Planetarium Ljubljana – vesolje v malem sredi prestolnice

Planetarium Ljubljana

Na ljubljanski ploščadi Ajdovščina se je odprl Planetarium Ljubljana, edinstvena dvorana za 30 ljudi z digitalnim projekcijskim sistemom, v katerem se bomo lahko poučili o vesolju in astronomiji. Pod belo kupolo se bodo predvajale vsebine na temo astronomije, vesolja in biologije. Planetarij bo na tem mestu stal najmanj dve leti. 21. oktobra 2016 bo potekal dan odprtih vrat, dan pozneje pa bo premierna projekcija.

Če ste se spraševali, kaj je velikanska bela kupola na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani, gre za Planetarium Ljubljana, posebno dvorano s 30 sedeži, v kateri se bodo s pomočjo sodobne tehnologije projicirali filmi na temo vesolja in astrologije v ločljivosti 4K po celotni površini kupole in s tem ustvarjali občutek tridimenzionalnosti.

Planetarium Ljubljana že vabi!
Planetarium Ljubljana že vabi!

V kupoli bodo predvajali poljudnoznanstvene vsebine, risane filme kot tudi umetniške grafično-vizualne projekcije, katerih posebnost je, da se počutite, kot da ste del dogajanja, ne zgolj nemi gledalec, saj gre za ogled v območju 540 stopinj, kamera, ki se premika, pa ustvarja občutek, da se med gledanjem premikate.

Planetarium Ljubljana ponuja edinstveno izkušnjo.
Planetarium Ljubljana ponuja edinstveno izkušnjo.

Gre za prvi tovrstni planetarij v Sloveniji, v Ljubljani pa naj bi stal dve leti (z možnostjo podaljšanja). Njegov osnovni namen je izobraževanje o vesolju in astronomiji. V njem boste lahko opazovali tudi nočno nebo.

21. oktobra 2016 bo potekal dan odprtih vrat, že 22. oktobra pa se začnejo prve projekcije. Planetariumova premiera bo film Rosetta, projekcija o eni od najpomembnejših vesoljskih misij našega časa, o sondi Rosetta, ki je v dvanajstletnem potovanju raziskovala komet P67 in omogočila velik prispevek k raziskovanju vesolja. Pred kratkim se je njena misija zaključila.

PREBERITE ŠE: Trampolin park Super Jump GiB: edinstvena zabava v Ljubljani

Planetarium Ljubljana je zaradi zanimivih svetlobnih učinkov privlačen prostor za organizacijo dogodkov, zato ga vodje projekta označujejo kot znanstveno-kulturno-zabavni center, kjer lahko obiskovalci preživijo prosti čas z družino, prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji. Poleg projekcij bodo v planetariju tudi delavnice in predavanja. Odprt bo od srede do nedelje med 12. in 20. uro. Vstopnina za odrasle znaša 7,5 evra, za dijake, študente in upokojence pet evrov, za otroke do petega leta starosti pa je vstop brezplačen.

Galerija – Planetarium Ljubljana:

Dodatne Informacije

Več informacij:
artdomecinema360.eu

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako varno potovati z avtomobilom v času koronavirusa?