fbpx

Nezvestoba: kaj je čustveno varanje in kako ga prepoznati

Foto: envato

Prevara marsikomu predstavlja nekaj najhujšega, kar se nam lahko zgodi v zvezi. Ne le, da nas globoko prizadene, ampak povzroči tudi izgubo zaupanja in zniža našo samozavest. Obstaja več vrst nezvestobe in nekatere med njimi, npr. varanje preko fizičnega odnosa z drugo osebo, je lažje razkriti kot druge. Pozanimali smo se, kaj je čustveno varanje in kako ga lahko prepoznate.

Ko gre za fizično varanje, je situacija jasna: točno vemo, s čim nas je partner prizadel in kaj je storil narobe. Ko pa govorimo o čustvenem varanju, slika postane nekoliko bolj zamegljena. Mnenja na tem področju so različna: nekateri se čustveno prevarane počutijo že, če partner ogromno časa preživlja s prijatelji, drugi pa za njegovo dejanje dojamejo kot prevaro, če ga spremljajo občutki erotike in zaljubljenosti.
Strokovnjaki tukaj trdijo, da se ljudje med seboj razlikujejo in da je pomembno, da partnerja sama določita, s čim se v razmerju ne strinjata in kje potekajo njune meje.

Čustveno varanje razmerje skrha in oslabi Foto: Ron Lach / Pexels

Kaj je čustveno varanje?

Čustveno varanje lahko definiramo kot čustveno intimnost z drugo osebo, ki oslabi ali spodkopava naše razmerje. Pri tej vrsti varanja eden od partnerjev svoja globoka čustva, skrbi in tudi srečo namesto svojemu izbrancu zaupa nekomu drugemu, s tem “prijateljem” pa tudi preživi več časa in mu nameni več svojih misli in energije. Prevarani partner se takrat počuti zapostavljenega in neslišanega, srčeuje pa se tudi z izgubo zaupanja in dvomi.
Čustveno varanje velikokrat vodi tudi do fizične nezvestobe in takrat prevaranemu partnerju velikokrat ni jasno, kako je lahko spregledal znake, ki so do tega dejanja vodili.

Prevaran partner se počuti prizadetega in neslišanega Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Kako čustveno varanje prepoznati?

Čustveno varanje se velikokrat prične, ko gre eden od partnerjev skozi težje življenjsko obdobje. Takrat lahko dobi občutek, da ga drugi ne posluša, zanj nima časa ali pa mu je o bolečih čustvih težko govoriti prav z osebo, ki mu je najbližje. To seveda nikakor ni izgovor: krivda za varanje vedno leži na človeku, ki vara, vendar pa je v razmerju pomembno, da smo se pripravljeni drug drugemu čustveno odpreti, si prisluhniti in si stati ob strani.
Prvi znak čustvenega varanja je velikokrat občutek, da komunikacija med vama ne poteka več tako naravno, kot je včasih. Kar naenkrat se vam zazdi, da je partner z vami nehal deliti svoja najgloblja čustva in bolečine ter da kar naenkrat veste veliko manj o njegovem življenju. Morda opažate, da veliko časa preživlja z novo sodelavko ali prijateljico- ali pa vam o ljudeh v njegovem življenju pripoveduje zelo nejasno in vam neha omenjati, s kom se največ druži.

Pogost znak čustvene nezvestobe je tudi skrivanje in zaklepanje telefona in preživljanje dolgih ur ob elektronskih napravah. Tako vedenje po navadi spremljajo izgovori, da ima veliko dela, da je pod stresom ter morda tudi, da mu vi sami ne prisluhnete in ga ne razumete. Lahko se zgodi tudi, da partner izven doma preživi več časa kot po navadi, vi pa imate ob tem moreč občutek, da je nekaj narobe.
Ko čustveno varanje poteka dlje časa, se primarni odnos prične krhati. Vaš partner kar naenkrat postane bolj vzkipljiv, od vas se odmakne tako v spalnici kot v trenutkih tekom dneva. Ko ga povprašate o novi prijateljici, vas prepričuje, da ste paranoični in da nimate nobenega razloga, da mu ne bi zaupali.

Zavedati se morate, da si čustvenega varanja nikakor ne zaslužite in da takega ravnanja v zdravem razmerju ne boste našli. Da, priporočeno je, da ima vsak od vaju tudi prijatelje, pa vendar le-ti ne smejo povzročiti, da se eden od partnerjev prične od drugega oddaljevati in da se drugi počuti prizadetega in izigranega. Ko do čustvenega varanja pride, se morate seveda sami odločiti, kako boste na taka dejanja odreagirali. Mnogi takrat odnos prekinejo, nekateri pa mu dajo še eno priložnost. V drugem primeru je seveda nujno, da sta se za odnos pripravljena potruditi oba in da se partner zaveda, kaj je storil narobe.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!