Novi iPhone 11, Apple ura in še mnogo več

Apple tudi tokrat ni skoparil z novimi izdelki, a bistvenih inovacij ni bilo na spregled.

September je definitivno mesec, katerega se, predvsem za ljubitelje tehnike, asociira s prihodom novih Apple izdelkov. Predvsem tistih izdelkov, ki bodo pristali v največ žepih širom sveta. Tako kot vsako leto je tudi tokrat v ospredju nova generacija iPhona. Pa poglejmo, kaj vse bo v roke dobil potencialni kupec iPhona 11.

Novi iPhone

Apple je posnemal kolege iz Androidnega sveta ter najzmogljivejšim telefonom v repertoarju dodal ime “Pro“. Tako smo dobili 3 nove modele: iPhone 11, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max.

iPhone 11

Najugodnejši model ostaja povsem enak iPhonu Xr. LCD zaslon, aluminijasto ohišje in stereo zvok. Največja sprememba se skriva na zadnji strani, kjer je iPhone 11 poleg standardne kamere pridobil še eno, ultra široko kamero.

iPhone 11 Pro

Tudi zmogljivejši modeli bodo povsem enaki prejšnjemu iPhonu Xs in Xs Max, s svetlim OLED zaslonom in ohišjem iz nerjavečega jekla. Tako kot pri iPhonu 11 bo največ novosti vidnih na zadnji strani. Ta bo imela 3 kamere: standardno, telefoto in ultra široko. Drugačno bo tudi steklo, ki bo krasilo zadnjo plat. To bo brušeno po zgledu Google Pixla 3 XL in bo prijetno na otip. Škoda ker se bo zadnje steklo v večini primerov itak skrivalo pod ovitkom.

Nove kamere

Apple je za nove iPhone posodobil algoritem obdelave fotografij, s katerim bodo fotografije še boljše kot lani. Izpostavili so predvsem funkcijo Deep Fusion, katera bo poskrbela za veliko več podrobnosti v fotografijah. Najbolj pomembno: portretni način bomo lahko uporabili tudi na naših ljubljenčkih. No, šalo na stran, najbolj pomembna novost pri kameri je zagotovo Nočni način.

Nočni način na novih kamerah
Nočni način na novih kamerah

Sprednja kamera je dobila nadgradnjo iz 8 megapikslov na 12 megapikslov ter možnost snemanja počasnih posnetkov.

Kakopak je na novih telefonih posodobljen tudi procesor. Že tako hiter A12 Bionic je dobil naslednika: A13 Bionic. Apple seveda zatrjuje, tako kot vsako leto, da je to najhitrejši mobilni procesor na svetu (natančneje za 20% hitrejši od A12).

Novim iPhonom bo končno namesto običajnega polnilca v škatli priložen polnilec za hitro polnjenje. Še vedno pa bo potrebno dokupiti adapter za priključitev slušalk. Novi telefoni gredo v prodajo 20. septembra, predprodaja pa se začne ta petek.

Apple Arcade

Storitev Apple Arcade
Storitev Apple Arcade

Na dogodku je Apple predstavil še par novosti, katere je oznanil že pred nekaj meseci. Apple Arcade je storitev za pretočno igranje mobilnih igric. Za 4,99 evrov na mesec bo tako mogoče igrati nekatere izmed izbranih naslovov, ki bi jih sicer morali kupiti. Igranje bo mogoče na vseh Apple napravah. Dostop bo možen prek App Stora, storitev pa prihaja 19. septembra. Prvi mesec bo igranje zastonj.

Apple TV+

Storitev Apple TV+
Storitev Apple TV+

Storitve za pretočno predvajanje videovsebin postajajo vse bolj priljubljene. Tako zelo, da je že težko izbirati na katero bi se želeli naročiti. Sedaj bo izbira bogatejša še za Apple TV+, ki bo, tako kot Netflix in AmazonPrime, ponujala zvrhan koš filmov in serij. Seveda tudi takih v lastni produkciji. Dobra novica je ta, da bo storitev stala le 4,99 evrov, kar je manj od konkurence. Ni pa bilo govora o kakovosti videa, katerega bomo deležni za teh 4,99 evrov.

Dodaten bombonček je Apple namenil vsem, ki se bodo v naslednjih dneh odpravili po nov Apple izdelek. Tem bo v košaro dodal celoletno naročnino za storitev Apple TV+.

iPad 7. generacije ter seveda iPad OS

Novi iPad 7 in iPadOS
Novi iPad 7 in iPadOS

Končno bo programsko posodobitev dobil tudi iPad. Tega je vrsto let na določenih področjih omejeval iOS, ki je bil le malce prilagojen za večji zaslon. Apple pa se je končno odločil za izdelavo povsem ločenega operacijskega sistema iPadOS, ki bo končno smiselno izkoristil ves prostor na zaslonu in dodal nekaj novih gest in funkcij. Novi operacijski sistem bo mogoče prenesti 30. septembra.

Prihaja tudi nova, sedma generacija iPada. Ta bo imel za dober centimeter večji zaslon, kateri bo tudi svetlejši in bolj oster. Pod ohišjem (izdelanim iz recikliranega aluminija) pa bo skrival tri leta star procesor A10 Bionic. Tudi letos najcenejši iPad ne bo deležen funkcije FaceID. V prodajo bo prispel 30. septembra.

Apple Watch serije 5

Nova jabolčna ura bo po videzu identična lanskemu modelu. Bo pa zato bolj napredna pod ohišjem. Podpirala bo vedno prižgan zaslon, s pomočjo nizkofrekvenčnega osveževanja slike pa bo varčevala z baterijo. A čudežev ne bo delala, saj bo v takšnem načinu zdržala kakšen dan ali dva. Imela bo tudi vgrajen kompas in bo, v primeru nesreče, lahko poklicala na pomoč po celem svetu in ne samo v izbranih državah. Tokrat se bo poleg aluminijastega in nerjavečega ohišja pridružilo še ohišje iz titana.

Apple Watch serije 5 bo dobila še dodatne funkcije, ki so namenjene predvsem skrbi za zdravje. Ura bo merila hrup v okolju ter povedala, kako hrup vpliva na uporabnikovo počutje in degradacijo sluha. Merila bo tudi menstrualni cikel ter bolj podrobno opazovala delovanje srca v iskanju skritih bolezni.

Apple Watch serije 5 v novem ohišju iz titana
Apple Watch serije 5 v novem ohišju iz titana

Dodatne Informacije

Več informacij:
apple.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Sony zvočni sistem HT-S40R za osupljiv prostorski zvok