fbpx

Odbiti dizajn nosljivih skulptur Kobi Levija

V Izraelu živeči modni oblikovalec čevljev Kobi Levi ustvarja nosljive umetnine s katerimi bomo pobegnili v pravljični svet Alice iz Čudežne dežele.

Izraelsko mesto Tel Aviv morda ni najbolj tipična nakupovalna meka, toda dejstvo je, da je že nekaj let ena izmed kalilnic novih oblikovalskih genialcev tako na področju mode kot tudi industrijskega in obrtniškega oblikovanja.

Čevlji kot nosljive umetnine izraelskega oblikovalca Kobi Levija.
Čevlji kot nosljive umetnine izraelskega oblikovalca Kobi Levija.

Modna srenja se že nekaj sezon zgrinja v vroče modno mesto, kjer se vsako pomlad in jesen odvija teden mode, na katerem se predstavljajo domači, a tudi tuji oblikovalski velikani. V izraelskem dizajnu je nekaj posebnega. Hkrati je luksuzen, a skromen, drzen ter povsem nosljiv.

Gotovo najbolj poseben med izraelskimi oblikovalci je Kobi Levi, oblikovalec čevljev, ki rad iz dolgočasne resničnosti pobegne v pravljično deželo po vzoru Alice iz Čudežne dežele. Za izgradnjo domišljijskega uma, kot je Kobijev, je njegova zgodba potekala po precej običajnih poteh. Svojo strast do oblikovanja je razvil v srednji šoli in povsem logično je bilo, da bo nadaljeval šolanje v tej smeri. Diplomant akademije Bezalel za umetnost in oblikovanje v Jeruzalemu je svetovljan v pravem pomenu besede. Njegovo edinstveno delo ga je tako že poneslo v Združene države Amerike, Brazilijo, Italijo in na Kitajsko – vroče oblikovalske destinacije, ki burijo marsikatero domišljijo. Medtem se je oblikovalec seveda posvečal učenju obrtniških skrivnosti in spretnosti oblikovanja čevljev. Njegove izkušnje prihajajo tako iz majhnih obrtniških delavnic kot ogromnih proizvodnih tovarn.

Ustvarjanje čevlja v obliki morskega psa že na prvi pogled zahteva pravo virtuoznost pri oblikovanju in tudi res je tako.
Ustvarjanje čevlja v obliki morskega psa že na prvi pogled zahteva pravo virtuoznost pri oblikovanju in tudi res je tako.

Njegove stvaritve so pravzaprav nosljive umetnine, ki so najprej vsakdanji predmeti, živali ali sadje, šele potem tudi čevlji. Kobi Levi o svojih čevljih pravi, da so kot slikarsko platno, na katerem izživi svojo kreativnost. Sprožilec za oblikovanje novega para čevljev se skriva v preprosti ideji ali konceptu; največkrat se mu določena slika kar sama prikrade v misli. Kombinacija te slike in čevlja sestavlja nekakšen hibrid in tako ideja zaživi. Čevlji so nosljive skulpture, žive, z ali brez noge v njih. Brez težav bi jih postavili na razstavno polico, kjer bi bili predmet občudovanja. Največ navdiha sicer prihaja iz sveta obutve, toda trik je v interpretaciji, ki čevlje povsem preobrazi. Rezultat je humoren pogled na čevlje, ki so sicer predmet vsakdanje uporabe. Druga plat, ki govori o posebnosti Kobijevih čevljev, je njihova izdelava. Vsi so namreč ročno izdelani v njegovem studiu v Tel Avivu, vsi so unikati in iz kakovostnega usnja. Ključ je v napredni tehnični izvedbi, ki zahteva inovativnost pri uporabi oblik in materialov.

Čevlji Blond Ambition oblikovalca Kobi Levija.
Čevlji Blond Ambition oblikovalca Kobi Levija.

Nore izvedbe zahtevajo posebne lastnike, osebne v njihovem stilu in drzne pri modnih odločitvah. Nič nenavadnega torej ni, da so njegove umetnine očarale modno inovatorko Lady Gaga, ki je v svojem glasbenem videu Born This Way nosila čevlje s podpisom Kobi Levi. Modne fantazije za dizajni skrivajo marsikatero zanimivo zgodbo. Med njimi je tudi ta, da je pri izdelavi čevljev Blonde, ki jih je navdihnila velika modna ikona Madonna, Kobi postal pravi frizer. Pri čevljih je namreč uporabil lasne podaljške, pri nakupu le-teh pa ga je prodajalka nekam začudeno pogledala, češ da je temnejši tip. Kobi se je le hudomušno nasmehnil in pripomnil, da si je že od nekdaj želel biti svetlolas. Ime čevljev Blonde Ambition tako popolnoma ustreza temu opisu.

Dodatne Informacije

kobilevidesign.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.