fbpx

Znanost je dokazala: pari, ki se ga skupaj napijejo, ostanejo skupaj

Alkohol pare zbližuje

Ljudje se sprašujejo, kaj je ključ za uspešno in srečno zvezo. Znanost je našla odgovor. Čeprav alkohol ni nikoli rešitev, temveč težava, so tokrat raziskovalci ugotavljali njegove pozitivne učinke na zvezo.

Pari, ki se ga skupaj napijejo, ostanejo skupaj ‒ tako je razkrila študija, objavljena v publikaciji The Journals of Gerontology Series B: Psychological Series, iz katere lahko razberemo, da imajo domnevno pari, ki družno uživajo alkohol, manj partnerskih težav. Še posebej se je to izrazilo pri ženskah, ki so v zakonu precej srečnejše v primerjavi z ženskami, ki si ”pivskih uric” s partnerjem niso pogosto delile.

Tudi vi nazdravljate ugotovitvi študije?
Tudi vi nazdravljate ugotovitvi študije?

Partnerji, stari prek 50 let, imajo, zahvaljujoč alkoholu, boljši zakon in to ne glede na to, ali sta se ga skupaj napila ali sta skupaj abstinirala. Pari, kjer se ga je običajno napil le eden, drugi pa je ostal trezen, so poročali o manj srečnem zakonu, posebej ženske.

Se ga tudi vidva skupaj napijeta?
Se ga tudi vidva skupaj napijeta?

V raziskavi je sodelovalo 4864 poročenih parov in 2767 parov, ki so v povprečju skupaj že 33 let. Dve tretjini od teh so bili poročeni zgolj enkrat. V sklopu študije so bili sodelujoči med drugim vprašani, kolikokrat tedensko so pili/pijejo alkohol in kako zelo se ga ”nacedijo”.

Rezultati so presenetili tudi strokovnjake – znanstvenica Kira Birditt tako pravi, da ključ do srečnega in uspešnega partnerskega odnosa ni toliko v alkoholu kot dejstvu, da pari skupaj preživljajo čas.

Če torej vse skupaj “prevedemo”: sreča ne bo prišla z alkoholom (vsej prej), temveč s skupnim preživljanjem časa, ki vaju oba zabava. Zato ta raziskava in ta prispevek nikakor ne namigujeta na to, da morajo pari skupaj popivati, temveč na to, da se morajo družiti ob zabavnih dejavnostih, po možnosti brez telefonov. 

Dodatne Informacije

Več informacij:
psychsocgerontology.oxfordjournals.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!