fbpx

Si želite to službo? 6 stavkov, ki jih delodajalcu ne smete izreči!

Ne, ne morete načrtovati dopusta, še preden opravite prvi delovni dan.

Med zaposlitvenim razgovorom vam po glavi roji tisoče različnih misli. Katere so tiste prave? Kaj lahko in kaj ni priporočljivo, da izrečete pred potencialnim nadrejenim? Kakšen vtis mu boste pustili? Slabega prvega vtisa ne morete popraviti, to pa pomeni, da so vaše možnosti za to delovno mesto splavale po vodi. Vedite, da ste ocenjevani od tistega trenutka, ko vstopite v prostor.

Kako narediti dober prvi vtis? Najpomembnejši je zunanji videz. Poleg tega pazite na način, kako vstopite v prostor, kako se rokujete, kakšni so vaša telesna drža, samozavest in seveda bonton. Za vas smo pripravili kratek vodič po stavkih, ki jih med zaposlitvenim razgovorom preprosto ne bi smeli izgovoriti.

1. “Oprostite, ker sem pozen.”

Ali zamujate, še preden so vas sploh spoznali? Naj vas takoj opozorimo, da je to ena izmed večjih napak, ki jih lahko naredite. Vedno je bolje oditi pol ure prej in čakati, kot pa zamujati. Najpomembnejši je prvi vtis.

2. “Nisem se dobro razumel z nekdanjimi sodelavci in nadrejenimi.”

Čestitamo, s tem ste si v trenutku zapravili popolnoma vse možnosti za zaposlitev! Tudi, če je to res, je nekatere stvari bolje zadržati zase. Delodajalci, če ne drugega, vsaj želijo verjeti, da se boste z vsemi dobro razumeli.

Kako na potencialnega delodajalca narediti dober prvi vtis?

3. “Koliko dni v letu imam dopust in kdaj ga lahko začnem koristiti?”

Ste res pravkar vprašali za proste dni, še preden ste sploh bili izbrani? Normalno je, da rabite dopust in delodajalci se tega dobro zavedajo, vendar vam ni treba takoj omeniti, da so počitnice za vas pomembnejše od dela.

4. “Po koliko mesecih lahko pričakujem povišico ali napredovanje?”

Če se prijavljate na določeno delovno mesto, ne sprašujte, kdaj boste napredovali na višji položaj. Pomembno je, da izkažete zanimanje le za omenjeno delovno mesto, in ko se zaposlite, se trudite za napredovanje. Druge možnosti ni.

5. “Nimam vprašanj.”

Delodajalci iščejo kandidate, ki so zainteresirani. Bodite torej takšni, brez strahu postavljajte vprašanja o vsem, česar ne razumete ali vas zanima. To vam ne bo škodilo, prej nasprotno.

Z razgovorom se nikar preveč ne obremenjujte, saj to samo povečuje vašo živčnost. Bodite samozavestni, to je vendar delo, ki si ga želite! Vse dobro na vašem novem delovnem mestu!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!