Pozdrav pomladi (Gregorčki) 2019: dan, ko se narava ponovno zbudi

Pozdrav pomladi (Gregorčki) 2019: dan, ko se narava ponovno zbudi

Z vstopom v novo leto vsi nestrpno čakamo na prihod pomladi. Poleg Kurentov jo bodo tudi letos priklicali in pozdravili otroci in odrasli, ki bodo v Gradaščico spuščali barčice svetega Gregorja. Okrasite svoje hiške iz papirja ali lesa s papirnatimi rožami in pripravite svečko, ki jo boste prižgali na dan, ko naj bi se po svetem Gregorju začela pomlad. Vsi komaj čakamo.

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

Ljubljana / ob Gradaščici, Eipprova ulica

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

Brezplačna vstopnina.

Pozdrav pomladi (Gregorčki) 2019 je tradicionalna prireditev, ki poteka pred praznikom svetega Gregorja, obuja pa star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Sveti Gregor v ljudskem izročilu namreč velja za začetnika pomladi, saj se je po starem (julijanskem) koledarju na dan njegovega godu (12. marec) začenjala pomlad.

Sveti Gregor v ljudskem izročilu namreč velja za začetnika pomladi. (foto: N. Žgank)
Sveti Gregor v ljudskem izročilu namreč velja za začetnika pomladi. (foto: N. Žgank)

Kot vsako leto boste lahko tudi letos spustili svojo barčico v reko Gradaščico ob Eipprovi ulici. Letos boste lahko ob spuščanju ladjic od 17.00 do 20.00 uživali v delih multiinštrumentalista in skladatelja Lada Jakše, s kratkimi koncerti pa se bodo predstavili tudi učenci glasbene šole Vič.

Dodatne Informacije

Več informacij:
visitljubljana.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Šiška “Open” 2020: četrti dan urbanega dogajanja in glasbe bo!