fbpx

Otroške igre na prostem, ki smo se jih igrali kot otroci

Dandanes otroci raje kot družabne otroške igre in otroške igre na prostem igrajo računalniške igrice, raziskujejo appe in sedijo pred televizorji. Mame jih nič več ne oštevajo, ker bi bili cele dneve na prostem, ampak jih iz temačnih sob podijo ven v naravo in na svetlobo. Da jih ne pozabimo, smo se spomnili na igre, ki smo se jih igrali kot otroci.

Končno so tu pomlad, sonček, dobra volja in otroške igre na prostem. Čas, da svoje male nedobudneže izpred televizije spravimo na ulico ali v naravo in jih naučimo nekaj zabavnih otroških iger, ki smo se jih igrali kot otroci. Da vam osvežimo spomin, smo poiskali nekaj nekoč najbolj priljubljenih otroških iger na prostem, za katere ne potrebujemo veliko. Dovolj je že nekaj prostora, kakšen preprost rekvizit in veliko dobre volje.

Otroške igre na prostem: Zemljo krast

Otroci na tla narišejo krog in ga razdelijo na enake dele. Vsak od igralcev svoj del kroga (zemlje) poimenuje in se postavi nanj. Igro prične igralec, ki mu ostali dodelijo palico. In sicer tako, da zakriči ime poljubnega ozemlja in nanj vrže palico. Vsi z izjemo igralca klicane države stečejo iz kroga, klicani igralec pa pobere palico, zavpije “stop” in skuša s palico zadeti enega izmed igralcev. Če ga uspešno zadane, lahko ukrade kos njegove zemlje. To stori tako, da s kredo zariše v njegovo ozemlje tako daleč, kolikor mu roke dovolijo, z nogami pa mora ostati na svojem ozemlju. Če mu s palico ne uspe zadeti tistega, ki ga je ciljal, se njuni vlogi zamenjata. Zmagovalec je tisti, ki osvoji največ tuje zemlje.

Ristanc
Ristanc

Otroške igre na prostem: Ristanc

Za igranje ristanca potrebujemo kredo in kamenček. S kredo na tla narišemo kvadrate (dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni, na koncu en v obliki polkroga) in jih oštevilčimo od ena do sedem. S kamenčkom zaciljamo prvi kvadrat, se postavimo na eno nogo in skačemo po oštevilčenih kvadratih. Na dvojne skočimo sonožno, pri zadnjem se medtem tudi obrnemo, odskakljamo nazaj na začetek, poberemo kamenček in zaključimo igro. Nadaljujemo tako, da s kamenčkom poskušamo zadeti naslednji kvadrat. Če nam to ne uspe ali na enem izmed enojnih kvadratov pristanemo z obema nogama, igro nadaljuje drugi igralec. Zmaga tisti, ki prvi zadane vse kvadrate in z njih uspešno pobere kamenček.

Skrivalnice
Skrivalnice

Otroške igre na prostem: Skrivalnice

En otrok je določen za iskalca, ostali za skrivalce. Iskalec z zaprtimi očmi šteje do dogovorjenega števila, medtem ko se ostali skrijejo v domiselna skrivališča. Ko iskalec konča s štetjem, prične z iskanjem skritih otrok. Te pofočka z vzklikom “en, dva, tri – Peter”, če je našel Petra, seveda. Peter pa lahko iskalca tudi prehiti (se pofočka sam) in ga kaznuje, saj more v tem primeru ta štetje ponoviti. V kolikor iskalec pofočka vse skrivalce, zmaga, vlogo iskalca pa preda prvemu, ki ga je pofočkal.

Otroške igre na prostem: Ravbarji in žandarji

Ravbarji in žandarji
Ravbarji in žandarji

Ravbarji in žandarji je lovilna igra, pri kateri sta med igralci dva oklicana za žandarja. Žandarja morata počakati, da se ravbarji poskrijejo, nato pa jih začneta iskati. Ulovljene ravbarje zapreta v zapor, ti pa se lahko iz ječe rešijo tako, da kakšnega izmed sotrpinov udarijo po roki. Igre je konec, ko žandarja v keho zapreta vse razbojnike.

Otroške igre na prostem: Gumitvist

Za igranje gumitvista potrebujemo daljšo elastiko, katere konca zvežemo skupaj, da nastane gumitvist. Igralci stopijo na notranjo stran gumitvista, elastiko napnejo okoli gležnjev in pričnejo z igranjem limonc, trikotnika, kara, ljubljanske, navadne, itd. Iger za gumitvist je (tako kot njihovih težavnostnih stopenj) izredno veliko. Zabavne pa so tudi pesmice, ki nastanejo med igro.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.