Obstaja 7 vrst izgorelosti: kako jih prepoznati in kako obvladati vsako izmed njih

Zadnjič posodobljeno: :

Predstavljamo vam 7 vrst izgorelosti, kako jih prepoznati in kako se lotiti reševanja problema.

Med službo, družinskimi obveznostmi, pandemijo in množico drugih stresorjev, lahko življenje postane izjemno težko, kar pogosto vodi v izgorelost. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izgorelost uradno priznala kot “poklicni pojav” oziroma “sindrom, ki je konceptualiziran kot posledica kroničnega stresa na delovnem mestu, ki ni bil uspešno obvladan.” Poleg te dokaj splošne opredelitve obstaja sedem prepoznavnih vrst izgorelosti. Preberite več o posameznih vrstah kot jih vidi Rachael Todd, duhovna trenerka za izgorelost ter ustanoviteljica podjetja Return To Flow, ki trenira “uspešneže, ki želijo opustiti nenehno borbo in sprejeti nov način dela.”

1. Človek, ki si na pleča naloži več, kot zmore

Toddova meni, da je eden glavnih znakov nekoga, ki si na pleča naloži več, kot zmore, lovljenje cilja in ne uživanje v postopku. Ta oseba hrepeni po pohvalah za svoje dosežke, počuti se krivo, če nečesa ne dela in vedno lovi nekaj, čemur ni videti konca. Vse to lahko privede do izkrivljenih in nerealnih pričakovanj do sebe in drugih (slednje pride, ko tak človek oceni “zdrav” urnik drugega posameznika kot neambiciozen ali len).

Nasvet Toddove za ljudi, ki si na pleča naložijo več, kot zmorejo: “Uživajte v poti do doseganja svojih ciljev, tako da dajete prednost procesu pred izdelkom in kakovosti pred količino.”

2. Mojster opravil

Toddova pravi, da se mojster opravil preveč osredotoča na “delati”, kot na “biti”. Sami sebe obsojajo, ker se ne trudijo dovolj, verjamejo, da bolj ko se silijo, večja je verjetnost, da jim bo uspelo, in se močno osredotočajo na disciplino.

Nasvet Toddove za mojstre opravil: “Spremljajte, kako se počutite in koliko dosežete, ko ste nekoliko bolj sproščeni glede vseh svojih nalog.”

via GIPHY

3. Perfekcionist

Vsi poznamo to osebo, ki verjame, da je vse manj kot popolno (karkoli to sploh pomeni) neuspeh. Perfekcionist si nikoli ne dovoli narediti napak, ima težave z dokončanjem projektov, ker vedno meni, da obstaja način, kako jih izboljšati. Ima mentaliteto vse ali nič, kar pomeni, da misli, da si ali uspešen ali pa ne – sivega polja ni.

Nasvet Toddove za perfekcioniste: “Uporabite svoje ideale kot vodila, ne kot absolutne, in ciljajte na 80 odstotkov in ne na 100 odstotkov.”

4. Mikro vodja

Mikro vodja, znan tudi kot nadzornik, se izjemno bori s tem, da bi komurkoli zaupal, da bo nekaj naredil. Zaradi tega se dela loti sami, saj verjame v tisto staro pregovor, da če želiš, da se nekaj naredi pravilno, moraš to storiti sam. To ne vodi le do utrujenosti, ampak tudi do užaljenosti drugih ljudi, za katere mikro vodja meni, da ne zmorejo stvari narediti sami.

Nasvet Toddove za mikro vodje: “Vadite pri prenašanju majhnih nalog. Začnite z dejavnostmi, ki vam jemljejo energijo in niso usklajene z vašimi močmi ali sposobnostmi.”

via GIPHY

5. Tekmovalec

Je v življenju kaj pomembnejšega od zmage? Ne za tekmovalne ljudi, pravi Toddova. Ti ljudje naredijo vse, kar je potrebno, da zmagajo ali uspejo, se nenehno primerjajo z drugimi in se razburjajo zaradi uspehov drugih (ali pa jim na skrivaj želijo neuspeh). Na poti se pogosto oddaljijo od tistih ljudi, na katerih zmage so ljubosumni, in se do izčrpanosti trudijo, da bi napredovali.

Nasvet Toddove za tekmovalce: “Bodite pozorni, da boste prepoznali edinstvene lastnosti in prednosti sebe in drugih.”

6. Človek, ki želi ugajati drugim

Ni presenečenje, da so ljudje, ki želijo ugajati drugim, obsedeni s tem do te mere, da verjamejo, da se bodo z upogibanjem izognili razočaranjem ali temu, da bi prizadeli ljudi okoli sebe. To vodi do težav pri postavljanju meja, pretiranega strahu pred tem, da bi koga razjezili in delanja tistega, kar si drugi želijo, četudi to ne ustreza njihovim najboljšim interesom.

Nasvet Toddove za ljudi, ki radi ugajajo: “Ne pozabite, da s tem, ko rečete ‘ne’ neki stvari, rečete ‘da’ nečemu drugemu.”

via GIPHY

7. Človek, ki pretirano razmišlja

Obstajajo občasno pretirano razmišljanje in potem obstaja prepričanje, da bomo z osredotočanjem na problem le-tega rešili. Slednji je zaščitni znak človeka, ki pretirano razmišlja, in ga Toddova opisuje kot nekoga, ki porabi več časa za razmišljanje kot za akcijo in se zatakne v podrobnosti. Takšni ljudje imajo pogosto težave s spanjem (ker se jim možgani ne bodo izklopili) in preživijo veliko časa v skrbeh za stvari, nad katerimi nimajo nadzora.

Nasvet Toddove za ljudi, ki preveč razmišljajo: “Vsak dan vadite čuječnost, da boste ostali v sedanjem trenutku.”

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ali veš, kaj ostane od osebe, ko jo izdaš, raniš, ji lažeš ali jo zapustiš?