fbpx

To je najboljši način za prenehanje kajenja … pravi znanost!

Bi radi nehali kaditi in vam nikakor ne uspe? Ste dobili že tisoč in en dobronameren nasvet, pa se vseeno vrtite v začaranem krogu? Če bi radi nehali kaditi za vedno, je to najboljši in najbolj zanesljiv način, pravi znanost.

Prenehati kaditi takoj ali postopoma je zagotovo ključno vprašanje pri tem, ko se odločite, da boste nehali kaditi. O tem krožijo številni miti, med drugim tudi ta, da je za telo takojšnje prenehanje kajenja šok in je torej ta način za telo škodljiv. Šok? Seveda, toda pozitiven. Škodljivo? Škodljiva je lahko samo vsaka naslednja pokajena cigareta.

Kako učinkovito prenehati kaditi?

Znanost je dokazala, da je takojšnja opustitev kajenja za kar 25 odstotkov bolj učinkovita kot postopno opuščanje kajenja. Raziskave na tem področju se je z ekipo lotila znanstvenica Nicola Lindson-Hawley z Oxfordske univerze in rezultate objavila v znanstvenem časniku Annals od Internal Medicine.

V raziskavo so vključili 700 angleških kadilcev, ki so pokadili vsaj 15 cigaret dnevno in so se odločili, da prenehajo kaditi. Vsi so si zadali, da bodo nehali kaditi v dveh tednih. Polovica je kaditi prenehala takoj, druga polovica pa je postopno zmanjševala število pokajenih cigaret vse do zastavljenega dne. Obe skupini sta imeli ob sebi skupino svetovalcev, na voljo so imeli nikotinske obliže, nikotinske žvečilke in celo ustni sprej.

Bolj učinkovito je, če prenehamo s kajenjem takoj  in ne postopoma (Foto: Shutterstock)
Bolj učinkovito je, če prenehamo kaditi takoj in ne postopoma. (Foto: Shutterstock)

Med tistimi, ki so takoj prenehali kaditi, je bilo kar za 25 odstotkov več takšnih, ki po štirih tednih niso prižgali nobene cigarete. V prvi skupini je bila sicer uspešna polovica vključenih. Po polovici leta je bilo v prvi skupini še vedno 22 odstotkov nekadilcev, v drugi skupini pa jih 15 odstotkov ni več prižgalo cigarete. Večina je sicer dejala, da je prva metoda veliko težja in ista ekipa raziskovalcev obljublja, da bo v prihodnje raziskala, s kakšnim načinom bi lahko do večje učinkovitosti pomagali tistim, ki želijo prenehati kaditi postopoma. “Če kdo meni, da resnično ne more nehati kaditi takoj, pa si to želi, moramo podpirati tudi takšno obliko odvajanja, sicer nikoli ne bodo niti poskusili,” je povedala Lindson-Hawleyja.

Takojšnjo opustitev kajenja podpira tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki na svoji spletni strani podaja 10 nasvetov, kako prenehati kaditi. 

10 nasvetov, kako prenehati kaditi

1. Določite si datum, ko boste nehali kaditi. Od takrat nobene cigarete več! Odstranite vse predmete, ki vas spominjajo na kajenje: škatlice cigaret, pipo, vžigalnik in pepelnik.
2. Svojim najbližjim, prijateljem in sodelavcem povejte, da boste nehali kaditi. Pri tem jih prosite za pomoč.
3. Pri svojem izbranem zdravniku povprašajte po delavnicah za skupinsko odvajanje od kajenja »Da, opuščam kajenje« ali po drugih oblikah pomoči.
4. Razmišljajte pozitivno: vsak dan brez cigarete je vaš uspeh! Na svojo odločitev bodite ponosni.
5. Ob opustitvi kajenja se ne bojte povišanja telesne teže. Izogibajte se hrani, ki je bogata z maščobami in ima veliko kalorij. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.
6. Uživajte čim več tekočine: najbolje vodo ali nesladkane sokove in čaje.
7. Čim več se gibajte. Gibanje koristi vaši kondiciji, postavi in vas sprošča.
8. Izogibajte se krajem, ki vas spominjajo na kajenje, kot so na primer gostinski lokali, trgovina, kjer ste kupovali cigarete … Spremenite svoje navade, presenetite samega sebe in počnite nekaj popolnoma novega.
9. Odpovejte se »občasni cigareti, ki po vašem mnenju ne more škoditi«. V takem početju tiči velika nevarnost, da spet postanete  redni kadilec.
10. Nagradite se za svoj uspeh! Kdor ne kadi, prihrani denar. Izpolnite si svoje drobne želje, kot je na primer obisk gledališke ali filmske predstave, morda obisk pri frizerju ali kakšno potovanje.

Ko se odločite, da boste prenehali kaditi, se čim več gibajte (Foto: Shutterstock)
Ko se odločite, da boste prenehali kaditi, se čim več gibajte. (Foto: Shutterstock)

Zanimivo in spodbudno je prebrati tudi, kaj se zgodi v telesu tisti hip, ko opustimo kajenje.

Kaj se zgodi v telesu tisti hip, ko opustimo kajenje?

Če opustite kajenje zdaj, boste koristili celotnemu organizmu:

  • po 2 urah se bo začel iz telesa izločati škodljivi nikotin
  • po 6 urah se bosta znižala povišan srčni utrip in krvni tlak
  • po 12 urah se bo iz pljuč izločil škodljivi ogljikov monoksid
  • po 12 tednih se bosta izboljšala krvni obtok in telesna zmogljivost
  • po 3 do 9 mesecih se bodo zmanjšali kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem
  • po 5 letih se bo za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta
  • po 10 letih se bo tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci
  • po 10 letih se bo razpolovilo tveganje za nastanek raka na pljučih.
Dve uri po opustitvi kajenja se iz telesa začne izločati nikotin. Foto: Shutterstock
Dve uri po opustitvi kajenja se iz telesa začne izločati nikotin. (Foto: Shutterstock)

ZZZS vam svetuje še, da se udeležite zdravstveno-vzgojnih delavnic »DA, OPUŠČAM KAJENJE«, ki se izvajajo v zdravstvenih domovih, ali pa poiščite nasvet za pomoč pri opuščanju kajenja na brezplačnem telefonu 080 27 77, vsak delovnik od 17. do 20. ure razen ob praznikih.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ZZZS.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!