fbpx

Oppskrift: 3 fantastiske smørbrød som du aldri har laget før

Lahki sendviči bogatega okusa, ki jih gotovo še niste jedli.

Vær ærlig – selv du har vanskelig for å motstå et smørbrød, uansett hvor usunt det er. Og det er nok riktig, for «usunn»-etiketten betyr ikke at du må gi den opp, men med litt fantasi kan du oppdatere den til en lettere versjon med rikere smak.

Vsi ga jemo, a malokdo ve, kako je nastal. Pred mnogimi leti, som en legende pravi, naj bi 4 grof Sandwicha John Montagu tarnal, da nima časa, da bi jedel, det er derfor det er det služabnikom naročil, naj mu pripravijo ‘jed med dve rezini kruha’. In tako je nastal en sandwich. THE END (konec).

Hvem er kriv zato, da danes jemo sendviče, ko ne vemo, kaj bi prigriznili, smo hitro ryddet opp. Mislite, da bomo tako hitro prišli tudi do av svaret, ali je en sandwich sunn obrok? Ker čisto vsi vemo, da je sinonim for han NEZDRAVO. Je res tako?

Raziskovalci z ameriške univerze v Illinoisu de er forsket på, ali je sendvič zares nezdrava izbira. Mer enn 25.000 ljudi je sodelovalo v devetletni raziskavi, v kateri so analizirali, kaj pomeni, če bi vsak dan pojedli vsaj en sendvič.

Do ugotovitve so prišli tako, da so primerjali kalorijski vnos posameznikov po različnih dneh: prvi dan so udeleženci pojedli en sandwich, drugi dan so lahko izbrali jed po lastnem okusu. Po opravljeni analizi podatkov so primerjali razlike v kalorijskem vnosu posameznikov, når de er jedli sendvič in takrat, ko niso.

John Montagu je kriv, da danes poznamo sendvič!
John Montagu je kriv, da danes poznamo sendvič!

Ugotovili so, da so udeleženci tisti dan, ko so jedli sendvič, v povprečju zaužili dodatnih 100 kalorij z neko drugo hrano. Isti dan naj bi zaužili manj sadja in zelenjave, več so posegali po sladkih pijačah, maščobah in sladkorju. Og hvorfor skjer dette?

Eksperter menijo, da se ljudje na zavedajo, koliko kalorij je v njihovih sendvičih. V Subwayovi raziskavi so naprimer ugotovili, da so stranke mislile, da njihov en sandwich inneholder 500 kalorij manj, kot jih dejansko.

Eksperter opozarjajo, da morda te številke niso tako visoke, vendar, če bi vsak dan pojedli sendvič, bi to po njihovih izračunih pomenilo, da ste v letu dni zaužili dodatnih 36.400 kalorij, som betyr 10,4 kilograma maščobe.

Kako pripraviti lahek sendvič,?
Kako pripraviti lahek sendvič,?

Zgornji podatki so morda alarmantni, vendar to ne pomeni, da se morate odpovedati medendvičem. Obstajajo številni måter, kako pripraviti lahek sendvič, ki vsebuje več sestavin, ki naj ne bi veljale za harmløs.

KRUH

Når du velger brød, naj bi bilo dobro, da preverite prehranske oznake. Pomembna naj bi bila količina natrija – sprejemljivo naj bi bilo, če ga kruh vsebuje 5 % ali manj. V butikker lahko najdete tudi alternative, kot so vaflji (riževi, koruzne).

SIR

Če delate en sandwich, ponavadi izberete procesiran sir, ki naj bi vseboval veliko fett. Bolj priporočljivo naj bi bilo, če izberete lahke sire, som feta. Če se resnično težko uprete svojemu najljubpemu siru, je potem priporočljivo, da narežete na zelo tanko rezino.

Bodi pozorni, ko izbirate kruh in dodatke.
Bodi pozorni, ko izbirate kruh in dodatke.

MESO

Priporočljivo naj bi bilo, da izberete kjøtt, ki ga doma forberede. V sendvič lahko date svežega piščanca eller storfekjøtt, ker naj bi se tako izognili vsem snovem, ki jih dodajajo v meso. Izberete lahko tudi zamenjave za kjøtt, som for eksempel poteter, hummus, brokkoli, sopp.

DODATKI

Tilbehør som f.eks grønnsaker, frukt og hjemme narejen nama znaj bi bili veliko boljši kot majones, kečap og andre sauser, ki jih kupite v handel.

Recepti za sendviče.
Recepti za sendviče.

Når du tenker på en sandwich, se verjetno spomnite osnovne šole, salame og groznega vonja, ki se širil po učilnici. Pozabite na travme, ker boste iz teh receptov pripravili sendviče, hvilken gotovo še niste jedli.

Sendvič za gurmane

Sendvič za gurmane
Sendvič za gurmane

INGRIDIENSER:

  • 4 ss smør
  • 3 pakiranja mini mocarel
  • peteršilj v prahu
  • doma pripravljena omaka buffalo
  • 4 velike tortilje
  • modri sir (količina po želji)

FORBEREDELSE:

Skuhajte piščanca in ga nato popecite. Dodajte mu omako buffalo in maslo. V pečici segreje tortilje. V vsako tortiljo položite ¼ piščanca, dve mini mocarele, peteršilj in modri sir. Tortiljo zavijte in razrežite po želji.

Zaužili naj bi 745 kalorij.

Sendvič za vegetarijance

Sendvič za vegetarijanca
Sendvič za vegetarijanca

INGRIDIENSER:

  • avokado
  • rezina kruha
  • žlica limone
  • ⅓ žlice soli
  • ⅓ spiseskje pepper
  • listi sveže bazilike in drobnjaka
  • 3 mini mocarele

FORBEREDELSE:

Na kruh položite mocarelo in rezine avokada (lahko je tudi speštan). Posujte poper in sol. Polijte limono in dodajte liste drobnjaka, bazilike.

S tem sendvičem naj bi zaužili 439 kalorij.

Fit sendvič

Fit sendvič
Fit sendvič

INGRIDIENSER:

  • 2 brødskiver
  • 2 žlici namaza iz brusnic
  • na rezine narezane puranje prsi ali piščanec
  • sveži listi špinače
  • na tanko narezan modri sir

FORBEREDELSE:

Rezini kruha namažite z namazom iz brusnic. Položite piščanca ali puranje prsi, špinačo in modri sir. Na že narejen sendvič položite režino kruha in ponovite postopek.

Zaužili naj bi 600 kalorij.

Mer informasjon

Mer informasjon:
sciencedirect.com

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.