fbpx

Prekinitev veze: koliko časa traja, da prebolimo razhod?

Foto: envato

Vsakdo je vsaj enkrat v življenju okusil grenak okus razpada ljubezenskega razmerja. Zlomljeno srce je običajno resen vir čustvene in fizične bolečine še posebej, če ste prevzeli največje breme. Kako se spopasti z bolečino po razhodu in koliko časa bo trajala? Psihologi so skušali raziskati, kaj vse vpliva, da se zlomljeno srce zaceli.

Ljudje se z žalostjo soočamo na različne načine. Verjetno se strinjate, da je čustvena bolečina veliko intenzivnejša od fizične. Ljubezenskih ran ne vidimo in jih ne znamo zaceliti, včasih pa lahko bolečina, ki prihaja od znotraj , vpliva na vsakodnevne aktivnosti.

via GIPHY

Psihologi ugotavljajo, da je najpomembnejše sprejeti, da je vsak občutek koristen. Ne glede na to, kako dolga in močna je bila zveza, bi si moral vsak od nas dovoliti žalost in bolečino, ki ju čutimo po razhodu. To je edini način, da človeka, s katerim smo nekaj časa delili življenje, prebolimo in gremo samozavestno naprej. Vendar je vse v življenju minljivo, tudi bolečina, ki jo čutimo po ločitvi ali razhodu.

Kako dolgo boli zlomljeno srce?

Nekateri lahko gredo naprej brez težav, medtem ko se drugi počutijo prazne še leta. Vsak od nas je drugačen in občutki so preveč subjektivni, da bi jih razložili z znanstvenimi raziskavami, vendar obstajajo dokazi, ki kažejo, da po prekinitvi razmerja potrebujemo polovico manj časa, kot smo ga porabili s to osebo.

Če ste z neko osebo preživeli eno leto, boste potrebovali šest mesecev, da jo prebolite. Če ste poročeni 10 let, vas bo vaša ljubezenska situacija verjetno bolela tudi pet let po ločitvi.

Vsaka situacija je drugačna in to morate imeti v mislih. Lahko pa trdimo, da se način, na katerega obdelujete svoja čustva do osebe, ki vas je prizadela, spreminja. Sčasoma ljubezen do sebe raste, ljubezen do druge osebe pa zbledi.

via GIPHY

Pomembno je, da ljudje, ki potrebujejo več časa, da prebolijo razpad, nimajo občutka, da delajo nekaj narobe ali slabo. Pozitivna stvar celotne zgodbe o zlomu srca je dejstvo, da lahko vplivate na čas, ki je potreben, da razhod prebolite.

Kako si pomagati?

Predvsem je odvisno od dela , ki ste ga opravili, da sebe postavite na prvo mesto. To delo vključuje delo na žalovanju in objektiven pogled na situacijo, v kateri ste se znašli. Najpomembnejši, a tudi najtežji korak v tem procesu je zagotovo prekinitev stika z bivšim partnerjem.

Če morate komunicirati zaradi otrok, omejite stike na kratke, poslovne interakcije in komunicirajte le, ko je nujno.

Drug način, kako se čim lažje spopasti z razhodom, je tako imenovani preizkus lastnih občutkov . Psihologi priporočajo, da začnete z novo vezo takoj, ko se počutite pripravljeni. Tako si boste najprej povrnili samozavest, ki jo potrebujete za ponovno iskanje sreče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!