Najhitrejši na svetu: #avto #človek #računalnik #vlak #žival #tobogan

Usain Bolt

Skorajda vsakdo se rad preda hitrosti. Misel, da bi bili hitrejši kot kdorkoli ali karkoli na svetu je navdihnila človeka: vse od neštetih filmskih dirk to uporabe tehnologije za dosego ciljev. Tokrat smo sestavili seznam najhitrejših na svetu, vse od avta, vlaka in računalnika do najhitreje rastočega organizma na svetu.

1. Najhitrejši avto na svetu: Bugatti Veyron Super Sport, 431 km/h

Trenutno najhitrejši cestni avtomobil (za razliko od konceptih vozil in spremenjenih avtomobilov) je Bugatti Veyron Super Sport, ki lahko doseže hitrost 431 km/h. Medtem, ko je trenutno izdelanih le pet avtomobilov izmed tridesetih naročenih, bo tudi ostalih petindvajset doseglo takšno hitrost z izklopljenim omejevalnikom hitrosti.

2. Najhitrejši človek na svetu: Usain Bolt, 41,38 km/h

Leta 2009 je Usain Bolt pretekel sto metrov na sto petdeset metrski dirki v samo 8,7 sekunde. To je najhitrejši čas, ki so ga kadarkoli zabeležili pri človeškem bitju na razdalji stotih metrov. To ni uradni svetovni rekord, kot ga priznava IAAF, Mednarodna atletska zveza. Kasneje avgusta je Bolt dosegel uradni svetovni rekord na sto metrov, ki jih je pretekl v 9,58 sekunde.

3. Najhitrejši računalnik na svetu: Tianhe-2, 33,86 bilijard izračunov na sekundo

V novembru 2014 je Tianhe-2, superračunalnik s kitajske univerze za obrambno tehnologijo, obranil svoj položaj kot najhitrejši računalnik na svetu, saj je četrto leto zapored opravil kar 33,86 petaflop na sekundo, kar pomeni da je v eni sami sekundi opravil kar 542 trilijonov kalkulacij. Superračunalnik se trenutno nahaja na Sun Yat-sen University, Guangzhou na Kitajskem, razvila ga je skupina tisoč tristotih znanstvenikov in inženirjev.
https://www.youtube.com/watch?v=9ebPoYbCz-U

4. Najhitrejši vlak na svetu: Maglev MLX01, 581 km/h

Razvit s strani Central Japann Railway Company (JR Central) in Kawasakija, je najhitrejši vlak na svetu dosegel rekordno hitrost 581 km/h v letu 2003. Eksperimentalni vlak Maglev MLX01 za vožnjo uporablja magnetno lebdenje.

5. Najhitrejša žival na svetu: Gepard, 120 km/h

Gepard, ki naseljuje večino Afrike in dele Irana, lahko teče hitreje kot katerakoli kopenska žival. Doseže lahko namreč hitrost 120 km/h in v treh sekundah pospeši od 0 do 100 km/h. Gepardi pospešijo štirikrat hitreje od človeka, zahvaljujoč večji mišični moči ter upočasnijo 14 km/h v enem samem zamahu.
https://www.youtube.com/watch?v=V8vejjVgIHg

PREBERITE ŠE: Japonci razvili najhitrejši fotoaparat na svetu

6. Najhitrejše reševalno vozilo na svetu: Lotus Evora, 300 km/h

Predelana Lotus Evora je najhitrejše reševalno vozilo na svetu.
Predelana Lotus Evora je najhitrejše reševalno vozilo na svetu.
Poimenovan “najhitrejše reševalno vozilo na svetu”, najnovejša pridobitev Dubaja, prenovljen Lotus Evora, doseže 300 km/h. Defibrilator in komplet prve pomoči je za voznikovim sedežem, dovod kisika je v prtljažniku. Znotraj dvoseda je nad majhno krmilno omarico za sireno in utripajoče luči, prenosnik, ki posreduje podatke do bolnišnice ali pa do dodatne posadke. Petdeset reševalcev iz Dubaja bo moralo na dodatne učne ure vožnje pred uporabo 132 tisoč evrov vrednega vozila.

7. Najhitreje rastoča živa stvar: glive

Gliva Pilobolus Crystallinus
Gliva Pilobolus Crystallinus
Najhitreje rastoče živo bitje na planetu je mogoče najti v enem izmed bolj malo verjetnih mest: v konjskih iztrebkih. Medtem, ko gepard teče 120 km/h in mečarica zmore pobegniti pred plenilci v morju s hitrostjo 109 km/h, še vedno ne ujamejo Pilobolus crystallinus, poznano tudi kot Dung Cannon gliva.
Pilobolus lahko zraste s hitrostjo več kot 70 km/h v prvem milimetru svoje rasti.

8. Najhitrejša sprememba temperature: 27°C dviga temperature v dveh minutah

Najhitrejšo spremembo temperature je povzročil veter "Chinook".
Najhitrejšo spremembo temperature je povzročil veter “Chinook”.

22. januarja 1943 je bila ob 7.30 uri v mestu Spearfish, Južna Dakota, ZDA temperatura -20°C. Veter je v dveh minutah spremenil temperaturo na 7°C, kar je najhitrejša sprememba temperatura na svetu doslej.

9. Najhitrejši raper na svetu: NoClue, 14,1 zlogov na sekundo

V januarju 2005 je raper NoClue osvojil naziv najhitrejšega raperja na svetu za 723 zlogov v 51,27 sekunde z svojo skladbo New West. Poskus je bil posnet v B&G Studios Seattle pred logopedom z licenco.

10. Najhitrejši tobogan na svetu: Insano, 105 km/h

Isano se nahaja v Fortalezi, Brazilija in je najvišji tobogan na svetu, visok je namreč 41 metrov. S stavbe s štirinajstimi nadstropji se povprečni plavalec spusti v samo štirih ali petih sekundah, medtem pa potuje s hitrostjo približno 105 km/h. Na koncu spusta je bazen.

Dodatne Informacije

Povzeto in prirejeno po:
oddee.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Mama, namaži mi kruh.” Se spomnite svojega otroštva, ko smo imeli tako malo, a smo bili tako srečni?