fbpx

Razstava Amy Winehouse se seli na Dunaj

Britanska pevka Amy Winehouse v objektivu fotografa Bryana Adamsa.

Bliža se tretja obletnica smrti mlade in talentirane pevke Amy Winehouse, ki se je ne bomo spominjali samo po njeni glasbi, ampak tudi zaradi njenega posebnega in edinstvenega modnega sloga. Poleg neverjetnega glasu je bil tudi njen presenetljiv videz tisti, zaradi katerega je odstopala od drugih zvezd zabavne industrije. Lansko leto je bila v londonskem judovskem muzeju v spomin na britansko pevko Amy Winehouse postavljena razstava, ki se letos seli na Dunaj.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Judovski muzej
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
5 € - 10 €

Od pariškega Voguea do Chanelovih modnih revij je bila Amy Winehouse s svojo nenavadno bouffant frizuro in z izrazito črto nad očmi v slogu šestdesetih let navdih za mnoge oblikovalce, urednike in stiliste. Vpliv njenega stila se kaže v mnogih uvodnikih, ki so nastali kot inspiracija njenega videza. Za angelsko blagovno znamko Victoria’s Secret je tako Adriana Lima pozirala kot Amy za revijo Love, Isabeli Fontana pa se je z videzom pevke sprehodila po ulicah Londona za izdajo Vogue Paris. Njena glasba je bila ena izmed najbolj priljubljenih na vseh večjih in manjših modnih revijah. Pevka je umrla zelo mlada, štela je le sedemindvajset let, in se tako pridružila znamenitemu Klubu 27, ki vključuje znane osebnosti, kot so Janis Joplin, Kurt Cobain in Jim Morrison. Kot navedeni preminuli pevci se je Amy znatno razlikovala od drugih mainstream pop zvezd.

Samosvoja
Medtem ko so njeni kolegi težili k različnim stilistom in fotografom ter stalno spreminjali svoj stil, je bila Amy že od nekdaj zvesta svojemu stilu, ki mu je dodajala osebno noto. Svojo kariero je začela leta 2003 s svojim prvim albumom Frank, z relativno “normalnim” videzom, ampak njen slaven osebni stil – tesna črna mini obleka, bujni črni lasje, urejeni v skoraj vedno enako pričesko šestdesetih let, oči v debelem sloju poudarjene s črnim črtalom, masivni rdeči in zlati uhani – se je hitro spremenil v nekaj prepoznavnega in izvirnega, kot je bila tudi interpretacija njene glasbe. Nekaj let kasneje, ko je zaradi priljubljenosti svojega drugega albuma Back to Black Amy zasedala naslovnice številnih priljubljenih revij, je njena preobrazba (transformacija) postala popolna. Njeni lasje so tedaj spominjali na panj, očem je dodajala čudovito mero črtala, njena podoba je postala skladna, modna ikona je vzcvetela. Kot po tekočem traku je nosila mini obleke z vpadljivimi pasovi, zapetimi višje okoli pasu, čevlje z visoko peto (ali balerinke, ko ni bila na sceni), njen vedno svetel push-up nedrček je bil po malem razkrit, okraski za lase so se bohotili z bogatimi detajli, pogosto so bili v obliki rdeče rože ali velike pentlje. Včasih si je nadela celo dežnike za koktajle, rada je nosila tudi priponko v obliki srca, ki jo je prejela v dar od svojega moža Blakea Fielderja. Amy je bila pogosto fotografirana v polo majicah Fred Perry, ki jih je skoraj vedno kombinirala s tesnimi kavbojkami ali iz jeansa izrezanimi kratkimi hlačami, tako da je ta britanska blagovna znamka kaj hitro sklenila posel z Amy in tako je nastala kolekcija z njenim podpisom. Sodelovanje je bilo brezhibno in fotografije te kampanje so med njenimi najboljšimi, še posebej, če upoštevamo njene zloglasno in prav nič slavno foto dokumentacije, ki so jo posneli paparaci.

Amy Winehouse, Harper’s Bazaar
Amy Winehouse, Harper’s Bazaar

Blagovna znamka – tetovaže
Tetovaže nadarjene pevke so še vedno ene od njenih zaščitnih znakov in nekaj, po čemer jo je posnemalo veliko mladih oboževalcev. Bile so v slogu petdesetih in skladne s pričesko in ličili. Podkev je posvetila očetu, možu in pokojni babici. Golo pin-up dekle pa je morala popravljati s črtalom za oči; znano je namreč, da ji je dorisala zgornji del ženskega perila, ko se je pojavila na ameriški televiziji za glasbene nagrade grammy.

Modna muza
Modni oblikovalec Karl Lagerfeld je Amy proglasil za svojo muzo in v decembru 2007 so vsi njegovi modeli imeli pričeske v obliki panja, podobne tisti, ki jo je nosila Amy. Amy Winehouse je na ta način dosegla tisto, kar mnogi menijo, da je vrhunec modne ikone, saj je inspirirala kolekcijo prestižne znamke Chanel. Bila je odlična izbira za navdih, saj je njena pojava veljala za zanimivo, redko in duhovito. Videti je bilo, da natanko ve, kaj počne, ko je predmet obravnave oblačenje, saj se je počutila dobro v tem, kar je nosila, in prav zato je njen modni čut postal magnet za modne poznavalce. Februarja 2008 je na otvoritvi trgovine Fendi pela za modno množico ter se družila s še dvema ameriškima modnima ikonama, z Mary-Kate in Ashley Olsen, kot tudi s Karlom Lagerfeldom. In definitivno bi lahko rekli, da je Amy predstavljala britansko modo, saj je nosila obleko Fendi, elegantno stilizirano v njenem slogu, se šalila s tipičnim britanskim humorjem ter trdila, da ne ve ničesar o modi. Po njeni tragični smrti je modna hiša Fendi dejala, da je žalost nad izgubo tako edinstvenega talenta, ki je v mnogih pogledih presegal glasbo, modo in kulturo, nepredstavljiva. Poleg mnogih prepoznavnih modnih kreatorjev je nedavno tudi Jean Paul Gaultier izkazal priznanje veliki pevki. Čeprav je znano, da mu je Madonna vedno bila velika inspiracija, se je tokrat posvetil preminuli pevki in se v popolnosti osredotočil ter izkoristil Amyjino ljubezen do modnega sloga petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja ter ji poklonil modno revijo na predlanskem tednu mode v Parizu.

Seks, droge in …
Tisto, kar je jasno opredeljevalo Amyjin stil, je bila prav gotovo surova in nesramežljiva spolnost v kombinaciji z njeno glasbo. Navdih za oblačenje je iskala v stvareh, ki jih je ljubila, vedno odeta v nekaj kratkega, ozkega in provokativnega. Amy je bila tako edinstvena in originalna, da bi lahko rekli, da e ne bo moč zamenjati. Po njeni smrti ostaja občutek velike praznine in velika škoda je, da njena zapuščina ni večja. Že pred serijo Mad Men in popularizacijo mode petdesetih in šestdesetih letih je Amy pogumno nosila živahne kose oblačil in kljubovala enoličnosti, trendom in masovni modi. Boj s svojimi demoni ji ni uspel, zato ostaja le špekulacija, kaj bi storila v prihodnje. Prav gotovo bi še naprej oblikovala svoj modni slog, ki bi nadgrajeval in črpal inspiracijo iz njene nove glasbe.

Razstava na Dunaju
Razstava z naslovom Amy Winehouse: Družinski portret bo odprta od 11. marca do avgusta 2014. Na ogled bo med drugim zbirka knjig, zgoščenk, oblek, čevljev in fotografij slavne pevke, ki je pri 27 letih umrla 23. julija 2011. Pri postavitvi razstave je pomembno vlogo odigrala tudi pevkina družina, njen brat Alex pa je ob nekaterih razstavljenih predmetih pripisal tudi komentarje. V muzeju so navedli, da z razstavo želijo preseči pogled na Amy Winehouse kot razvpito zvezdnico.

Dodatne Informacije

www.jmw.at

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!