Ne lažite in ogovarjate, saj se vam bo vse to vrnilo kot bumerang: lekcije Dalajlame o življenju!

"Moja religija je zelo preprosta. Moja religija je sočutje. Kaj pa tvoja?" - Dalajlama

Dalajlama velja za človeka modrosti, ljubezni. Odpuščanje in sočutje do vseh živih bitij sta stebra njegovih naukov, ki vam lahko spremenita življenje.

1. Bodite sočutni

Sočutje ni verskega značaja, je človeška stvar. Ni razkošje, je bistveno za mir in čustveno stabilnost, je bistveno za človeški obstoj. Sodobne raziskave kažejo, da občutki, ki jih imamo v trenutkih sočutja z drugimi, predstavljajo enak užitek, ki nas prevzame, ko se ljubimo, uživamo v dobri hrani ali se sprostimo in spočijemo. Nato v telesu potekajo procesi, ki so koristni za naše zdravje, stres se zmanjša in imunski sistem se okrepi.

Kako pokazati sočutje? Poskusite razumeti čustva in občutke nekoga drugega. Pogovorite se, vprašajte, poskusite razumeti in deliti vse, kar preživlja vaš sogovornik. Sočutje je veliko bolj zahtevno kot prijaznost, saj ste zdaj čustveno navezani in ponujate pomoč. Pokažite sočutje do bolnega prijatelja, znanca, ki je izgubil službo, žalostnega sorodnika, ločenega prijatelja, brezdomca.

2. Bodite prijazni in pomagajte drugim

“To je moja preprosta vera. Ni potrebe po templjih. Ni potrebe po zapleteni filozofiji. Moj um, moje lastno srce je vaš tempelj. Moja filozofija je preprosto dobrota.
To, da ste prijazni in radodarni vas nič ne stane, a prinese lahko toliko sreče. Bodite radodarni, kadar je le mogoče. In to je vedno mogoče.”
– Dalajlama

3. Poiščite srečo

“Sreča je smisel življenja.” Sodobni svet je veliko tekmovanje, v katerem prednjači pehanje za materialnimi dobrinami. Malo je sporočil in pozivanja k odpuščanju, sočutju, strpnosti, potrpežljivosti in dobroti. Medtem ko prevladujejo vojne, sovraštvo in umiranje, pozabljamo na svetlost življenja in na vse dobro v njem.

“Namen naših življenj je, da smo srečni.” Ne pozabite na dobre, svetle vrednote. Postavite jih na prvo mesto in napravite prvi, a najodločilnejši korak na poti k iskanju sreče. “Sreča nas ne čaka, izhaja iz našega vedenja.”

4. Najdite notranji mir

Dalajlama svetuje, da si vsak dan vzamete nekaj časa zase. Vzemite si čas, da premislite o dnevu, ki je za vami in odženite negativne misli, kot so jeza, zamera, ljubosumje in utrujenost. Na samem poskušajte temo zamenjati s svetlobo in čustvi, kot so optimizem, ljubezen, hvaležnost in energija. Dalajlama verjame, da je resnično miren um vir sreče in dobrega zdravja.

5. Ne škodujte drugim

“Če lahko, pomagajte drugim. Če ne morete pomagati, jim vsaj ne škodujte.” Širjenje laži in govoric, izkoriščanje ali celo izsiljevanje so dejanja, ki se bodo bolj kot na drugi osebi odrazila na vas samih. Ob misli na takšna dejanja se ustavite, vdihnite in ponovno razmislite o tem, kakšne posledice bi škodovanje nekomu drugemu lahko imelo za vas.

6. Negujte prijateljstva

Prijateljstva nikoli ne smete podcenjevati. Prijatelji potrebujejo ljubezen in vašo skrb in lahko na ta način ustvarjajo zaupanje in naklonjenost. Prava prijateljstva niso odvisna od denarja, vere ali političnega prepričanja. Ne zapostavljajte resničnih prijateljev, saj lahko to vodi k občutku osamljenosti. Ta pa je po Dalajlami eden izmed dejavnikov, ki močno prispevajo k depresivnemu stanju naše družbe.

7. Naj dopustite da vam tehnologija vlada v življenju

Ste vedeli, da ima Dalajlama več kot 19 milijonov sledilcev na družbenem omrežju Twitter? Čeprav sam izraža občudovanje napredka na področju družabnih omrežij, saj nam le ta pomagajo pri komunikaciji, pa svari pred njihovo pretirano uporabo.

8. Ne prepirajte se, ampak se pogovarjajte

Dialog pomeni kompromis, vzajemno spoštovanje pravic. V duhu sprave je potrebno najti resnično rešitev za konflikt in nesoglasje. Ni stoodstotnega zmagovalca, kakor ni stoodstotnega poraženca. To je praktični način, edini način. Ne glede na to, ali govorimo o mednarodni krizi ali nesporazumu s partnerjem, je dialog ključ, ki vodi k mirni, nenasilni razrešitvi nesoglasja. Z dialogom se učimo umetnosti sklepanja kompromisov, pogajanj, popuščanj in spoznavamo, da je bolje, če sta zmagovalca dva.

9. Bodite nežni do Zemlje

Bitja, ki naseljujejo to zemljo, tako ljudje kakor živali, so tu, da vsak na svoj poseben način prispevajo k lepoti in blaginji sveta. Da bi človeštvo preživelo na dolgi rok, imamo dolžnost, da ohranjamo planet takšen, kakršen je bil nekdaj. Nenehno učenje, kako reciklirati odpadke, uporaba alternativnih virov energije in nenehni napredki na tem področju so načini, ki lahko pomagajo preprečevati razpad našega ekosistema.

10. Učite se na svojih napakah

“Ko izgubite, ne izgubite lekcije”. Ko gre kaj narobe, poskušajte ugotoviti, v čem je bila težava. Mogoče ste kaj narobe rekli, morda ste se prehitro odzvali, ne da bi prej dobro premislili. Mogoče sploh niste pomislili, da bi se kaj slabega lahko zgodilo. Potrudite se in v vsakem neuspehu poiščite lekcijo ter se iz nje nekaj naučite.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
6 Rumijevih sporočil, ki vam bodo pomagala, ko se počutite slabo