fbpx

Naravna barvila za barvanje velikonočnih jajc: vse sestavine imate že doma

Foto: envato

Zakaj ne bi v svoje praznovanje velike noči vnesli pridiha narave? Odkrijte veselje ob izdelavi lastnih živahnih velikonočnih jajc z uporabo naravnih sestavin, brez dragih kemičnih barvil. Potopite se v svet domačih, okolju prijaznih barvil za jajca, ki vam ne le prihranijo denar, temveč vašim praznovanjem dodajo edinstven in zdrav čar. Predstavljamo vam naravna barvila za barvanje velikonočnih jajc.

Katera so naravna barvila za barvanje velikonočnih jajc? Spremenite svojo tradicijo okraševanja velikonočnih jajc v očarljivo izkušnjo tako, da sprejmete lepoto naravnih barvil. Ne samo, da ta metoda ponuja stroškovno učinkovito alternativo, ampak vam tudi omogoča, da se ponovno povežete z bistvom sezone. Delite to čudovito dejavnost s prijatelji in družino ter ustvarite tako žive in obstojne spomine kot barve, ki jih boste dosegli na svojih doma narejenih velikonočnih jajcih. Letos naj bo narava vaš vodnik, ko se podajate na popotovanje ustvarjalnosti, trajnosti in prazničnega veselja.

Kuhanje velikonočnih jajc – naravna barvila za barvanje velikonočnih jajc

V srednje veliki kozici zmešajte 250 mililitrov vode z dvema žlicama kisa in zavrite. Zmanjšajte toploto in dodajte spodaj navedene naravne sestavine, da ustvarite edinstveno barvilo za jajca. Mešanico pustite vreti 30 minut, da se barve razvijejo, nato ohladite in tekočino precedite, preden dodate jajca. Pustite, da se jajca namakajo najmanj 30 minut ali dlje za bolj živahne odtenke.

Rožnata velikonočna jajca – rdeča pesa

Za naravno barvanje velikonočnih jajc na rožnato z uporabo rdeče pese sledite spodnjim korakom. Rdeča pesa je odlična izbira za to, saj njena močna naravna barvila lahko jajcem podarijo lepe rožnate do temno rdeče odtenke, odvisno od časa namakanja.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • 1-2 veliki rdeči pesi, narezani na kocke (za intenzivnejšo barvo uporabite več pese)
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Beli kis (1 žlica na skodelico vode)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od vaše preference)

Koraki:

  1. Priprava pese: Rdečo peso operite in narežite na manjše kose. Večja kot je površina, hitreje in močneje bo pesa oddala svojo barvo.
  2. Kuhanje pese za barvilo: Narezano peso dajte v lonec in dodajte dovolj vode, da je popolnoma prekrijete. Dodajte beli kis, saj bo to pomagalo fiksirati barvo na lupini jajc. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in pustite, da se počasi kuha približno 15 do 30 minut, da se barvilo dobro izloči iz pese.
  3. Priprava jajc: Medtem ko se pesa kuha, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih skuhajte do trdote in nato ohladite. Če uporabljate že kuhana jajca, zagotovite, da so čista in ohlajena.
  4. Barvanje jajc: Ko je pesa dovolj kuhana in je voda lepo obarvana, lonec odstranite z ognja. Pustite, da se mešanica nekoliko ohladi, nato pa vanjo potopite pripravljena jajca. Jajca naj bodo v tekočini popolnoma potopljena.
  5. Čas namakanja: Za svetle rožnate odtenke jajca pustite v barvilu krajši čas, približno 30 minut do 1 ure. Za temnejše in bolj intenzivne rožnate do rdeče odtenke jajca pustite v mešanici več ur ali čez noč. Več časa kot bodo jajca preživela v barvilu, tem bolj intenzivna bo barva.
  6. Sušenje jajc: Ko dosežete želen odtenek rožnate, jajca previdno odstranite iz tekočine. Položite jih na suh papirnati brisač ali rešetko za sušenje, da se posušijo. Med sušenjem se izogibajte brisanju jajc, da ne bi razmazali barve.

Oranžna velikonočna jajca – rumena čebula

Za naravno barvanje velikonočnih jajc na oranžno z lupinami rumene čebule, upoštevajte naslednji postopek. Lupine rumene čebule so odlične za ustvarjanje bogatih, toplih oranžnih in rjavih odtenkov, kar je presenetljivo preprosto in daje čudovite rezultate.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • Lupine od približno 5 do 10 rumenih čebul (količina je odvisna od števila jajc in želene intenzivnosti barve)
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Beli kis (1 žlica na skodelico vode)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od vaše preference)

Koraki:

  1. Zbiranje lupin: Ko lupite čebulo, shranite rjave zunanje lupine. Te lupine so ključ do ustvarjanja oranžne barve na vaših velikonočnih jajcih.
  2. Priprava lupin in vode: Lupine rumene čebule dajte v lonec in dodajte dovolj vode, da bodo jajca, ko jih dodate, popolnoma prekrita. Dodajte beli kis, saj bo to pomagalo, da se barva bolje oprime lupine jajc.
  3. Kuhanje lupin: Mešanico privedite do vrenja, nato zmanjšajte ogenj in pustite, da se počasi kuha približno 30 minut do 1 ure. Dolžina kuhanja bo vplivala na globino in intenzivnost barve.
  4. Priprava jajc: Medtem ko se lupine čebule kuhajo, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih kuhajte do trdote in ohladite. Če uporabljate že kuhana jajca, poskrbite, da so čista in ohlajena.
  5. Barvanje jajc: Ko je barvilo iz lupin čebule pripravljeno, odstranite lupine iz vode (lahko uporabite cedilo), nato pa v tej obarvani vodi kuhajte ali namakajte jajca. Če želite kuhana jajca barvati, jih dodajte v vročo vodo in kuhajte še 10 do 15 minut. Za bolj intenzivne barve jajca pustite v vroči vodi, dokler se ta ne ohladi, ali celo čez noč.
  6. Sušenje jajc: Ko dosežete želeno intenzivnost oranžne barve, jajca previdno odstranite iz vode. Položite jih na suh papirnati brisač ali rešetko za sušenje, da se posušijo.

Rumena velikonočna jajca – kurkuma

Za naravno barvanje velikonočnih jajc na rumeno z uporabo kurkume sledite tem preprostim korakom. Kurkuma je znana po svojih močnih barvilnih lastnostih in lahko jajcem da živahen rumen odtenek.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • 2 do 3 žlice kurkume v prahu (za močnejšo rumeno, lahko dodate več)
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Beli kis (1 žlica na skodelico vode)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od vaše preference)

Koraki:

  1. Priprava barvila: V velik lonec dodajte kurkumo in dovolj vode, da boste kasneje lahko potopili jajca. Dodajte beli kis, ki bo pomagal, da se barva bolje oprime lupine jajc.
  2. Zavretje: Mešanico privedite do vrenja. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da se počasi kuha približno 10 do 15 minut. To bo omogočilo, da kurkuma popolnoma odda svojo barvo.
  3. Priprava jajc: Medtem ko se kurkuma kuha, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih skuhajte do trdote in nato ohladite. Če uporabljate že kuhana jajca, zagotovite, da so čista in ohlajena.
  4. Barvanje jajc: Ko je barvilo pripravljeno, lahko po želji odstranite del kurkume s cedilom za bolj enakomerno barvo, ni pa nujno. Jajca nato nežno dodajte v vročo vodo s kurkumo. Za bolj enakomerno barvanje jih lahko med procesom nekoliko premikate.
  5. Čas namakanja: Za svetlo rumeno barvo jajca pustite v barvni mešanici krajši čas, približno 10 do 30 minut. Za intenzivnejšo in globljo rumeno barvo jajca pustite namakati dlje, lahko tudi več ur ali čez noč. Čas namakanja prilagajajte glede na želen odtenek rumene.
  6. Sušenje jajc: Ko dosežete želeni odtenek rumene, jajca previdno odstranite iz tekočine. Položite jih na suh papirnati brisač ali rešetko za sušenje, da se posušijo. Med sušenjem se izogibajte brisanju jajc, da ne bi razmazali barve.

Modra velikonočna jajca – rdeče zelje

Za naravno barvanje velikonočnih jajc na modro z uporabo rdečega zelja sledite naslednjim korakom. Rdeče zelje je odlična naravna izbira za ustvarjanje modrih odtenkov, saj vsebuje antocianine, ki delujejo kot pH-občutljiva naravna barvila in lahko jajcem dajo čudovite modre odtenke.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • 1 srednje velika glava rdečega zelja, narezana na grobe kose
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Beli kis (1 žlica na skodelico vode)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od vaše preference)

Koraki:

  1. Priprava rdečega zelja: Rdeče zelje operite in narežite na grobe kose. Večja kot je površina, hitreje in močneje bo zelje oddalo svojo barvo.
  2. Kuhanje zelja za barvilo: Narezano rdeče zelje dajte v velik lonec in dodajte dovolj vode, da bo kasneje lahko prekrila jajca. Pristavite na ogenj in zavrite. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da se kuha približno 30 minut do 1 ure. Daljše kot bo zelje kuhano, močnejša bo barva.
  3. Dodajanje kisa: Po kuhanju zelja dodajte beli kis v vodo. Kis ne le da pomaga fiksirati barvo na lupini jajc, ampak tudi izboljša intenzivnost modre barve.
  4. Priprava jajc: Medtem ko se zelje kuha, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih skuhajte do trdote in ohladite. Če uporabljate že kuhana jajca, zagotovite, da so čista in ohlajena.
  5. Barvanje jajc: Ko je barvilo pripravljeno, odstranite koščke zelja iz vode (lahko uporabite cedilo). Jajca nežno položite v vročo vodo z barvilom. Za enakomernejšo barvo jih lahko med procesom nekoliko premikate.
  6. Čas namakanja: Za svetle modre odtenke jajca pustite v barvni mešanici krajši čas, približno 30 minut do 1 ure. Za intenzivnejše in temnejše modre odtenke jajca pustite namakati dlje, lahko tudi več ur ali čez noč. Čas namakanja prilagajajte glede na želen odtenek modre.
  7. Sušenje jajc: Ko dosežete želeni odtenek modre, jajca previdno odstranite iz tekočine. Položite jih na suh papirnati brisač ali rešetko za sušenje, da se posušijo. Med sušenjem se izogibajte brisanju jajc, da ne bi razmazali barve.

Vijolična velikonočna jajca – borovnice

Za naravno barvanje velikonočnih jajc na vijolično barvo z uporabo borovnic, upoštevajte naslednji postopek. Borovnice so odličen naravni vir barvila, ki lahko jajcem da lepe vijolične odtenke.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • 1 do 2 skodelici borovnic (svežih ali zamrznjenih, odvisno od razpoložljivosti)
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Beli kis (1 žlica na skodelico vode)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od vaše preference)

Koraki:

  1. Priprava borovnic: Če uporabljate sveže borovnice, jih najprej dobro operite. Za zamrznjene borovnice ta korak ni potreben. Borovnice dajte v lonec.
  2. Kuhanje borovnic za barvilo: Borovnicam dodajte dovolj vode, da bodo kasneje lahko potopili jajca. Dodajte beli kis, ki bo pomagal, da se barva bolje oprime lupine jajc. Pristavite na ogenj, zavrite in nato zmanjšajte ogenj. Pustite, da se počasi kuha približno 15 do 30 minut.
  3. Priprava jajc: Medtem ko se borovnice kuhajo, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih skuhajte do trdote in ohladite. Če uporabljate že kuhana jajca, zagotovite, da so čista in ohlajena.
  4. Barvanje jajc: Ko je barvilo pripravljeno, borovnice skupaj z vodo pretlačite, da iz njih izvlečete čim več barvila. Nato lahko celotno mešanico precedite skozi gosto cedilo ali gazo, da odstranite ostanke borovnic, ni pa nujno, če želite na jajcih ustvariti zanimive vzorce.
  5. Namakanje jajc v barvilu: Jajca nežno potopite v pripravljeno borovničevo barvilo. Za svetlejše vijolične odtenke jih pustite namakati krajši čas, približno 30 minut do 1 ure. Za globlje in intenzivnejše vijolične odtenke jih lahko pustite v barvilu več ur ali čez noč.
  6. Sušenje jajc: Ko dosežete želeni odtenek vijolične, jajca previdno odstranite iz tekočine in jih položite na suh papirnati brisač ali rešetko za sušenje, da se posušijo. Med sušenjem se izogibajte brisanju jajc, da ne bi razmazali barve.

Zelena velikonočna jajca – špinača, zeleni čaj

Za barvanje velikonočnih jajc na naraven način, z uporabo sestavin, ki jih običajno najdemo doma, je zelena barva lahko nekoliko bolj zahtevna, saj naravno pridobivanje zelene barve zahteva malo več ustvarjalnosti. Eden od načinov za doseganje zelene barve je uporaba listov špinače ali zelenega čaja. Spodaj je opis postopka za naravno barvanje velikonočnih jajc z uporabo listov špinače, ki bo dalo zeleno barvo.

Foto: envato

Potrebne sestavine:

  • Sveži listi špinače (velika pest ali več, odvisno od želene intenzivnosti barve)
  • Voda (dovolj za pokritje jajc v loncu)
  • Bela kokošja jajca (predhodno kuhana ali surova, odvisno od želene metode barvanja)
  • Kislina, kot je beli kis (približno 1 žlica), ki pomaga fiksirati barvo na lupini jajc

Koraki:

  • Priprava špinače: Najprej dobro operite liste špinače, da odstranite morebitne nečistoče.
  • Kuhanje za izvleček barve: Liste špinače dajte v lonec in dodajte dovolj vode, da so popolnoma prekrite. Privedite do vrenja, nato pa zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti približno 15 do 30 minut. Daljše kot boste kuhali, bolj intenzivna bo barva.
  • Priprava jajc: Medtem ko se špinača kuha, pripravite jajca. Če uporabljate surova jajca, jih najprej nežno skuhajte do trdote. Če ste se odločili za predhodno kuhana jajca, ta korak izpustite.
  • Dodajanje kisa: Ko je izvleček špinače pripravljen, odstranite liste in v vodo dodajte beli kis. Kis bo pomagal, da se barva bolje oprime lupine jajc.
  • Barvanje jajc: Jajca nežno dodajte v vročo vodo s špinačo. Pustite jih namakati, dokler ne dosežete želene intenzivnosti zelene barve. Za svetlejšo zeleno jih pustite krajši čas, za temnejšo zeleno pa dlje.
  • Sušenje jajc: Ko dosežete želeno barvo, jajca previdno odstranite iz vode in jih položite na suh papirnati brisač ali stojalo za sušenje, da se posušijo.

Eksperimentirajte s kombinacijami naravnih sestavin za odtenke in učinke po meri. Izboljšajte postopek barvanja z uporabo belih ali rjavih jajc za raznolike barvne rezultate.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.