Neverjetna dejstva o Finski, ki te bodo presenetila

Na Finskem otroci poslušajo dinozavre, ki igrajo ‘heavy metal’, župane mečejo v vodo za dobra dela, študenti pa najemajo posebne sobe za žuranje. V tem članku boste izvedeli o Finski, ki ni znana samo po Land of Thousand Lakes, Nokii in Moomintrollu, ampak tudi drugih stvareh.

Tu je 8 zanimivih stvari o Finski, ki vas bodo morda tako navdušile, da boste želeli obiskati to državo.

1. Meči za doktorje

Na nekaterih finskih univerzah se še zmeraj držijo tradicije podeljevanja mečev, ko študent doktorira. Poleg tega, da študent prejme diplomo, dobi tudi meč, ki ga mora kupiti sam.

Meči za doktorje.
Meči za doktorje.

2. Psi za branje

Obstajajo psi, ki pomagajo slepim otrokom pri učenju finskega jezika.

3. Jezik vilinov

Finski jezik je eden od najtežjih jezikov na svetu. John Ronald Reuel Tolkien je bil tako navdušen, da je finski jezik jemal kot osnovo za jezik vilinov. Jezik ima 40 sopomenk za besedo sneg, vendar ni nobene besede, če želite reči prosim.

Jezik vilinov .
Jezik vilinov
.

4. Kazni za prekrške so odvisne od prihodka

Višina globe za prehitro vožnjo je odvisna od tega, koliko oseba zasluži. Višja kot je plača, višja je globa. Eden od vodstvenih delavcev velike finske družbe je moral plačati najvišjo kazen v zgodovini, tj. 116.000 evrov. Vozil je 75 km/h tam, kjer je bila največja dovoljena hitrost 50 km/h.

5. Bonus za vrnitev po dopustu

S ciljem, da bi spodbudili zaposlene, finska podjetja osebam, ko se vrnejo z dopusta, plačajo poseben bonus. Nihče ne skriva, koliko zasluži, ker je na Finskem to preprosto ugotoviti, saj morate le poklicati na posebno številko.

Bonus za vrnitev po dopustu.
Bonus za vrnitev po dopustu.

6. Hiše za študentske zabave

Skoraj vsaka velika univerza na Finskem ima hiše z zabavo, ki si jih študentje lahko brezplačno izposodijo, če organizirajo kakršenkoli dogodek. Videti so kot standardne hiše z ogromnimi dnevnimi sobami, spalnicami in savnami.

7. Savne

Na Finskem živi 5 milijonov ljudi, število savn pa je 2 milijona. Vsako veliko podjetje in javna ustanova ima savne za zaposlene. Tudi zaporniki na Finskem lahko enkrat tedensko obiščejo savno.

Savne.
Savne.

8. Državni dan zaspanosti

Državni dan zaspanosti je zabavna tradicija v nekaterih finskih družinah, kjer tistega, ki se zbudi najpozneje, vržejo v vodo. V Naantaliju je ta praznik poseben, saj je nekoč veljalo pravilo, da se državljana, ki je veliko prispeval k razvoju mesta, vrže v vodo, zato so od leta 1950 vsi župani tako počaščeni.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Željava: mistično letališče pri Plitvicah, ki privlači pustolovce