Premik ure na zimski čas 2019: kdaj bomo spali uro dlje?

Premik ure na zimski čas 2019 nas tradicionalno čaka konec oktobra. 


Kdaj bo premik ure na zimski čas 2019? Ta nas čaka v nedeljo, 27. 10. 2019 ob 03.00 zjutraj, ko bomo kazalce uro premaknili za eno uro nazaj, torej na 02.00 in posledično spali eno uro dlje. To tudi ne bo zadnje premikanje ure – ustavilo naj bi se šele leta 2021. V anketi, ki jo je opravila Evropska komisija, je sodelovalo 4,6 milijonov ljudi, kar 84 odstotkov pa se je odločilo proti premikanju ure. Zdaj se bodo morale članice EU same odločiti, kateri čas – poletni ali zimski – bo obveljal v državi, hkrati pa znotraj EU doseči kompromis, ki bo zagotovil, da ne bo prihajalo do fragmentiranosti časovnih območij.

Čeprav naj bi bili Slovenci bolj naklonjeni  poletnemu času, pa bi bilo po mnenju strokovnjakov bolje, če bi izbrali zimski čas (predvsem zaradi geografske lege in bioloških vplivov na človeka). A nič se ni odločeno! Kaj menite, kateri čas je primernejši za Slovenijo in ali vam premik ure na zimski čas ustreza?

Premik ure na zimski čas 2019 nas čaka 27. oktobra.
Premik ure na zimski čas 2019 nas čaka 27. oktobra.
Poletni čas se je sicer uveljavil z namenom, da bi se prihranila energija, predvsem v času vojne in naftne krize v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes je to vse manj pomembno, saj so različne študije pokazale, da so ti prihranki zanemarljivi, državljane pa motijo negativni učinki, ki jih ima tovrstno premikanje na zdravje. Ker pa premikanja ure še ne bo konec, bomo nazaj na poletni čas v 2020 skočili 29. marca.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!