fbpx

Pretirano analiziranje in razmišljanje: 5 nasvetov, kako umiriti svoj um in vnesti ravnovesje v svoje življenje

"Vaše misli so vaši vdani pomočniki ali tiranski gospodarji – kar jim dovoljujete. Vi imate besedo, izbira je vaša." - William Walker Atkinson

Nekateri ljudje imajo v glavi misli, ki nikoli nočejo molčati. Nikoli ne nehajo iskati primerjav in vzorcev, ne glede na to ali obstajajo ali ne. Pretirano analiziranje in razmišljanje ne samo, da moti vaš um, ampak vnaša v vaše življenje nepotreben stres in skrbi.

Nenehno analiziranje in razmišljanje sta odvisna od vašega značaja, na žalost gumba za njun izklop ni. Morate se naučiti, kako to nadzirati in najti način, da spoznate vaše sprožilce in meje. Naredite potrebne korake, da boste nadzorovali svoje misli in prepoznali mejo, ki ločuje vaš normalen miselni proces in obsesivni miselni proces. Na takšen način boste lahko breme nenehnega analiziranja in razmišljanja spremenili v talent ali dar.

Tu je 5 nasvetov, kako nadzorovati misli, preden se spremenijo v vrtinec pretiravanja in analiziranja!

1. Ne moremo se izklopiti in ne razmišljati, to ni mogoče

Vsi ljudje razmišljamo, včasih malce (pre)več, a to je čisto v redu. To samo pomeni, da raje razmišljamo o stvareh, kakor da bi reagirali impulzivno. Težava nastopi, ko začnemo o stvareh preveč razmišljati in jih analizirati do te mere, da se ujamemo v splet neskončnih misli. Med njimi se znajdejo tudi samoiniciativne in neresnične misli, kar ustvari nevzdržen labirint brez izhoda.

Edini izhod je, da svoje misli utemeljimo z dokazi in dejstvi. Tako bomo lažje filtrirali nepotrebne misli, ki smo jih ustvarili.

2. Spoznajmo, kje moramo potegniti črto

Sebe moramo dovolj dobro poznati, da vemo, kaj so naši sprožilci in da vemo, kdaj smo prestopili v neskončni miselni labirint. Poskusimo ugotoviti, kaj je tisto, zaradi česar preveč premišljujemo in analiziramo. Če nam uspe to ugotoviti in omejiti, si lahko postavimo miselno opozorilo, da se izognemo takšnim situacijam.

Globoko vdihnite in razmislite preden odreagirate!
Globoko vdihnite in razmislite preden odreagirate!

3. 5-krat globoko vdihnimo preden odreagiramo

V trenutku, ko spoznamo, da smo spet stopili v svoj miselni labirint, 5-krat globoko vdihnimo in štejmo do 10. Zaprimo oči in se osredotočini na svoj dih. Dihanje prinaša kisik v telo in možgane, kar pomaga razbremeniti stres, napetost ali tesnobo. Pomembno je, da ne dovolimo tisti misli, ki je sprožila naš miselni proces, da znova vstopi v naš um in poruši mirno stanje. Če se bo to zgodilo, ponovno zaprimo oči in se še enkrat osredotočimo na dihanje.

4. Poiščimo nekaj, s čimer se bomo zamotili

Oglejmo si film, preberimo knjigo, telovadimo, … Vse, kar od nas zahteva določeno mero zbranosti, je dober način, da zamotimo misli. S tem si pomagamo zmanjšati napetost, ki jo povzroča pretirano premišljevanje in analiziranje, ki zaposluje naš um. Na takšen način si bomo lahko ogledali zadevo iz drugega zornega kota.

5. Svojo pretirano premišljevanje in analiziranje spremenite v talent

Ste mislec? Uporabite to za poglobljeno razmišljanje o stvareh, ki bodo izboljšale vaše življenje in odnose. Pretirano premišljevanje in analiziranje lahko namreč uporabimo kot dar. Če ju pravilno usmerimo, z njima pridobimo globoko modrost za naš um, telo in dušo.

Trik je torej v tem, da lahko razmišljate, a ne premišljujete. Pretirano premišljevanje in analiziranje je izguba našega časa, ki bi ga lahko izkoristili za uživanje v življenju in vseh njegovih pomembnih stvareh. Predvsem za stvari, ki nas osrečujejo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!