Ne prezrite: 7 znakov, da je vaš zakon v krizi

Znaki, da je vaš zakon v težavah

Zadnjič posodobljeno: :

V vsakem zakonu, celo v najmočnejšem in najsrečnejšem, se pojavijo težave. Tako rekoč vsaka partnerska zveza kdaj doseže točko, na kateri partnerja začutita, da nekaj manjka, in začneta iskati načine, kako to zapolnjevati.

Sčasoma vsakodnevne skrbi preženejo prvotno navdušenje in prej ali slej se srečamo tudi z razočaranji, ki jih lahko prinese zakonska zveza. Nekatera so manjša, druga večja in težje rešljiva. V zakonu je pomembno le to, da partnerja težave rešujeta sproti. Kako vemo, da je zakon v težavah? Veliko je znakov, ki kažejo, da se moramo reševanja zakonske zveze lotiti čim prej, predno bo prepozno.

Tesnoba in stres

Če imate občutek, da se pojavljajo tesnoba, stres in strah, ko ste v bližini partnerja, je to znak, da je nekaj narobe. Vse to vam lahko prinese pogoste težave, kot so glavobol, bolečine v trebuhu, težave z nespečnostjo. Če vam zveza ne odgovarja, bo telo na to reagiralo.

Občutek osamljenosti

Počutite se osamljene tudi takrat, ko ste skupaj s svojim partnerjem. Vsaka zveza prinese ta občutek, vendar če se to dogaja prepogosto, je vredno preučiti, zakaj je temu tako. To je znak, da se v svojem zakonu ne odpirate, ali pa da vaši poskusi, da bi se ponovno povezali in vzpostavili mir, propadajo. Občutek osamljenosti je znak fizične in čustvene ločenosti. Potruditi se morate, da vzpostavite mir in se znova povežete, sicer se bodo stvari poslabšale.

V vsakem zakonu, celo v najmočnejšem in najsrečnejšem, se pojavijo težave.
Foto: cottonbro/Pexels

Ignoriranje in prepiranje zaradi malenkosti

Konflikt je naravni del vsakega odnosa. Ko želite sporočiti težavo, morate biti iskreni drug do drugega, to je znak zrelosti in zdrave zveze. Pari, ki tega ne vedo, bodo težave potisnili pod preprogo ali pa kričali drug na drugega. Težava so pretirani prepiri, hkrati pa tudi ignoriranje težav. Splošno izogibanje konfliktom lahko kaže na to, da se eden ali oba partnerja ne počutita varno, da začneta z reševanjem težav. Izogibanje kratkotrajnim konfliktom vodi do dolgotrajnih zamer in navsezadnje do ločitve. To je glavni vzrok za “sindrom sostanovalca”, pri katerem se pari razumejo, a ne čutijo intimne povezanosti.

Pogovor o denarju

Velikokrat imajo pari drugačno miselnost in prioritete, ko pride do financ. Eden želi zapraviti, drugi prihraniti, eden želi odpreti skupni račun, drugi pa želi, da ostanejo finance ločene. A način, kako par rešuje takšne težave, veliko pove o njuni zvezi. Da, denar je lahko občutljiva tema in težave zaradi denarja so v zakonu še kako pogoste. Dejansko je denar skoraj vedno naveden na seznamu glavnih razlogov, zakaj se par ločuje. Zato je dobro, da se s pomočjo terapevta pogovorite tudi o tem.

Žaljivost

Zabavno je, ko se oba šalita na svoj račun. Če pa se vam zdi, da se partner nenehno pritožuje ali neprestano zavija z očmi na vaše pripombe in vas žali, lahko to zmanjša vašo samozavest. Zasmehovanje in žaljenje nekoga lahko kaže na globlje nespoštovanje ali neravnovesje moči. To lahko privede do užaljenosti in prezira do osebe, s katero ste poročeni. Ne gre za vašo preobčutljivost, gre za pritisk, ki ga pa ne bi smeli čutiti.

Počutite se osamljene tudi takrat, ko ste skupaj s svojim partnerjem.
Foto: Rondae Productions/Pexels

Ste terapevt in ne zakonec

Prednost intimnega odnos je v tem, da si partnerja stojita ob strani z različnimi nasveti in imata čustveno podporo. Kljub temu pa vas partner ne bi smel uporabljati kot nadomestek za delovnega terapevta, še posebej, če se sooča z duševnimi težavami ali življenjsko krizo. Ne glede na to, ali gre za spremembo razpoloženja ali stres, je lahko izčrpavajoče, če ste vsakodnevni terapevt svojega zakonca. Seveda boste partnerju vedno v oporo in mu boste pomagali, a nekatere stvari je vseeno treba prepustiti strokovnjakom.

Težko sprejemate odločitve

Če se vam zdi, da ne morete sprejemati odločitev, velikih ali majhnih, je to lahko znak nestabilnosti odnosov. Še posebej, če se je vaš partner postavil nad vami in vam prinaša negotovost. Dober primer je že, ko se odločate kam iti na dopust, do kompromisa nikakor ne pridete in na celo ostanete doma. To je lahko znak, da nevede sabotirata vajino zvezo, saj ne razumeta, kaj vaju osrečuje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zraven sebe imate pravo ljubezen: ti 3 znaki to dokazujejo!