fbpx

Preobraženi kreativni raj sredi Ljubljane

Slabo zimsko vreme in snežena brozga nam nista preprečila četrtkovega obiska otvoritvene razstave Preobrazba Društva mladih oblikovalcev in umetnikov (DOUM). Pustili smo se očarati finim izdelkom in fotografijam ter pokramljali v nadvse prijetni in kreativni atmosferi.

Mladostniški in ustvarjalni duh se je čutil že pred Centralno postajo, ko smo skozi ogromno stekleno okno kukali v notranjost. Za trenutek smo se počutili kot v filmu – zasnežene ljubljanske ulice in topla sapa, ki smo jo izdihovali v peklenski mraz, sta nas še dodatno spodbujala v toplo in sproščeno notranjost, ki smo jo opazovali z ulice. Člani društva so nas prijazno pozdravili in pospremili v središče dogajanja, nad umetniškim duhom in velikim obiskom so bili, razvidno z njihovih široko nasmejanih obrazov, nadvse zadovoljni. »Glede na to, da je bil to naš prvi dogodek, kjer smo se še malo lovili z izvedbo, in je bil res odlično obiskan, smo seveda navdušeni da se je vse izšlo po pričakovanjih«, je povedala soustanoviteljica društva Maša Mazi.

Otvoritev razstave Preobrazba.
Otvoritev razstave Preobrazba.

Maša nam je že prejšnji teden, ko so bili člani društva v intenzivnih pripravah na dogodek, pojasnila, da je njihov glavni namen podpiranje mladih oblikovalcev in umetnikov ter spodbujanje ustvarjalnosti v družbi, kar jim nedvomno uspeva, saj je interes za včlanitev v društvo vse večji. Nekateri člani so se jim pridružili šele pred kratkim, predvsem zato, ker tudi sami s svojimi izdelki stremijo h povezovanju kreativnih idej in izmenjavi znanj, širjenju poznanstev in druženju, kakršno je bilo četrtkovo.

Prijetno druženje.
Prijetno druženje.

Iz urejenega doma v sončno pomlad
Nad Preobrazbo so bili navdušeni tudi obiskovalci, med njimi tudi nekoliko starejši: »Vtisi so odlični, všeč nam je, da so se mladi organizirali kot društvo, saj jim bo mogoče s tem bolj omogočena dejavnost na tržišču z uveljavitvijo njihovih izdelkov«. Ob kozarcu vina in odličnem glasbenem izboru smo si tako skupaj z gosti na platnu ogledali video Blaža Bačarja, jutranjo preobrazbo Klavdije Jarc in preobrazbo prostora Brine Gluvič, nato pa se sprehodili mimo elegantnih svetilk Kumomi Designa in pohištva Ups ateljeja, ki je na ogled postavil ljubkega gugalnega konjička iz lesa, samostoječo luč, namizno luč in nočno omarico.

Ups atelje.
Ups atelje.

Romantične lesene svečnike je predstavila Maša Mazi, urbani leseni komplet za pisalno mizo pa je delo Petre Božič in Žive Lutman. V tako pestri družbi najrazličnejših idej in zamisli smo si kaj hitro in brez težav lahko predstavljali, kako se bomo spomladi v kul Fat Rat puloverju z zanimivim živalskim potiskom, s prepoznavno urbano kapo Društva mladih oblikovalcev in umetnikov (DOUM) na glavi in pisanim Vuccinelijevim nahrbtničkom, v katerem bosta spravljena skicirni blok Maše Mazi in zvezek z ilustracijami Eve Povše ter s simpatičnim mini cruiserjem iz pleksi stekla Anje Mencinger vozili po sončnih ulicah. Nekje pod zelenimi krošnjami dreves pa se bomo v objektiv pustili ujeti fotografom Juretu Matozu, Katji Čebular, Marku Šafariču in Maši Mazi, ki so se izkazali s čudovitimi razstavljenimi fotografijami z različnih koncev sveta.

Maša Mazi.
Maša Mazi.

Pomembne so želje članov
»Naslednja misija je izvedba letnega programa, čakajo nas okrogle mize, ki smo jih poimenovali schund talk, delavnice na temo različnih programskih orodij, fotografska delavnica in ostali različni dogodki. Zelo pomembno je, kaj si želijo člani, saj je program namenjen njim, zato ga bomo prilagajali njihovim željam«, smo se z Mašo pogovarjali tudi o načrtih, ki jih kujejo pri društvu. Zdi se, da gredo v pravo smer, saj so bili nad razstavo izdelkov navdušeni tudi sami oblikovalci. Anja Mencinger, študentka 1. letnika Fakultete za arhitekturo, z iskrivimi oči nikakor ni mogla skriti presenečenja nad tem, koliko obiskovalcev jo je spraševalo o njenih rolkah na sinje modrih kolescih. Tudi Katji Čebular bo dogodek zagotovo ostal v dobrem spominu, saj si je že od nekdaj želela pokazati svoje fotografije z različnih potovanj, Vuccinelijev mačkon pa bo, kot nam je zaupala njegova lastnica, zašil še več nahbrtničkov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.