kupiti za profesionalno rabo in preprosto iščete poceni napravo za uporabo medijev, potem resnično ni boljšega od Amazonove linije Fire HD. Najnovejša pridobitev podjetja je ta majhna tablica, ki ima izvrstno življenjsko dobo baterije in ponuja veliko zabave za nekaj več kot 100 evrov. Fire HD Plus lahko predvaja videoposnetke v visoki ločljivosti, deluje kot Kindle za branje knjig in kot prostoročni asistent Amazon Alexa. Amazonovi trgovini z aplikacijami zagotovo manjka kakšna aplikacija, vendar so tam skoraj vse pomembne aplikacije, kot so Netflix, Instagram in Spotify. Ločljivost zaslona, shranjevanje in procesorska moč so na spodnjem koncu spektra pri Fire HD 8 Plus, mobilni podatki prav tako niso na voljo, vendar pa za takšno ceno res ne morete zahtevati veliko več.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 8″| Prostor za shranjevanje: 32 GB ali 64 GB | Življenjska doba baterije: 12 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Microsoft Surface Pro X

Kljub Applovim trditvam o iPadu Pro je to verjetno najboljši približek, s katerim boste lahko svoj prenosnik dejansko zamenjali s tablico. Za razliko od drugih tabličnih računalnikov, pri katerih so tipkovnice morda “zadnja briga”, je Surface Pro X narejen tako, da deluje tako dobro s tipkovnico kot brez nje – tudi, če tipkovnica stane dodatno. Pri vsem tem pomaga tudi dejstvo, da ima tablica Windows 10 in ponuja dostop do Microsoft Office 365. Procesor SQ2 po Microsoftovih besedah ponuja najboljšo grafično zmogljivost v svojem razredu, tablica pa ima dvoje USB -C vhodov, odstranljivi trdi disk SSD in umetno inteligenco, ki vam pomaga pri vzdrževanju stika z očmi pri video klicih. Vse to kaže na to, da je to naprava, ki je namenjena predvsem delu. A brez skrbi, tudi Bridgerton lahko pretaka.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 13″| Prostor za shranjevanje: 128 GB, 256 GB ali 512 GB | Življenjska doba baterije: 15 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Samsung Galaxy Tab S7+

Preprosto povedano, to je najboljši tablični računalnik z Androidom, ki je trenutno na voljo. Samsung je največji Applov tekmec na trgu mobilnih telefonov, zato ni presenečenje, da se želi južnokorejski elektronski gigant z Applom pomeriti tudi na trgu tablic. Galaxy Tab S7+ je tako neposredni konkurent iPadu Pro. Njegov zaslon Super AMOLED je vrhunski, zvočniki s prostorskim zvokom Dolby Atmos pa poskrbijo tudi za zabavo ušes. Procesor Qualcomm Snapdragon 865 Plus je dovolj zmogljiv za igranje iger XBox in tudi za poslovna opravila. To je tudi edina možnost na seznamu “neapple” naprav, ki vsebuje pisalo. Omeniti velja tudi, da je v različic z mobilnimi podatki omogočen 5G, kar se je pri tabličnem računalniku zgodilo prvič.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: 12,4″| Prostor za shranjevanje: 128 GB, 256 GB ali 512 GB | Življenjska doba baterije: 14 ur

Zadnja posodobitev 2021-04-05 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Microsoft Surface Duo

Ena izmed stvari, ki jih boste opazili med nakupovanjem tabličnih računalnikov, je, da so čez čas vsi videti enako. Ampak ne Surface Duo. Microsoftov najnovejši tablični računalnik z dvema zaslonoma ponuja nekaj redkih novosti na trgu. Oba zaslona, združena s 360-stopinjskim tečajem, ponujata veliko edinstvenih in novih načinov uporabe tabličnega računalnika. Lahko si ogledate dve različni aplikaciji, drugo ob drugi, povlečete in spustite elemente med zasloni ali tipkate na enem zaslonu, medtem ko spremljate, kaj pišete, na drugem. Gre za nekoliko pompozno tablico, ki zagotovo ni poceni. Če pa ste radi na vrhu tehnologije in oblikovanja, potem je Surface Duo morda prava tablica za vas.

Pri podjetju Microsoft so najavili, da bo Microsoft Surface Duo na evropskem trgu na voljo od 13. februarja dalje.

Tehnični podatki

Velikost zaslona: dvojni 5,6″| Prostor za shranjevanje: 128 GB ali 256 GB | Življenjska doba baterije: 15,5 ur

Nakup tablice brez DDV-ja na Amazon Business

Slovenske pravne osebe, zavezanci za DDV, lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja (davka na dodano vrednost). Registrirajte vaše podjetje na Amazon.de kot poslovni uporabnik in že danes nakupujte brez DDV-ja!
REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Dodatne Informacije

Članek lahko vsebuje partnerske povezave.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
DJI Mini 2 je najmanjši dron, ki ponudi vse!