fbpx

Premikanje ure 2022: kdaj v letu 2022 premaknemo uro oziroma naredimo premik ure na poletni čas in kdaj na zimski čas (2022)

Kdaj premaknemo uro v letu 2022?!

Foto: envato / premik ure 2022 / Kdaj premaknemo uro?
Zadnjič posodobljeno: :

Kdaj v letu 2022 bomo premaknili uro na poletni čas in kdaj na zimski. Kot vedno, bomo tudi letos uro prestavili dvakrat. Prvič jo bomo premaknili na poletni čas to pomlad in nato jeseni na zimski čas. Torej marca 2022 in oktobra 2022. Uro pa bomo še premikali saj še ni znano, kdaj se bo evropska unija odločila, da ure ne premikamo več.

Kdaj bo premiknanje ure v letu 2022?! Čas, ko uro premalnemo na poletni čas in tako prvi premik ure bomo naredili na zadnjo nedeljo v mesecu marcu 2022. Ta bo tokrat na datum 27. marec 2022. Takrat bomo ob 2:00 zjutraj kazalce ure prestavili za eno uro naprej, torej na 3:00. Dan pa se bo v večeru podaljšal za eno uro. Imeli bomo “daljši dan” zvečer, zjutraj pa bo dlje tema.

Drugo premikanje ure v letu 2022. Torej premik ure na zimski čas 2022, pa nas čaka zadnjo nedeljo v mesecu oktobru. Letošnje leto, bo to na nedeljo 30. oktobra 2022. Takrat bomo kazalce ob 3:00 zjutraj premaknili na 2:00.

Premik ure na poletni čas bo v nedeljo 27. marca 2022, premik ure na zimski čas pa 30. oktobra 2022.

Namig: Kdaj premikamo uro na poletni oziorma zimski časo?! Uro premikamo na poletni čas na zadnjo nedeljo v mesecu marcu in na jesenski čas zadnjo nedeljo v oktobru.

Ukinitev premikanja ure v 2022 malo verjetna in države, ki ure ne premikajo!

Veliko držav je vselejna zimskem času! Foto: envato

Verjetnost, da bomo v EU v 2022 ukinili premikanje ure, je zelo majhna. Tako kot ves svet, je bila tudi EU zaposlena z zdravstvenimi in ekonomskimi učinki pandemije s Covid-19. V Evropskem svetu se pogajanja še niso začela, zaradi česar je zelo malo verjetno, da bi se nova pravila – četudi hitro dogovorjena – začela uporabljati že letos.

Pa da ne boste mislili, da vse države na svetu premikajo uro: Islandija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Rusija, Kitajska, Indija, Južna Amerika in Južnoafriška republika ure nikoli ne premikajo, ampak so vseskozi v zimskem času.

  • Zakaj premikamo uro? Varčevanje z energijo.
  • Kdaj premikamo uro? Ob 2h oziorma ob 3h zjutraj.
  • Kdaj letos premaknemu uro? 27. marec 2022 in 30. oktobra 2022.
  • Premik ure 2022

“Hitlerjeva ura – o premikanju ure in zgodovini premikanja ure”

Včasih trdijo, da je poletni čas predlagal Benjamin Franklin v pismu urednikom Pariškega dnevnika. Kakorkoli, članek je bil hudomušen, in Franklin ni predlagal poletnega časa, ampak je menil, da morajo ljudje prej vstati in prej leči v posteljo. Prvi, ki je zares predlagal prehod na poletni čas, je bil angleški gradbenik William Willet. Prva država, ki mu je prisluhnila in začela premikati uro, je bila Kanada (1908). V Evropi je bila prva Nemčija (1916), sledile so ji Francija, Velika Britanija in Avstrija. Med drugo svetovno vojno se je poletnega časa posluževal tudi Adolf Hitler, zato še danes marsikdo reče premikanju urnih kazalcev “Hitlerjeva ura”. Čeprav so po drugi svetovni vojni poletni čas ukinili, so ga zaradi energetske krize v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja ponovno vpeljali.

Premik ure na poletni čas 2021 nas čaka na zadnjo nedeljo v marcu, premik ure na zimski čas 2021 pa zadnjo nedeljo v oktobru.

Smrtonosno premikanje ure

Zahodni breg je imel septembra 1999 še vedno poletni čas, Izrael pa je uro premaknil na zimski čas. Teroristi iz Zahodnega brega so pripravili tempirane bombe in jih pretihotapili v Izrael. Ker pa se spremembe časa niso zavedali oziroma jih je ta popolnoma zmedla, so bombe eksplodirale eno uro pred načrtovanim. Umrli so trije teroristi, ki so imeli načrt, da ubijejo 2.000 ljudi.

Premikamo uro leta 2022 zadnjič?

Mnogi ljudje sovražijo menjavo ure, ko se marca začne poletni čas, vendar se je zdelo, da je Evropska unija pripravljena storiti več kot le pritoževati se nad tem. Tako je evropski parlament je marca 2019 glasoval za popolno opustitev menjave ure in določil dveletni prehodni rok. Evropska celina, polna ljudi, ki so naveličani prestavljanja ure, naj bi torej to jesen zadnjič premaknila uro. Države, ki bi se odločile za poletni čas, bi marca končno “skočile naprej”, medtem ko bi tiste, ki imajo raje zimski urnik, svojo zadnjo uro spremenile oktobra. Kot kažejo evropske izkušnje, ubiti “poletni čas” ni lahko. Glavni krivec za zamudo je nedvomno pandemija, po možnosti z majhnim stranskim učinkom brexita. Hkrati pa mora tudi evropska komisija narediti natančno oceno posledic ukinitve poletnega časa. Do takrat, pa bomo kazalce še vedno premikali. Po vsej verjetnosti torej še nekaj let?! Ali vsaj do leta 2024.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!