Najlepša resnična podvodna mesta na svetu

Svet je poln čudes in še veliko jih moramo odkriti. Danes bomo pogledali najbolj zanimiva podvodna mesta in templje starodavnih civilizacij. Tukaj je deset čudovitih podvodnih mest, ki resnično obstajajo.

1. Atlit Yam, Izrael

Tik ob obali Atlit v Izraelu so ostanki majhne vasi, ki so jo poimenovali Atlit-Yam. Našli so jih 12 metrov pod morsko gladino in zajema 40 tisoč kvadratnih metrov. Njena zgodovina seže nazaj v 6900 in 6300 pred našim štetjem. Je eno izmed najstarejših in največjih potopljenih naselij, ki so jih kadarkoli našli. Med desetino človeških okostij, ki nemoteno počivajo v svojih grobovih, kamnov, kosti ter kremenih artefaktov, so našli tudi sedem megalitov, ki stojijo v polkrogu.

Podvodno mesto Atlit Yam v Izraelu.
Podvodno mesto Atlit Yam v Izraelu.

2. Lion City, Quiandao Lake, Kitajska

Eno izmed najbolj bleščečih, izvenzemeljskih ter očarljivih podvodnih mest je Lion City, ki so ga našli na dnu jezera Quiandao na Kitajskem. A to mesto z vrhunsko arhitekturo, kipi in razkošnim bogastvom ni ležalo neodkrito več tisočletij – to mesto je bilo namenoma poplavljeno šele petdeset let nazaj, da bi naredili prostor za elektrarno. Mesto, nekoč znano kot Shi Cheng, je bilo zgrajeno pred več kot tisoč leti, danes pa se nahaja 40 metrov pod vodo. Nekoč središče politike in gospodarstva v vzhodni provinci Zhejiang, danes “kitajski Atlantis”.

Podvodno mesto Lion City, Quiandao Lake, Kitajska.
Podvodno mesto Lion City, Quiandao Lake, Kitajska.

3. Dwarka, Cambay, Indija

V letu 2001 so oznanili, da je so odkrili ruševine starodavne civilizacije 20 kilometrov vstran od obale Gujarat, v zalivu Khambhat, 40 metrov pod morsko gladino. Več kot devet tisoč let staro mesto naj bi bilo starejše kot pa skrivnostna Harappan civilizacija, ki se štiri tisoč let nazaj. Radiokarbonsko datiranje kaže, da bi naj bilo območje potopljeno ob koncu zadnje ledene dobe, devet do deset tisoč let nazaj. V letu 2010 so se pojavile domneve, da gre za starodavno bivališče boga Krishne.

Podvodno mesto Dwarka, Cambay, Indija.
Podvodno mesto Dwarka, Cambay, Indija.

4. Palača Kleopatre, Aleksandrija, Egipt

Eno izmed bolj očarljivih odkritij podvodne sfere so gotovo ruševine Kleopatrine potopljene palače in templja, ob obali Aleksandrije, ki jo datirajo tri tisoč let nazaj. Kot že pri mnogih mestih, so tudi kraljeve sobane, pristanišče in templji v Aleksandriji, ob potresu preprosto zdrsnili v morje. Odkriti so bili osupljivi artefakti, vključno s kovanci, drobnimi amuleti ter kipci, kot tudi veliki kipi bojevnikov, Sfinga ter različna plovila, ki so se uporabljala za prevoz in shranjevanje blaga.

Palača Kleopatre, Aleksandrija, Egipt.
Palača Kleopatre, Aleksandrija, Egipt.

5. Port Royal, Jamajka

Nekoč trgovski center v Karibskem morju, ki sta ga v drugi polovici 17. stoletja upravljali tako Španija kot Anglija, je leta 1692 uničil potres, kasneje pa še cunami, redne poplave in požari. Obsežni severni del mesta je tako zdrsel v morje, vključno z mestnimi hišami, utrdbami in s skoraj tri tisoč ljudmi. Arheologom je ta košček sveta raj, ki je bogat z vsakovrstnimi artefakti, ki segajo v zgodnja 1500 pa vse do zgodnjih 1900 ter dokazi o piratskih dejavnostih.

Podvodno mesto Port Royal, Jamajka.
Podvodno mesto Port Royal, Jamajka.

PREBERITE ŠE: To so najlepša zapuščena mesta na svetu!

6. Piramide Yonaguni-Jima, Japonska

Naše naslednje podvodno mesto se nahaja na južni strani otoka Younaguni. Leta 1980 so skrivnostne kamnine v obliki stopnišč kot teras, s ravnimi stranicami in kotnimi vogali, odkrili lokalni potapljači. Domnevano je, da so te strukture vse, kar je ostalo od legendarne pacifiške civilizacije Mu, ki bi jo naj odplaknil cunami. Ruševine segajo več kot pet tisoč let nazaj in strukture, podobne ruševinam na kopnem, vsebujejo oglje, ki sega 1600 let nazaj.

Piramide Yonaguni-Jima, Japonska.
Piramide Yonaguni-Jima, Japonska.

7. Baia, Neapelj, Italija

Las Vegas svojega časa za rimsko elito, vključno z Cezarjem, Neronom in Cicerom, ki so celo zahtevali, da se tam zgradijo vile za počitnice, je danes pod vodo. Danes je to arheološki park Baia, poln bleščečih znamenitosti: različni kipi, vile z mozaiki, itd. Nad tlemi najdemo kip Hermesa, ki stoji v niši, obokan hodnik, ki vodi na travnik ter tri templje, ki nas bodo popeljali nazaj v pozabljen čas. A vse to je pod površino vode. Leta 1500 so bili ostanki razkošnega mesta odplavljeni v morje zaradi dvigovanja morske gladine, vzrok pa so sosednji vulkanski vrelci.

Podvodno mesto Baia, Neapelj, Italija.
Podvodno mesto Baia, Neapelj, Italija.

8. Heracleion – Thonis, Aleksandrija, Egipt

Heracleion pri Starih Grkih in Thonis pri Starih Egipčanih je skrivnostno mesto, ki sta ga pesek in blato pokopala pred več kot 1200 leti. Misleč, da ni več kot legenda, so ga v začetku prejšnjega stoletja odkrili in šele danes je mesto začelo razkrivati svoje skrivnosti. Odkrili so več kot 64 ladij, zakopanih v glino in pesek, zlatnike in uteži iz medenine, velike kipe, ki merijo skoraj pet metrov ter manjše kipe v čast bogov. Kar je bilo nekoč najpomembnejše pristanišče v Sredozemskem morju, je danes ena izmed najpomembnejših arheoloških najdb doslej.

Podvodno mesto Heracleion – Thonis, Aleksandrija, Egipt.
Podvodno mesto Heracleion – Thonis, Aleksandrija, Egipt.

9. Pavlopetri, Južna Grčija

Središče trgovine minojske in mikenske civilizacije, 5000 let staro potopljeno mesto Pavlopetri, je le 4 metre pod morsko gladino in je najbrž najstarejše podvodno mesto na svetu. Arheologi se nikakor ne naveličajo mesta, ki ga imenujejo mojstrovina urbanizma ter se ponaša s kompleksnim sistemom upravljanja z vodo. Mesto bi naj prihajalo iz enakega obdobja Grčije, kot pa grška pesnitev Iliada.

Podvodno mesto Pavlopetri, Južna Grčija.
Podvodno mesto Pavlopetri, Južna Grčija.

10. Tempelj v jezeru Titiaca, Peru/Bolivija

Te predinkovske ruševine segajo med 1000 do 1500 let nazaj, pripisujejo pa jih avtohtonim ljudstvom Tiwanaku ali Tiahuanaco. Najdemo jih v globini najvišje ležečega jezera na svetu, jezera Titicaca. Ruševine so del antičnega templja, skupaj s teraso za pridelke, cesto ter 800 metrov dolgim zidom. Tempelj meri osupljivih 200 krat 50 metrov, kar je skoraj dvakrat večje od povprečnega nogometnega igrišča.

Tempelj v jezeru Titiaca, Peru/Bolivija.
Tempelj v jezeru Titiaca, Peru/Bolivija.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sunrose 7 – Heritage Boutique Hotel: Najbolj butično doživetje Bohinja je prav ta romantični hotel