fbpx

Oskarji 2021: to so filmi, ki bi si zaslužili nominacijo za najboljši film

Kdaj so oskarji 2021 in kateri so filmi, ki si zaslužijo nominacije?

Oskarji 2021 že počasi trkajo na vrata, pa vendar jih bomo letos vseeno spremljali nekoliko pozneje. Podelitev zlatih kipcev, prvotno napovedana za 28. februar, je namreč zamaknjena v april.

Oskarji 2021 bodo na sporedu v nedeljo, 25. aprila 2021, nominacije za oskarje pa bodo znane v ponedeljek, 15. marca.

Od leta 2004 so oskarjem februarsko slovesnost “ukradle” le zimske olimpijske igre. Toda zaradi pandemije in številnih vplivov, ki jih je imela na filmsko industrijo – zapozneli datumi izdaj in produkcije – se je Akademija odločila, da bo slovesnost prestavila v april.

Častiti filme iz leta 2020, ko bomo skoraj že v maju leta 2021, se zdi nekoliko nenavadno, toda pravzaprav je to za oskarje nekakšna vrnitev h koreninam. V zgodovini so namreč oskarje podeljevali v drugi polovici marca ali v začetku aprila. Če ne upoštevamo prvih nekaj let, ko so v treh letih priredili pet slovesnosti, bo 25. april 2021 najkasnejša podelitev zlatih kipcev po letu 1966, ko je najprestižnejšega oskarja domov odnesel muzikal Moje pesmi, moje sanje.

Kdo bo gostil podelitev Oskarji 2021, še ni jasno. Prav tako ne moremo biti prepričani, da sploh ga bomo sploh videli na odru – še posebej zato, ker so v zadnjih dveh letih spoznali da lahko podelitev poteka tudi brez njega. Odločitev o tem, ali voditelj bo ali ne, bo tako odvisna od producentov (Jesse Collins, Stacey Sher in z oskarjem nagrajeni režiser Steven Soderbergh).

Obstaja torej še kar nekaj neznank, pa vendar že lahko domnevamo, kdo bi lahko bil v tekmi za najprestižnejši kipec podelitve – za oskarja za najboljši film. Poglejmo si, koga vse bi lahko na podelitvi Oskarji 2021 videli z zlatim kipcem v rokah!

Drama

Nomadland (2020)

Potem, ko je v veliki recesiji izgubila vse, se starejša ženska (Frances McDormand) poda na potovanje po ameriškem Zahodu in živi kot sodobna nomadka.

Drama

The Trial of Chicago 7 (2020)

Zgodba o sedmih ljudeh na sojenju, ki izhaja iz različnih obtožb v zvezi z vstajo na Demokratični nacionalni konvenciji leta 1968 v Chicagu v Illinoisu.

Drama

Minari (2020)

Korejska družina se v 80. letih prejšnjega stoletja preseli v Arkansas, da bi si tam ustvarila kmetijo.

Drama

Ma Rainey’s Black Bottom (2020)

Chicago, 1927. Snemanje plošče. Napetosti naraščajo med pevko Ma Rainey (Viola Davis), njenim ambicioznim hornistom in belim vodstvom, ki je odločeno nadzorovati nekontrolirano “mamo bluesa”.

Drama

One Night in Miami (2020)

Izmišljeni prikaz neverjetne noči leta 1964, ko se zberejo štiri ikone aktivizma, športa in glasbe – Malcolm X, Muhammad Ali, Jim Brown in Sam Cooke, ki razpravljajo o svojih vlogah v gibanju za državljanske pravice in kulturnih preobratih v 60. letih prejšnjega stoletja.

Drama

The Father (2020)

Moški (Anthony Hopkins) s starostjo zavrača vso pomoč hčere (Olivia Colman). Ko poskuša razumeti spreminjajoče se okoliščine, začne dvomiti v svoje ljubljene, svoj um in celo v resničnost.

Komična drama

Mank (2020)

V filmu so predstavljena 1930-ta v Hollywoodu, kot jih vidi oster družbeni kritik in scenarist Herman J. Mankiewicz, ko hiti dokončati scenarij za Državljana Kanea za Orsona Wellesa.

Vestern/drama

News of the World (2020)

Veteran državljanske vojne (Tom Hanks) se strinja, da bo deklico, ki so jo ljudje iz Kiowe pred leti odpeljali, proti njeni volji pripeljal stricu in teti. Tako potujeta na stotine kilometrov in se soočata s hudimi nevarnostmi, ko iščeta kraj, ki ga lahko imenujeta dom!

Vojna drama

Da 5 Bloods (2020)

Štirje afriškoameriški veterani se borijo proti človeškim in naravnim silam, ko se vrnejo v Vietnam in iščejo posmrtne ostanke padlega poročnika ter zlato, ki jim ga je pomagal skriti.

Komični triler

Obetavna mladenka (Promising Young Woman, 2020)

Mlada ženska, travmatizirana s tragičnim dogodkom iz svoje preteklosti, se odloči maščevati vsem, ki ji prekrižajo pot.

Družinski komični animirani film

Soul (2020)

Glasbenik, ki je izgubil strast do glasbe, doživi izventelesno izkušnjo. Zdaj mora najti pot nazaj s pomočjo dojenčkove duše, ki ga uči o sebi.

Romantična drama

Malcolm & Marie (2021)

V tej romantični drami sledimo režiserju in njegovemu dekletu (Zendaya), ko se po slavnostni filmski premieri vrneta domov in čakata na – vsaj tako sta prepričana – kritiški in finančni uspeh filma.

Romantična drama

Ammonite (2020)

V 40. letih 19. stoletja priznana, a spregledana lovka na fosile Mary Anning in mlada ženska, ki jo k njej pošljejo na okrevanje, razvijeta močan odnos, ki za vedno spremeni njuni življenji.

Komedija

Palm Springs (2020)

Ko se brezskrben Nyles in nejevoljna družica Sarah slučajno srečata na poroki v Palm Springsu, se stvari pošteno zapletejo, saj ne moreta ubežati prizorišču, ne sebi, ne drug drugemu.

Znanstvenofantastična drama

The Midnight Sky (2020)

Ta postapokaliptična zgodba sledi Avgustinu, osamljenemu znanstveniku na Arktiki, ko hiti, da bi ustavil astronavtko Sully in njene kolege, da bi se vrnili domov v skrivnostno globalno katastrofo.

Znanstvenofantastični akcijski film

Tenet (2020)

Oborožen z zgolj eno besedo – “tenet” – ter z borbo za preživetje celega sveta, se glavni junak zgodbe prebija skozi mračen svet mednarodnega vohunjenja na misiji, ki se dogaja v nečem izven realnega časa in prostora.

Drama

Pieces of a Woman (2020)

Ko se rojevanje doma konča z nedoumljivo tragedijo, se prične obdobje žalosti, ki rani odnose z ljubljenimi. Globoko osebna zgodba o ženski, ki se uči živeti s svojo izgubo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!