fbpx

Posoda, ki se opere kar sama

Neverjetno! Po majici, ki se nikakor ne more umazati, je sedaj tu še posoda, ki se opere kar sama. Švedski oblikovalski studio Tomorrow Machine je namreč ustvaril krožnik in skodelico, ki sta narejena iz celuloze s samočistilno plastjo.

V sodelovanju z raziskovalno agencijo Innventia so pripravili vizijo možnosti uporabe celuloze, pridobljene iz švedskih gozdov, za leto 2035.

Preberi tudi: Majica, ki se ne more umazati

Tako so oblikovali namizni set posode mehkih linij iz novega materiala, narejenega na podlagi celuloze, ki je hkrati lahkoten, a izredno obstojen. A njegova edinstvena skrivnost je v novi tehnologiji švedskega KTH Royal Institute of Technology, ki posnema lastnosti lotusovega lista, s čimer površina posode postane odporna na umazanijo in vodo.

Krožnik in skodelica narejena iz celuloze s samočistilno plastjo.
Krožnik in skodelica narejena iz celuloze s samočistilno plastjo.

Kot pravijo, gre za napredno, okolju prijazno inovacijo, saj skozi celoten življenjsko cikel pušča veliko manjši okoljski odtis kot običajna posoda, torej manjše onesnaževanje pri proizvodnji ter manjša poraba vode in kemikalij pri uporabi. Zaenkrat gre le za prve prototipe, ki pa jih v prihodnosti nameravajo nadalje razviti do stopnje širše proizvodnje. S pomočjo takšne kreativne uporabe znanosti nas tako mogoče kaj kmalu čaka prihodnost brez tegob pomivanja posode in občutno manjšo porabo vode.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.