fbpx

Preverite, v katerih evropskih državah je javni prevoz skoraj brezplačen

Foto: envato

Od brezplačnega javnega prevoza do izjemno ugodnih vozovnic, to so države, ki ponujajo zelo ugoden javni prevoz.

Verjetno vam je že prišlo na uho, kako so se v Nemčiji lotili visokih cen energentov in naraščajočih cen življenjskih potrebščin. Poenotili so cene javnega prevoza za dobo treh mesecev, tako so Nemci za metro, vlake, avtobuse in tramvaje skupaj odšteli le 9 evrov mesečno. Podatki po koncu projekta so bili zgovorni.

V tem času se je sprostilo za 1,8 milijona ton emisij CO2 manj.

Foto: Unsplash/Julia Joppien

Estonija, Malta, Luksemburg,…

Pa ne le Nemčija, številne evropske države so se odločile, da zavoljo cen energentov in skrbi za okolje pocenijo javni prevoz. Spet v drugih je javni prevoz že od nekdaj zelo ugoden. Za Estonce bo tako z jesenjo javni prevoz v Talinu brezplačen, kaj kmalu se bodo brezplačno lahko vozili tudi prebivalci Malte.

Luksemburg je z 2020 postal prva država na svetu, ki je poskrbela za brezplačen javni prevoz, tako turistov kot prebivalcev te male državice.

Foto: Unsplash/Mika Baumeister

Tudi v Španiji so se odločili stopiti v korak z dvigom cen energentov in življenjskih potrebščin. Vse do konca leta bodo namreč španski vlaki povsem brezplačni, kar bo številnim Špancem pomagalo prihraniti kakšen evro. V ta projekt so vključeni vlaki s katerimi upravlja španski železniški operater Renfe. Tudi v Avstriji so cene javnega prevoza nadvse ugodne. Letna karta za avtobuse, tramvaje in vlake vas stane le 3 evre na dan, na Dunaju pa boste ob nakupu letne karte odšteli le evro na dan za vse vrste javnega prevoza.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!