fbpx

Razgovor za službo: kako pustiti dober vtis na razgovoru za službo?

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Razgovor za službo s potencialnim delodajalcem je dogodek, ki je prav tako stresen, kot izpit na fakulteti. Da bo prvi vtis, ki ga boste naredili, čim boljši, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako prve trenutke srečanja kar najbolje izkoristiti in kako se nanj pripraviti. S temi nasveti za razgovor za službo boste videti bolj samozavestno in morda prepričali vodjo kadrovske službe za novo delovno mesto.

Raziskujte delodajalčeve spletne strani

Najprej se seznanite z informacijami o podjetju, njegovih strankah, izdelkih ali storitvah. Vaš cilj ni le ugotoviti, kaj je določena organizacija, ampak tudi razumeti, kaj podjetje je. Tako boste dobili predstavo o tem, kaj natančno jih loči od konkurence. Treba je vedeti,da razumete bistvo blagovne znamke, ki je za preizkuševalca vedno privlačna. Zaradi tega bolje razumete kontekst, v katerega ste se podali in boste na podlagi tega lažje prilagodili svoje odgovore.

Pozorno preberite pogoje razpisa

Dobro preučite pogoje razpisa. Čas namenite pa tudi preučitvi konkurence. Nato razmislite, kako bodo vaše izkušnje pomagale pri uspehu na delovnem mestu na katerega se prijavljate. Pripravite nekaj primerov oziroma posebnih življenjepisov iz delovne zgodovine, ki so namenjene posebnih veščinam, ki so navedene v razpisu. Takšni primeri oziroma ciljani življenjepisi vam bodo prišli prav, saj so prepričljiv dokaz, da te prav vi ustvarjeni za to delovno mesto.

Vadite odgovore na možna vprašanja

Skoraj zagotovo boste na razgovoru slišali različna vprašanja, zato se je potrebno nanje pripraviti. ‘Kaj vas pri tej službi še posebej privlači?’, ‘Kakšne so vaše prednosti in slabosti?’, ‘Kakšne izkušnje imate?’ Na različna vprašanja boste morali odgovoriti samozavestno in sestavljati popolne stavke. Zato je priporočljivo, da se na takšna vprašanja dobro pripravite. Doma glasno odgovarjajte na takšna vprašanja, saj se boste s tem aktivirali svoje možgane.

via GIPHY

Pripravite se na nerodne trenutke

Včasih pride lahko do zaskrbljenosti, da bo na razgovoru prišlo tudi do nerodnih tem, kot so odpuščanje, višina plače oziroma vprašanja, pri katerih se lahko nelagodno počutite. Tudi na ta vprašanja se miselno in načrtno pripravite, saj boste s tem izgubili strah in nelagodje, če vas takšne teme na razgovoru doletijo.

Kaj početi z rokami med razgovorom za službo?

Razmislite, kaj morate vprašati

Na koncu intervjuja vas bo vaš izpraševalec verjetno vprašal, katera vprašanja imate zanj. V nasprotju s splošnim prepričanjem to ne pomeni, da vam je na voljo dodaten čas, da pokažete svoj um in dosežke. Pametno je razmišljati o vprašanjih, ki so pomembna pri pridobitvi informacij, da želite spoznati podjetje in delovno mesto, za katero se potegujete.

Slabo razpoloženje spremenite v dobro

Če ste pred pogovorom živčni in mislite, da je vaš delodajalec že prebral vaše življenjepis in verjetno meni, da niste kvalificirani, ne pozabite, da intervjuja ne bi bilo, če ne veljate za primernega kandidata.

via GIPHY

Intervju si predstavljate kot poslovno srečanje, zato ne bodite živčni, temveč ga poskušajte spremeniti v dobro. Predstavljate si, da sodelujete s poslovnim partnerjem, ki ga spodbujate k sodelovanju. Popolnih razgovorov za službo ni, vendar naj bo vaš cilj pokazati, kako samozavestni in kompetentni ste.

Svojemu delodajalcu morate razložiti, zakaj boste na tem položaju uspešni, kaj zmorete in česa si želite. V koliko boste še vedno nervozni, pa poskušajte znižati pričakovanja, saj vam bo v to v pomoč, da se sprostite pri razgovoru. Predvsem pa bodite to kar ste, z ljubeznivo ponižnostjo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!