fbpx

Najboljši AV – sprejemnik in ojačevalec, oziroma HIFI hišni kino sistemi za vašo dnevno sobo 2023

Za odličen zvok vašega doma

Foto: kolaž

Še pomnite čase, ko je vsako gospodinjstvo v dnevni sobi imelo domači HIFI in par visokokakovostnih zvočnikov. Ti časi se zopet vračajo. Tu je namreč nova generacija AV sprejemnikov, ter zvočnikov, ki bodo v domove zopet prinesli pravi bas in čistino zvoka.

V kolikor želite resnično odličen zvok, se splača preiti z zvočne vrstice oziroma sound bara na AV sprejemnik z ločenimi zvočniki. Izbrali smo vse informacije, ki jih morate vedeti, da boste informiran kupec.

Kakovost zvoka je v zadnjih letih zaradi cenenih prenosnih bluetooth zvočnikov precej padla. Kar naenkrat se je marsikateri dom zadovoljil s povprečno napravo. Soundbar poleg televizije je velikokrat presežek. S čimer načeloma nič ni narobe. A, vseeno je potrebno priznati, da nam pravo zvočno atmosfero polno zvočne arome lahko prinese le dober par zvočnikov in ojačevalec. Tudi pri gledanju filmov je popolnoma drugačen občutek, če zvok prihaja iz konkretnega zvočnega sistema.

Tudi zato smo se odločili v uredništvu, da preverimo ocene ocenjevalcev in izdelamo skupni nakupovalni seznam AV HI FI komponent s katerimi si lahko sestavite vaš najboljši domači HIFI sistem, prav hišni kino, ki pa bo zmogel vrteti tudi kakšno vinilko. Hkrati pa zapišemo nekaj osnov, ki vam bodo pomagale pri nakupu tovrstne naprave, oziroma hišnega AV HI-FI sistema.

Kaj smo pazili pri izbiri AV HIFI sistemov za vašo dnevno sobo 2023

Ker tovrstne sisteme kupujemo večinoma amaterji smo se osredotočili na seznam naprav, ki so kakovostne in imajo dobra priporočila tistih, ki jih testirajo. V treh kategorijah boste tako dobili AV – HIFI reciverje, zvočnike in zvočme sisteme ter gramofone. Na vas pa je, da stvari preverite in sestavite v celoto.

Prava odločitev, kateri AV-sprejemnik kupiti, je lahko težka, saj ima vsak model ogromno logotipov in tehnologij, ki jih ni lahko razumeti, če niste audiofili. Funkcije, kot so Dolby Atmos , 8K , HDR10 Plus , eARC in druge. Tudi zato bomo izpostavili le tiste najbolj pomembne. In vas jih naučili razmeti.

Povezljivost Wi-Fi, Airplay in Bluetooth – AV – sprejemnik, oziroma HIFI sistema

Vgrajena podpora za brezžične tehnologije, kot so večsobni zvok, AirPlay, Chromecast in Bluetooth je izjemo zelo uporabna.Vsi jih namreč porabljamo. In v kolikor so vaše glasbene knjižnice na pametnem telefonu mora vaš AV sprejemnik to omogočati.

Potrebno je vedeti, da se večina AV sprejemnikov povezje z Wi-Fi vašega doma. Nekateri imajo celo lastne apalikacije – Yamahin MusicCast ali Denonov HEOS, na nekatere pa lahko namestite, oziroma povežete popularne platforme kot je Spotify.

Bluetooth, AirPlay in Chromecast so si zelo podobni, vendar imajo nekaj ključnih razlik. Bluetooth deluje s skoraj vsakim pametnim telefonom in tabličnim računalnikom na razdalji približno 10 m metrov. Vendar ima tovrsten prenos zvoka zmanjšano kvaliteto. AirPlay je zasnovan za naprave Apple. Ponuja kakovost CD-avdio brez izgub, vendar zahteva, da je vaš sprejemnik povezan z domačim omrežjem – torej lokalnim Wifijem, medtem ko AirPlay 2 dodaja zmogljivost za več sob. Torej poslušanje glasbe na več zvočnikih po celotnem objektu.

Povezljivost HDMI – AV – sprejemnik, oziroma HIFI sistema

V kolikor igrate igrice potem poste svojo konzolo priključili preko HDMI 2.1, če želite izkoristiti najnovejše funkcije, ki so na voljo na Xbox One X/S in PlayStation 5, in sicer 4K/120Hz in VRR, vendar HDMI 2.1 ni obvezna pri novem sprejemniku. Na splošno priporočamo, da te konzole povežete neposredno z združljivimi televizorjem, ne s sprejemnikom, in uporabite eARC ali optično povezavo za prenos zvoka na sprejemnik. Kar je mogoče najboljša rešitev.

Torej kupili ste 4K TV, ne skrbite. Nekateri novi sprejemniki, kot je zgornji Yamaha, podpirajo 8K prek HDMI 2.1, vendar razmišljati racionalno o njih, v kolikor v bližnji prihodnosti ne nameravate kupiti 8K televizije.

Pri novih sprejemnikih imate povezavo eARC, ki predstavlja zmožnost prenosa Dolby Atmos in drugih formatov visoke ločljivosti zvoka s televizije na vaš sistem za domači kino. To lahko uporabite in če imate združljiv televizor, vam ni treba skrbeti za število vrat HDMI na vašem sprejemniku.

Povzetek kratic, za boljše razumevanje

Opis naprave, ki ga boste zasledili na prodajnih policah:
7.2 Channel AV Receiver, Hifi Amplifier with Dolby Atmos, DTS:X, 6 HDMI Inputs and 1 Output, 8K HDMI, Bluetooth, WiFi, AirPlay 2, HEOS Multi Room, Alexa Compatible, Black

Ko naletite na zgornji opis si ga sedaj tolmačite precej enostavno. 7.2 je število kanalov, torej zvočnikov, ki se jih lahko priklopi na sam sistem, Dolby Atmos je podpora prostorskemu zvoku, prav tako DTS:X. Naprava ima kar 6 HDMI portov, podpira 8K HDMI – torej najdražje in najbolj zmogljive televizije 8K, ima Bluetooth, WiFi in prenaša zvok s sistemom AirPlay 2 za naprave Apple …

In cene AV – sprejemnikov, ojačevalnikov – torej vaših

AV sprejemnik, oziroma ojačevalnik za domači kino dobite že za 250 evrov. Ponavadi ti sistemi niso dobro povezljivi z internetom. Služijo pa osnovni funkciji. V razredu okoli 500 evrov dobite prav vse AV funkcionalnosti wi-fi, podpira Dolby Atmos, DTS:X, 4K HDR. Z višjo ceno pa seveda večjo moč. Obstaja še eno pravilo pri nakupu tovrstnih naprav. Da so zvočniki pravzaprav bolj pomembni od sprejemnika. Torej, če kupite sprejemnik za ceno okoli 500 evrov, vam priporočamo zvočnike – ali zvočni sistem vrednosti okoli 1500 evrov. Pri sprejemniku vrednosti 1000 evrov, pa zvočni sistem vreden okoli 2000 evrov in več.

Izbor komponent in naprav smo izbrali pri največjem nemškem trgovcu Amazon.de, ki izdelke izjemo hitro dostavi v Slovenijo.

AV Receiver: osnovna komponenta vašega hišnega kina

Foto: kolaž

Izbor komponent, ki na testih dosegajo dobre in odlične ocene.

Znižano za 50,00 EUR
Znižano za 25,10 EUR
Denon AVR-X1700HDAB 7.2-Kanal AV-Receiver, Hifi...
Denon AVR-X1700HDAB 7.2-Kanal AV-Receiver, Hifi...
849,00 EUR −25,10 EUR 823,90 EUR
Znižano za 50,00 EUR
Sony STR-DH590 AV Receiver (5.2-Kanal, 4K HDR,...
Sony STR-DH590 AV Receiver (5.2-Kanal, 4K HDR,...
S-Force PRO Front Surround liefert ein virtuelles akustisches Surroundfeld; HDR /Dolby Vision...
399,00 EUR −50,00 EUR 349,00 EUR
Znižano za 68,39 EUR

Zadnja posodobitev 2023-01-11 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Sistemi zvočnikov: od enostavnih do kompleksnih

Foto: kolaž

Sistemi zvočnikov, ki na testih dosegajo dobre in odlične ocene.

Znižano za 48,01 EUR
ELAC Debut B6.2 Regal-Lautsprecher Schwarz dekor &...
ELAC Debut B6.2 Regal-Lautsprecher Schwarz dekor &...
Produkt 1: Bauart: 2-Wege, Bassreflex; Produkt 1: Musikbelastbarkeit 120 W; Produkt 1:...
371,69 EUR −48,01 EUR 323,68 EUR
Teufel Ultima 40 Surround 5.1-Set Schwarz Heimkino...
Teufel Ultima 40 Surround 5.1-Set Schwarz Heimkino...
5.1-Heimkino-Set der Spitzenklasse mit Bestseller Lautsprecher Ultima 40; 3-Wege-System mit zwei...
805,98 EUR
Znižano za 85,01 EUR
Polk Audio Signature Elite ES15 hochauflösende...
Polk Audio Signature Elite ES15 hochauflösende...
349,00 EUR −85,01 EUR 263,99 EUR
Znižano za 156,01 EUR
Teufel Ultima 40 Schwarz Stereo Lautsprecher Musik...
Teufel Ultima 40 Schwarz Stereo Lautsprecher Musik...
HiFi-Standlautsprecher-Paar der Spitzenklasse aus unser beliebtesten Lautsprecher-Serie; Hoher...
499,99 EUR −156,01 EUR 343,98 EUR
Znižano za 370,00 EUR
KEF LSX WLAN Lautsprecher Grün,...
KEF LSX WLAN Lautsprecher Grün,...
Fünf Ausführungen zur Auswahl: Schwarz, Weiß, Blau, Bordeaux, Grün.
1.199,00 EUR −370,00 EUR 829,00 EUR

Zadnja posodobitev 2023-01-11 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Gramofoni: ker so vinilke izjemno popularne

Foto: kolaž

V kolikor boste kupili nov hišni HIFI audio sistem in domači kino v njem ne sme manjkati dober gramofon!

Rega Planar 1 Plattenspieler, mattschwarzes Finish mit...
Rega Planar 1 Plattenspieler, mattschwarzes Finish mit...
Mattschwarz lackiert.; Wird mit Rega Carbon-Magnetkartusche geliefert.; Wird mit transparentem...
399,00 EUR
Znižano za 59,81 EUR
Sony PS-LX310BT Bluetooth Plattenspieler (Phono...
Sony PS-LX310BT Bluetooth Plattenspieler (Phono...
Vollautomatisiert zum Schutz Ihrer Platten vor Kratzern und Beschädigungen; Diamantnadel für...
279,00 EUR −59,81 EUR 219,19 EUR

Zadnja posodobitev 2023-01-11 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.