fbpx

Oskarji 2021: kdo so zmagovalci?

Trije oskarji filmu Nomadland

Foto: IG @sugar_mozi

Oskarji 2021 so podeljeni, kdo so zmagovalci? 93. podelitev prestižnih filmskih nagrad, ki je potekala na različnih prizoriščih, je minila brez večjih presenečenj. Oskarja za najboljši film je po pričakovanjih domov odnesel novodobni vestern Nomadland, ki je prejel oskarja tudi za režijo in glavno žensko vlogo. Kitajsko-ameriška režiserka Chloé Zhao je postala druga ženska v zgodovini z oskarjem za režijo, Frances McDormand pa je prejela svojega tretjega oskarja (četrtega kot producentka filma Nomadland).

Večji odmik od pričakovanega je bil to noč oskar za glavno moško vlogo, ki ga je prejel Anthony Hopkins za svojo vlogo starostnika z demenco v drami Father. S tem je postal najstarejši dobitnik oskarja za glavno vlogo v zgodovini. Igralska oskarja za stranski vlogi sta dobila Daniel Kaluuya, ki je v drami Judas and the Black Messiah upodobil Freda Hamptona, enega od vodij politične stranke Črni panterji, najboljša igralka v stranski vlogi pa je postala južnokorejska igralka Yuh-Jung Youn, ki je v drami Minari upodobila strogo, prepirljivo babico korejske družine, ki se preseli v Ameriko.

Drugi zmagovalci podelitve oskarji 2021

Oskarja za najboljši izvirni scenarij je prejela Emerald Fennell za Obetavno mladenko (Promising Young Woman), medtem ko sta v kategoriji najboljšega prirejenega scenarija slavila Christopher Hampton in Florian Zeller z dramo Father. Najboljši celovečerni animirani film je Soul (Pixar), ki je dobil tudi oskarja tudi za najboljšo izvirno glasbeno podlago (Trent Reznor, Atticus Ross in Jon Batiste). Najboljša izvirna pesem je postala Fight for You iz zaključne špice filma Judas and the Black Messiah. V kategoriji najboljšeg tujejezičnega filma je s konkurenco pometla danska črna komedija Another Round. V kategoriji najboljšega dokumentarca je slavil My Octopus Teacher, južnoafriški film o dokumentaristu, ki se “spoprijatelji” s hobotnico.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sugár Mozi (@sugar_mozi)

Podelitev je sicer odprla igralka in režiserka Regina King, ki se je navezala na nedavno sojenje Dereku Chauvinu. “Vem, da hočete seči po daljincu, ko vam Hollywood pridiga, a kot mama temnopoltega sina vem, kako je živeti v strahu – denar in slava tega ne spremenita.” Večer je bil tudi drugače precej resen, govori nastopajočih so se namreč dotikali predvsem družbene pravičnosti in enakopravnosti. Pravzaprav je bil večer resen do te mere, da v njem ni bilo niti ene glasbene točke v živo. Niti ob tradicionalnem prispevku In memoriam, ki je posvečen umrlim članom filmske industrije v zadnjem letu (Joel Schumacher, Christopher Plummer, George Segal, Shirley Knight, Fred Willard, Kim Ki-duk, Carl Reiner, Brian Denehy, Jerry Stiller, Sean Connery, Chadwick Boseman). Za nekoliko lahkotnejšo atmosfero je poskrbel ples Glenn Close, ki je zaplesala na pesem Da Butt iz filma School Daze Spika Leeja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!