fbpx

Peugeot Inception: koncept futurističnega dizajna

Peugeot Inception Concept; Foto: media.stellantis.com

Peugeot Inception je koncept električnega avtomobila, ki bo služil kot navdih za prihajajoče generacije električnih avtomobilov znamke Peugeot. Prve futuristično oblikovane Peugeote si lahko obetamo že v letu 2025.

Konceptni Peugeot Inception se vozi na veliki Stelantisovi platformi STLA. V dolžino meri 5 metrov, v višino pa vsega 1,34 metra. Za napajanje skrbi 800-voltna tehnologija, za zalogo energija pa baterija s kapaciteto 100 kWh, ki shrani dovolj energije za do 800 kilometrov dolgo pot. Zaradi možnosti uporabe induktivnega polnjenja, bomo po zgolj 5 minutah polnjenja, imeli dovolj energije za dodatnih 150 kilometrov poti. Peugeot Inception ima štirikolesni pogon in dva elektromotorja, ki imata skupaj 500 kW moči (680 KM). Zaradi obilice moči in instantnega maksimalnega navora, potrebuje koncept za pospeševanje od 0 do 100 km/h manj kot 3 sekunde.

Električni koncept poseduje najnovejšo generacijo virtualnega sistema i-Cockpit, klasični volanski obroč pa zamenjuje upravljalnik Hypersquare. Štirikotni ʺvolanʺ so navdahnile video igre, z osnovnimi kontrolami avtomobila pa lahko upravljamo zgolj z uporabo prstov na krmilu. Še bolj kot s tehnologijo navdušuje koncept s steklenimi površinami, ki so plod sodelovanja z vesoljsko agencijo NASA. Steklo Narima je obdelano pod enakimi pogoji, kot so obdelani vizirji na čeladah astronavtov. Zaradi obdelave imajo stekla rumenkast videz a ohranjajo svoje termalne lastnosti.

Peugeot Inception Concept; Foto: media.stellantis.com

Koncept poseduje avtonomno tehnologijo četrte stopnje, ki v primeru prevzema kontrole pospravi volan in poveča občutek udobja v potniški kabini. Prikaz tehnologij koncepta morda deluje kot znanstvena fantastika, a si pri Peugeotu prizadevajo, da bi večina predstavljene tehnologije ugledala luč sveta v serijskih avtomobilih do leta 2025. Navsezadnje si želi Peugeot do leta 2030, postati vodilna evropska znamka, na področju električnih avtomobilov.

Dodatne Informacije

peugeot.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.