fbpx

Abarth 500e: električna tudi italijanska mesta legeda

Abarth 500e

Foto: Fiat

Fiat 500 je legenda mestnih središč in njegova znamka Abarth vselej pomeni tiste najbolj “ostre” in dvije različice. Tudi zato smo navdušeni saj se je znamka elektrificirala.

Znamka Abarth je nedavno posodobila starajočo se prejšnjo generacijo bencinskega 500 za leto 2023, vendar je ta majhna kombilimuzina, pobarvana v osupljivo barvo, popolnoma drugačen avtomobil. Slednja temelji na najnovejši ponovitvi priljubljenega italijanskega modela, to pomeni, da pod pokrovom ni motorja z notranjim zgorevanjem. Namesto tega električni motor poganja sprednja kolesa in ponuja več moči kot običajno električno vozilo z oznako matičnega podjetja. Gre namreč za model 500e, ki mu zmka doda nekaj svojih začimb.

Foto: Fiat
Foto: Fiat
Medtem ko običajni Fiat 500e ponuja 117 konjskih moči in 220 njutonmetrov navora, enakovredna različica Abarth dvigne to številko na 155 konjskih moči in 235 njutonmetrov navora. Do 100 tako električar pospeši celi dve sekundi hitreje od običajnega 500e. Torej v 7 sekundah.

Abarth je opravil nekaj testov, da bi ugotovil, koliko hitrejša je električna kombilimuzina v primerjavi z modelom 695 in njegovim 1,4-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom. Trdijo, da pospeši od 20 do 40 km/h, celo sekundo hitreje. Primerjava na stezi je pokazala, da je bil EV sekundo hitrejši na dirkališču Misto Alfa Romeo kot Abarth 695.


Začinjeni 500e je bil opremljen z večjo od dveh baterij, ki sta na voljo za ljubko električno vozilo. Gre za 42-kWh paket, ki ga je mogoče polniti do 85 kW. Približno 40 kilometrov dosega je na voljo po petih minutah priklopljenega avtomobila, medtem ko se s 35-minutnim polnjenjem baterija napolni do 80 odstotkov.

Izdaja za lansiranje, imenovana Scorpionissima, bo omejena na 1.949 enot kot naklon letu ustanovitve Abartha. Dobite ga lahko s to privlačno barvo Acid Green ali Poison Blue, ki sta kombinirani s stransko grafiko. Živahna električna kombilimuzina se vozi na ekskluzivnih 18-palčnih platiščih in ima izbor nadgradenj: fiksno stekleno streho, zatemnjena zadnja stekla, športne kovinske stopalke in jeklene pragove.

Foto: Fiat
Sprednji sedeži, ki objemajo telo, so ogrevani in so oviti v alkantaro v kombinaciji z dvojnimi šivi. Sedeži imajo vgrajene vzglavnike z lasersko vgraviranim posodobljenim logotipom Abarth v kislinsko zeleni barvi, ki ga najdemo tudi na volanu. Desno od 7-palčnega digitalnega voznikovega zaslona je 10,25-palčni zaslon na dotik z brezžičnim vmesnikom Apple CarPlay in Android Auto.

Čeprav gre za majhen avto, je Abarth 500e poln funkcij. Sem spadajo samodejni žarometi in brisalci vetrobranskega stekla, dostop brez ključa, brezžični polnilnik za pametne telefone, 360-stopinjska kamera, zvočni sistem JBL in avtomatska klimatska naprava. Vključen je lažni generator zvoka, ki posnema bencinski motor, in na srečo ga je mogoče izklopiti.

Abarth 500e 2023 ni samo kombilimuzina, saj ga je mogoče kupiti tudi kot kabriolet s črno streho iz blaga in enakima dvema barvama karoserije.

Dodatne Informacije

abarth.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!