fbpx

Nikoli ne boste ugotovili, čemu so v resnici namenjene te stvari

Vsak dan vidimo ene in iste predmete in za večino med njimi vemo, čemu so namenjeni. Mize, postelje, računalnika, posode, čevljev in kozarca ni treba posebej predstavljati. No, vam bomo pa pokazali tiste stvari, ki jih morda tudi vidite vsak dan, pa ne veste pravzaprav nič o njih oz. se nikoli niste o njih spraševali.

Ali boste ugotovili, čemu so pravzaprav sploh namenjene te stvari?

1. COF

Cofi na kapah so več kot le modni dodatek
Cofi na kapah so več kot le modni dodatek.

Vsi najbrž mislimo, da gre za (modni) dodatek kapam in nič več. A zgodovina cofov, ki sega kar v 18. stoletje, ima drugačno razlago. Francoski mornarji so namreč v tistem času nosili kape s cofi, ki so jih ščitili pred udarci v nizke strope na ladjah. Pozneje so postale kape s cofi tudi del nekaterih vojaških uniform.

2. LUKNJA NA PALIČICI OD LIZIKE

Luknjice v palčki od lizik
Luknjice na palčki od lizik

Mnogi mislijo, da je namen luknje na paličici preprečevanje tega, da bi se otrokom zaletela v grlu. Pa ni. Luknja je tam zgolj zato, da lizika ostane na paličici. Ko namreč pomočijo paličico v tekočo maso, ki se nato strdi v liziko, masa najprej steče v luknjo in tako deluje kot vez.

3. ROB NA HLAČAH

Rob pri hlačah
Rob pri hlačah

Ob koncu 19. stoletja je večina evropskih proizvajalk tekstila svoje izdelke izvažala. Da so kar se da dobro izkoristili prostor pri transportu, so obleke potlačili, kot se je dalo. Tako so kot posledica nastali robovi na hlačah, ki pa so pozneje postali tudi modni.

4. ŽEPEK V ŽENSKIH HLAČKAH

Žepki na ženskem perilu
Žepki na ženskem perilu

Tisti žepki niso za shranjevanje česarkoli! Tam so samo zato, da so vsi šivi na zunanji strani hlačk in jih je zato udobneje nositi.

5. NAŠITEK NA NAHRBTNIKU

Našitek na nahrbtniku
Našitek na nahrbtniku

Ima precej uporabno vrednost, saj so na našitku tudi luknje, skozi katere taborniki velikokrat navežejo vrv ali kavelj.

6. LUKNJICA MED KAMERO IN BLISKAVICO NA IPHONU

Luknja na Iphon-u
Luknja na Iphonu

Gre za pomožni mikrofon. Poskrbi, da je zvok na posnetkih čistejši, pomaga Siri razvozlati naglase ter zmanjša hrup, ki ga ujame glavni mikrofon.

7. ŠTEVILKA 57 NA STEKLENICAH HEINZ KETCHUPA

Številka na steklenici Heinz
Številka na steklenici Heinz

Ne gre za oblikovalsko ‘finto’. Če v primeru, da kečap ne teče ven, steklenico nagnete in udarite na mestu, kjer je zapisana številka, vas čaka presenečenje.

8. KODA NA EMBALAŽI LIČIL

Številka na ličilih
Številka na ličilih

Vsaka embalaža za ličila ima natisnjeno malo posodico s pokrovčkom, pod katero piše 6M, 12M ali 24M. Nalepka namreč označuje, koliko mesecev bo ličilo uporabno.

Tako, upamo, da smo vam pomagali razjasniti nekaj vprašanj. Če so sploh obstajala do zdaj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!