Najgrozljivejši prazniki po svetu: temačnejši so od noči čarovnic!

Številka sedem je absolutni zmagovalec!

Za noč čarovnic, ki ga marsikdo brez pomisleka označi za “najstrašnejši” praznik v letu, smo pobrskali še za drugimi, prav tako nič manj strašnimi prazniki, ki jih praznujejo po svetu. Kateri so, kaj so njihove značilnosti in kje se odvijajo, pa si preberite v nadaljevanju.

1. Noč čarovnic ali halloween

Halloween ali noč čarovnic je izjemno priljubljen praznik v ZDA, prav tako pa tudi že drugod po svetu. V resnici predstavlja okrajšavo za “All Hallow’s Eve” oziroma “Hallow Eve” (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Medtem ko ta praznik sodi med krščanske, ima korenine v galskih poganskih obredih. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum. V noči pred tem dnem, po starem rimskem verovanju sodeč, je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je ta morala ostati do prihodnje pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi, ki spijo in dušami umrlih. V tej noči so se simbolično ugasnila vsa ognjišča. Verovalo se je tudi, da mrtvi poslednjič pridejo na njihov svet, zato so jim na pragih svojih hiš nastavljali hrano. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir, ter vanje vstavili gorečo svečo, češ da bi tako pregnali grešne duše, a dobrim pokazali pot do njihovih hiš. Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Danes predstavlja izrezana buča, v angleško govorečem svetu jo imenujejo “Jack-o’-lantern”, glavni simbol praznika. (Vir: Wikipedija)

2. Dia de los Muertos, Mehika

Mehiški praznik Dia de los Muertos sovpada z nočjo čarovnic in je prav tako zlitje krščanskega praznika večer pred vsemi svetimi in vsemi svetimi z avtohtonimi verskimi tradicijami. Dia de los Muertos se je začel kot azteški praznik v čast boginje Mictecacihuatl ter se pozneje pomešal s krščansko tradicijo v času evropske kolonizacije v Mehiki. Zunaj Mehike je praznik znan po svoji barvitosti in spektakularni, a strašljivi estetiki.

3. Bonfire Night ali Guy Fawkes Night, Velika Britanija

Bonfire Night ali Guy Fawkes Night (Foto: William Warby/Wikipedia)

“Remember, remember, the fifth of November, the gunpowder, treason, and plot (Spomni se, spomni, petega novembra, smodnika, izdaje in zarote),” se začne rima v Angliji. Ta spominja na poskus in neuspeh skupine katoliških radikalcev, ki so želeli razstreliti angleški parlament. Praznik vključuje obredni požig podobe Guya Fawkesa, najbolj nepozabnega člana skupine. V preteklosti je imel praznik različne protikatoliške podtone in včasih so namesto Fawkesa zažigali podobo papeža, dandanes pa ga praznujejo z velikanskim kresom in ognjemetom.

4. Hungry Ghost Festival, Kitajska

 

View this post on Instagram

 

For one day, this pop-up temple houses an ornate statue of the Ghost King, keeper of hell gates, commander of wandering spirits. Offerings and incense pile up in his temple, pleas to return ghosts under his command and shut the gates of hell. . Hungry Ghost Festival — Read the whole photo story on @Exposure. Link in bio. . . . . . . . . . . . . . #gettyreportage #eyeshot_magazine #spi_collective #city_features #burnmyeye #homekong #streetshared #wearethestreet #lensonstreets #life_is_street #streetxstory #urbanaisle #streetphotographercommunity #hongkongphotography #streetlensmag #nonstopstreet #womenstreetphotographers #street_storytelling #streetoftones #streetleaks #visualhongkong #unlimitedhongkong #awesomehongkong #explorehongkong #hungryghostfestival #lifeframerstories #theprintswap #myfeatureshoot #_streetstock #streetclassics100k

A post shared by Julia Guo (@julia__guo) on

Hungry Ghost je budistični praznik, kjer se ljudje s spoštovanjem spominjajo mrtvih. Praznik je tudi tesno povezan s čaščenjem prednikov. Da počastijo padle življenjske sopotnike, mnogi budisti pustijo proste sedeže s krožniki hrane za mrtve. Praznik ima veliko različic: z lučkami, nastopi in kresovi.

5. Up Helly Aa, Shetlandsko otočje, Škotska

Up Helly Aa, praznik z vikinškim pridihom, je izjemno slikovit festival na škotskem Shetlandskem otočju. Praznuje se na koncu božičnega časa. Največji festival poteka v Lerwicku in je sestavljen iz procesije z baklami, ki se konča z metanjem bakel v vikinške ladje, ki gorijo.

6. Gai Jatra, Nepal

 

View this post on Instagram

 

Broom broom 😛😛 #gaijatra #fishmouth #krizzal

A post shared by Krizzal Maharjan (@krizzalmaharjan) on

Gai Jatra, festival krav, je nepalski praznik, ki se spominja ljudi, ki so umrli v prejšnjem letu. Krave pripeljejo na festival tisti, ki so v tem letu izgubili družinskega člana. Včasih se lahko krava zamenja z majhnimi dečki, oblečenimi v krave. Čeprav obstajajo grozljivi elementi festivala, je večinoma časa ta praznik veliko bolj prikupen kot druga praznovanja mrtvih. Festival naj bi se  začel s smrtjo sina kralja Hinda. Ta je namreč želel videti kraljico znova nasmejano, zato je pripravil festival, kjer naj bi nagradil vsakogar, ki bi kraljico spravil v smeh. Danes je festival poln šal, satir in posmeha.

7. Famadihana, Madagaskar

 

View this post on Instagram

 

Every seven years, the Malagasy people unearth the shrouded bodies of their ancestors in a funerary ritual known as Famadihana, or “the turning of the bones.” The Malagasy people believe that the souls of the dead remain on earth until their remains have completely decomposed. Distant relatives gather to celebrate the lives of their ancestors, dancing with their bodies and enjoying the memories they shared. After the festive ceremony, the dead are rewrapped in fine silk shrouds and reinterred to continue to decomposition process. “The turning of the bones” has remained a practice in Madagascar despite attempts by Western colonizers to put a halt to the culturally integral tradition. Famadihana challenges the tenets of modern, death-phobic Western funerary rituals. In America in particular, our passed loved ones are hauled away as quickly as possible, and the care of their bodies is completely outsourced. The mere thought of decomposition is enough to make most Americans uncomfortable, and funeral traditions are stringent and bleak. Famadihana is often sensationalized by the Western media as a “creepy” and “macabre,” a mere spectacle for white people to gawk at. In truth, the Malagasy people confront death with unflinching courage. [ID: A family partaking in the “turning of the bones” ceremony lifts a shrouded body over their head. Their facial expression is sad with a touch of wonder and revery.] ~Photo is not mine~ ⚰️⚰️⚰️⚰️ #DeathPositive #DeathHistory #FuneralHistory #FuneraryRituals #DecolonizeDeath #Famadihana #Malagasy #TurningoftheBones #NaturalBurial #ConfrontingDeath

A post shared by Remember: You Will Die (@abnormal.findings) on

Famadihana je gotovo zmagovalec med prazniki, posvečenimi mrtvim. Obred na Madagaskarju je znan kot “obračanje kosti”. Sorodniki dobesedno izkopljejo mrtve, zavijejo trupla in z njimi plešejo. Tradicija izvira iz prepričanja, da mrtvi ne morejo v celoti vstopiti v posmrtno življenje, dokler se ne razgradijo v celoti, kar pa lahko traja več let.

8. Wilder Mann

Wilder Mann ni poseben praznik, temveč zbirka fotografij kostumov številnih evropskih poganskih obredov francoskega fotografa Charlesa Frégerja. Eden od splošno razširjenih karakterjev v teh ritualih je “Wilder Mann” (divji mož), ki je pol človek, pol žival. Gre za dokaz, da čeprav je velik del Evrope globaliziran, so tukaj še zmeraj zametki antičnega poganstva, ki se izvaja na celini.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!