fbpx

OpenAI umika glas ChatGPT, ki je zvenel kot Scarlett Johansson

Po očitkih o podobnosti z glasom slavne igralke

Foto: Midjourney

OpenAI je napovedal umik glasu ChatGPT, imenovanega Sky, zaradi očitne podobnosti z glasom Scarlett Johansson. Kljub trditvam podjetja, da glas ni bil namenoma zasnovan po vzoru slavne igralke, je bilo po številnih medijskih objavah in šalah na račun podobnosti, vključno z omembami v oddaji Saturday Night Live, sprejeta odločitev o začasnem umiku. CTO OpenAI, Mira Murati, je v intervjuju za The Verge zagotovila, da podobnost ni bila namerna.

V svetu umetne inteligence se je pojavila zanimiva kontroverznost – glas ChatGPT, imenovan Sky, je povzročil razburjenje zaradi neverjetne podobnosti z glasom Scarlett Johansson. Čeprav je OpenAI trdil, da je glas delo druge profesionalne igralke, so se pojavile številne pritožbe, ki so podjetje prisilile k umiku modela.

OpenAI je nedavno naletel na nepričakovane težave, ko je njihov glasovni model Sky, zasnovan za ChatGPT, postal tarča kritik zaradi podobnosti z glasom Scarlett Johansson. Model, ki je bil predstavljen lani, je pridobil precejšnjo pozornost in tudi kritike, ker naj bi preveč spominjal na zvezdnico filma “Her”. Po predstavitvi novega modela GPT-4o, ki vključuje naprednejše glasovne funkcije, so primerjave z Johanssonovo postale še bolj izrazite.

Foto: Warner Bros. Picture / Kdo se nebi zaljubil v takšen glas.
Mira Murati, tehnična direktorica OpenAI, je v intervjuju za The Verge pojasnila, da je Skyjev glas delo neimenovane profesionalne igralke, ki uporablja svoj naravni glas. Vendar pa je CEO OpenAI, Sam Altman, z objavo besede “her” na družbenem omrežju X (prej znan kot Twitter) dal vedeti, da je bil že predhodno seznanjen s primerjavami z Johanssonovo vlogo v filmu “Her”.

Spike Jonzejev film “Her” iz leta 2013, v katerem Scarlett Johansson posodi glas virtualni asistentki Samanthi, je navdihnil številne razprave o tem, kako glas lahko vzpostavi človeško povezavo. Johanssonova je v filmu prikazala, kako lahko glasovna interpretacija izrazi čustva in misli na način, ki ga besede same ne morejo.


Kljub zagotovilom OpenAI, da glas ni bil namenoma zasnovan po vzoru slavne igralke, so se medijske objave in celo satirične predstave, kot je Saturday Night Live, norčevale iz podobnosti, kar je privedlo do odločitve podjetja, da glas začasno umakne. OpenAI je tudi dodal, da naj bi se v prihodnosti pojavili novi glasovi, ki bodo bolj ustrezali raznolikim interesom in preferencam uporabnikov.

Medtem ko OpenAI ne razkriva imen igralcev, ki so prispevali svoje glasove, so potrdili, da je bilo izbranih pet glasovnih profilov izmed več kot 400 prijavljenih kandidatov. Novosti, ki jih prinaša model GPT-4o, vključujejo bolj ekspresivno glasovno interpretacijo, sposobnost prepoznavanja obraznih izrazov s kamero telefona in prevajanje govorjenega jezika v realnem času.
Foto: Warner Bros. Picture
Zaenkrat še ni jasno, ali je OpenAI prejel kakršne koli pravne grožnje zaradi podobnosti z glasom Scarlett Johansson, vendar je podjetje jasno izrazilo svojo zavezanost k spoštovanju zasebnosti in pravic slavnih oseb.

Zaključek: Kontroverznost okoli glasu Sky razkriva kompleksnost razvoja umetne inteligence, ki lahko posnema človeške glasove in čustva. Medtem ko se OpenAI sooča z izzivi zagotavljanja avtentičnosti in spoštovanja zasebnosti, ostaja jasno, da bo prihodnost umetne inteligence zahtevala še bolj prefinjene pristope in etične premisleke.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.