Od egiptovskih grobnic do samostanov: zdaj lahko egipčanske zgodovinske znamenitosti obiščete virtualno

Zadnjič posodobljeno: :

Vsi mi, ki radi potujemo, se v teh dneh še dodatno razveselimo vseh virtualnih potovanj, ki nam jih omogoča splet. In tem doživetjim zdaj dodajamo še virtualni ogled zgodovinskih znamenitosti v Egiptu, od grobnic do samostanov.

Zdaj lahko raziščete grobnico kraljice Meresank III., grobnico pisarja Menna, sinagogo Ben Ezra, pravoslavni Rdeči samostan, mošejo in medreso sultana Barquqa, grobnico Ramzesa VI., katakombe Kom El Shoqafa ter številne druge znamenitosti. Da bi zagotovili čimbolj realistično izkušnjo, omogočajo, da se sprehodite po objektih in hkrati klikate na “vroče točke”, ki se vam nato podrobno prikažejo.

Grobnica kraljice Meresank III.

Turi grobnice kraljice Meresank III. in pisarja Menne vključujeta tudi osnovne podatke, do katerih lahko dostopate s klikom na krogce, ki se vam med sprehodom po znamenitosti tudi prikažejo.

Kraljica Meresank je bila vnukinja kralja Khufuja, graditelja Velike piramide. Njen grobnica je lepo ohranjena z izrezljanimi in naslikanimi prizori, ki prikazujejo njeno življenje, odkril pa jo je arheolog s Harvarda, George Andrew Reisner leta 1927. Ena izmed presenetljivih značilnosti grobnice je deset velikih ženskih kipov, izklesanih vzdolž severne stene. Strokovnjaki menijo, da ti kipi predstavljajo kraljico, njeno mamo in njene hčerke. Zanimivi sta tudi južna in vzhodna stena, ki dejansko vsebujeta imena starodavnih egipčanskih umetnikov, kar je redek primer, saj so številni umetniki tistega časa ostali neimenovani. Do njenega groba se boste spustili po spiralnem 5-metrskem stopnišču, kjer boste lahko videli rekonstruirano podobo komore, dejanska krsta pa se hrani v Egipčanskem muzeju v Kairu.

Grobnica Menne

Grobnica Menne, odkrita leta 1886, se nahaja v Tebanski nekropoli. Je ena izmed bolj priljubljenih destinacij in bolje ohranjenih grobnic 18. dinastije. Menna naj bi bil elitni pisar, ki je nadziral faraonova polja in tempelj boga sonca, Amon-Raja. Mennovo ženo je mogoče videti na skoraj vseh prizorih grobne kapele, nekateri prizori pa vključujejo tudi njunih pet otrok.

Zanimivo je, da je bil obraz Menne na vseh prizorih v grobnici namerno poškodovan. Po egipčanskem verovanju naj bi duša človeka naselila prizor in ga z uničenjem obraza “deaktivirala”. Med njimi so prizori njegove pogrebne povorke, rituali, izvedeni na njegovem telesu po mumifikaciji, pa tudi prizori, ki prikazujejo, kako uživa v ribolovu in lovu v posmrtnem življenju. V enem izmed prizorov je Mennovo srce stehtano ob perju pred Ozirisom, egipčanskim bogom posmrtnega življenja, kar kaže, da bo v primeru, da ima dobro srce (s tem, da je delal dobra dela), prešel v posmrtno življenje.

Sinagoga Ben Ezra

Za sinagogo Ben Ezre se verjame, da je koptska pravoslavna cerkev, prodana judovski skupnosti leta 882. Je ena najstarejših sinagog v Egiptu, ime pa je dobila po Abrahamu Benu Meir Ibn Ezri, judovskem učenjaku in filozofu. Govori se, da singoga označuje mesto, kjer naj bi Mojzes molil k Bogu, da odpravi kugo, ki je napadla Egipčane.

V središču sinagoge je bema ali prižnica, od koder se berejo molitve. Najsvetejša stvar v sinagogi je heikal (Sveta skrinja z zavitki Tore), okrašena v arabskem slogu in intarzirana z biserovino. Na njej je v hebrejščini zapisanih Deset zapovedi. Genizo (skladišče starih dokumentov, ki omenjajo božje ime) Ben Ezre, danes znano kot kairska geniza, hranijo knjižnice po celem svetu.

Rdeči samostan v Sohagu

Eden najpomembnejših samostanov iz zgodnjega obdobja krščanstva je Rdeči samostan v Sohagu. Ime je dobil zaradi svoje zunanjosti, ki je v večini iz rdeče opeke. Samostan, ki ga je postavil sveti Pishoy v 4. stoletju, je doživel dva velika požara. Tako je ostala le cerkev in obzidje na jugu. Cerkev je okrašena s freskami, ki prikazujejo svetopisemske prizore z Jezusom Kristusom, Devico Marijo, s štirimi evangelisti in apostoli.

Mošeja in medresa sultana Barquqa

Uživate lahko tudi v virtualni turi mošeje in medrese sultana Barquqa. Ustanovljena je bila leta 1348, znana pa je predvsem po svojih arhitekturnih in dekorativnih elementih.

Egiptovski minister za kulturo in turizem je ob svetovnem dnevu svetovne dediščine (18. april) razkril virtualno turo po grobnici Wah-Tija iz Saqqare. Grobnica, ki velja za eno najpomembnejših odkritij desetletja, pripada svečeniku “očiščenja” iz 5. dinastije.

Druge virtualne ture vključujejo katakombe Kom El Shoqafa, iz časa rimske nadvlade, in ki veljajo za enega najlepših in najboljših primerov prepletanja egipčanske ter grško-rimske kulture. Ogledate pa si lahko tudi grobnico kralja Ramzesa VI.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vila Triglav: čudovita vila, ujeta med smaragdno jezero in alpske vrhove