Top 10 jedi in napitkov, ki zagotovo odženejo alkoholnega mačka

Zadnjič posodobljeno: :

Praznovanje novega leta se običajno konča s hudim glavobolom in vsesplošnim slabim telesnim počutjem. Praznični punč, sladki koktejli in številni “takratki”, v katerih smo uživali večer poprej, se zjutraj spremenijo v pravo grozo. Za čim prijetnejši začetek leta 2015, smo za vse, ki so za novo leto pregloboko pogledali v kozarec, pripravili seznam jedi in napitkov, ki zagotovo odženejo neprijetnega alkoholnega mačka.

Na zmačkano novoletno jutro pozabimo na rek “klin se s klinom zbija” in mit, da je najbolj uspešno zdravilo za alkoholnega mačka mastna hrana. Raje izbirajmo med top 10 zdravimi jedmi in napitki, ki našemu telesu vrnejo vse potrebne vitamine in minerale, ki smo jih izgubili med brezglavim popivanjem.

1. Voda

Eliksir življenja mora biti na zmačkano jutro naša številka ena. Alkohol kot diuretik pospešeno odvaja vodo iz telesa in tako povzroči hud glavobol, ki ga lahko prežene le voda.

2. Izotonik

Športne pijače naše zmačkano telo potolažijo s tekočino in potrebnimi elektroliti. Izogibajmo se sladkanim.

3. Kokosova voda

Kokosova voda je naravni izotonik. Vsebuje naravno prisotne elektrolite, med njimi predvsem kalij, kalcij in natrij, poleg njih pa še številne snovi z antioksidativnim delovanjem.

4. Sadni sok

Naravni sadni sok z veliko dodane (kokosove) vode iz našega telesa odplakne toksine in telesu zagotovi hidracijo.

5. Ingverjev čaj

Ingverjev čaj na naraven način odpravi slabost in telesu zagotovi potrebno tekočino.

6. Banane + kivi + špinača

Banane vsebujejo veliko kalija, ki velja za enega najbolj pomembnih elektrolitov, ki jih alkohol odplakne iz našega telesa. Kivi vsebuje veliko vitamina C, ki ga naše telo potrebuje po prekrokani noči. Špinača vsebuje več deset različnih vrst flavonoidov, prav tako je bogata tudi s karotenoidi, ki imajo protivnetne in antioksidativne učinke. Z bananami in kivijem jo zmeljimo v zdrav “detox” smoothie, ki bo odgnal alkoholnega mačka.

7. Jajca

Jajca so biološko polnovredna hrana z veliko prehransko vrednostjo. So popoln izdelek narave, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih “dan po” potrebujejo predvsem naša jetra.

8. Domača juha

Domača juha z rezanci odpravi mačka “kot bi mignil”. Voda, sol, piščanec, domači rezanci in zelenjava predstavljajo popoln obrok z veliko vsebnostjo aminokisline cistein, ki je potrebna za regeneracijo naših jeter.

9. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči vsebujejo folno kislino, kalij in omega-3 maščobne kisline, ki so zelo pomembne pri ohranjanju našega zdravja. Dodajmo jim sadje in jogurt in si provoščimo “zajtrk prvakov”.

10. Paradižnik

Paradižnik vsebuje antioksidant likopen, ki ima izjemno zdravilno moč – preprečuje vnetja in se uspešno bori proti raku. Na zmačkano jutro si pripravimo paradižnikovo juho, testenine s podvojeno paradižnikovo omako in paradižnikov sok (brez vodke).

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ljubljana dobila svoj smoothie: Ljubljanski “zmajev” smoothie