fbpx

Psihiatri razkrivajo skrivnost: preberite ljudi v samo 7 sekundah

Da nekoga preberemo, običajno rabimo nekaj časa – kaj pa lahko o ljudeh sklepamo po samo 7 sekundah? Psihiatri razkrivajo trike, kako v kratkem času prebrati ljudi.

Knjige ne bi smeli soditi po njenih platnicah, a znanost je dokazala, da prav to počnemo. Ljudje običajno v prvih 7 sekundah po srečanju ustvarimo vtis o osebi – čeprav je pogosto napačen, se ga držimo še dolgo po tem!

Kaj natančno sklepamo v tako kratkem času?

Zanesljivost

Desetina sekunde je dovolj, da ocenimo, ali lahko nekomu zaupamo. Raziskava je bila izvedena med študenti: ena skupina je imela 100 milisekund za oceno privlačnosti, agresivnosti, simpatičnosti, zanesljivosti in nekaterih drugih lastnosti na obrazih igralcev, druga skupina pa ni bila časovno omejena. Pri razmišljanju o značilnostih so si nekateri vzeli več, nekateri pa manj časa, razen pri zanesljivosti – obe skupini sta to ocenili v istem časovnem okviru.

Finančno stanje

Naš status lahko razkrijejo oblačila, ki jih nosimo; raziskovalci so ugotovili, da ljudi, ki nosijo blagovno znamko oblačil (npr. Lacoste in Tommy Hilifiger) dojemamo kot “bogatejše”, čeprav temu ni nujno tako.

Spolna usmerjenost

Ste vedeli, da za oceno spolne usmerjenosti nekoga drugega potrebujete le eno sekundo?

Kaj lahko o ljudeh sklepamo v prvih 7 sekundah?

Inteligenca

Ali vas bo nekdo videl kot inteligentno osebo, je lahko odvisno tudi od vašega načina komunikacije in očesnega stika med pogovorom. “Stik z očmi” med pogovorom je zelo pomemben. Daje vtis inteligentne osebe in najsposobnejši med nami ga znajo uporabiti in obrniti sebi v prid.

Nagnjenost k promiskuitetnosti

Ena študija je pokazala, da Britanci različno doživljajo ženske s tetovažami; menijo, da so manj privlačne in bolj promiskuitetne kot druge nežnejšega spola, katerih koža ni “okrašena” s tetovažami.

Prevlada

Čeprav mnogi moški obupajo zaradi izpadanja las, je študija univerze v Pensilvaniji pokazala, da nimajo razloga za žalost – plešasti moški so označeni za dominantnejše, inteligentnejše in bolj možate kot pa tisti, ki imajo lase.

Pustolovski duh

Videz ni edina stvar, ki jo ljudje “merimo” ob srečanju z neko osebo – nekaj vtisov si ustvarimo tudi iz gibanja osebe. Ljudi, ki hodijo bolj sproščeno, dojemamo kot bolj odprte in pustolovske.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!