Prvič po 800 letih bo nebo osvetlila božična zvezda!

Nenavaden nebesni pojav je božična zvezda!

Betlehemska zvezda ali Božična zvezda je pravzaprav resničen in redek pojav, ki se zgodi zaradi zbližanja Saturna in Jupitra, na nebu pa bomo ta pojav lahko videli 21. decembra.

Prvič po 800 letih bo ‘božična zvezda’ ta mesec zasvetila nebo, piše medij Real Simple.

To se bo zgodilo po zaslugi Jupitra in Saturna, ki bi morala 21. decembra prirediti pravi ‘šov’. Ta dva največja planeta osončja sta na poti, da ‘trčita’ v izjemno redkem dogodku, kateremu nismo bili priča od srednjega veka.

Jupiter in Saturn se bosta 21. decembra tako približala, da bosta videti kot ‘dvojni planet’, ki se nam bo na Zemlji zdel kot ena super svetla svetlobna točka.


Poravnave med tema dvema planetoma so precej redke, zgodijo se enkrat na dvajset let, vendar je ta povezava izjemno redka zaradi tega, kako blizu si bodo planeti izgledali – je povedal Patrick Hartigan, astronom z Univerze v Riceu. Pojasnil je še, da bi morali čas zavrteti nazaj do zore 4. marca 1226, da bi videl še tesnejšo poravnavo teh planetov, vidnih na nočnem nebu.

To je zvezda, ki je pripeljala tri kralje k ​​Jezusu

Ta neverjeten pojav v zgodovini je znan kot “božična zvezda” ali “betlehemska zvezda”. Po Matejevem evangeliju (Matej, 2, 1-12) je zvezda pripeljala tri svete kralje v Betlehem, kjer se je rodil Jezus.


Kot kažipot je, poleg jaslic in božičnih angelov, postal pomemben element božičnega okrasja, ki je neposredno povezan s krščanstvom. Zato je božična zvezda postavljena na vrh božičnega drevesa, kjer običajno ostane do praznika treh svetih kraljev.

Obstajajo teorije, da bi bila legendarna zvezda v zgodbi o treh modrecih lahko redka trojna zveza Jupitra, Saturna in Venere.

Po mnenju strokovnjakov bo redek dogodek mogoče zaslediti kjer koli, kjer bo nebo jasno približno eno uro po sončnem zahodu 21. decembra, zimskega solsticija. Dogodek si označite v koledarju, saj se bo tako tesna povezava ponovila šele 15. marca 2080!

Je možno, da zvezda napoveduje novega odrešenika?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Danes, 21. decembra, naj bi bil konec sveta: 5+ stvari, ki jih moraš narediti preden se vse konča