fbpx

Očala Persol: popoln vodnik po legendarnih očalih

Foto: Persol

Podjetje Persol, ustanovljeno pred več kot stoletjem, je nedvomno eno najuglednejših in najbolj znanih proizvajalcev očal na svetu vseh časov ter eno najstarejših, ki trenutno še deluje. S sedežem v italijanskem mestu Torino se Persol ponaša z vedno večjim naborom očal. Čeprav se večina posameznikov dobro zaveda imena Persol, je veliko manj tistih, ki natančno vedo, kaj točno je tisto, zaradi česar je podjetje tako legendarno in kaj Persolova očala loči od ostalih.

Zgodovina očal Persol

Podjetje, ki ga danes poznamo kot Persol, je prvotno ustanovil Giuseppe Ratti leta 1917. Ratti je bil fotografski navdušenec in strokovnjak za očala, zaposlen pa je bil v družinski optiki Berry. Pri vsakodnevnem delu je redno komuniciral z letalskimi piloti, ki so se pritoževali nad nelagodjem in bleščanjem na očalih. To je navsezadnje spodbudilo Giuseppeja, da oblikuje tisto, kar je postalo Persolova otvoritvena ponudba – “Protector”. Od tam sta Ratti in njegova blagovna znamka Persol še najprej rasla, z uspehom pa so prihajale tudi nove inovacije. Eden pomembnih primerov je Persolov sistem “Maflecto”, ki so ga patentirali v 30. prejšnjega stoletja in je sestavljen iz fleksibilnega kovinskega dela, ki omogoča, da se okvir vrti in upogne, s čimer se bolje prilagodi glavi uporabnika. Čeprav je podjetje prvotno izdelovalo izključno očala za pilote in voznike, ni trajalo dolgo, ko se je za očala začel zanimati tudi modni svet. K temu so predvsem pripomogla pojavljanja očal v hollywoodskih uspešnicah. V 60. letih prejšnjega stoletja so jih tako nosili Marcello Mastroianni, Paul Newman in Steve McQueen. To je očalom Persol prineslo ikonični status, ki traja še danes.

Foto: Persol

Kakovost in tradicija

Estetski dizajn je le ena od lastnosti izdelkov elitnega italijanskega proizvajalca. Persolova očala se ponašajo z izjemno stopnjo pozornosti do detajlov, uporabljajo najboljše materiale in so strokovno izdelana. Vse to dela očala Persol edinstvena, upravičuje visoke cene in legendarni status podjetja v modnem svetu. Persolov zaščitni znak pa je tudi prepoznavni logotip Silver Arrow, prisoten na skoraj vsakem paru očal.

Privlačne lastnosti, ki jih imajo očala Persol, že dolgo padajo v oči hollywoodski eliti, tako jih zadnja leta nosijo vsi, od Jay-Z-ja in Chrisa Browna, Leonarda di Caprija in Ryana Goslinga do Justina Timberlaka in Johnnyja Deppa. Očala pa se pojavljajo v množici omembe vrednih televizijskih serij in filmov, med drugimi sta jih tako nosila Daniel Craig kot James Bond v Casino Royale in Álvaro Morte kot Sergio”El Profesor” Marquina v Netflixovi španski uspešnici La Casa De Papel.

7 najbolj ikoničnih modelov očal Persol

Zdaj, ko poznamo zgodovino Persola in vidike, zaradi katerih je podjetje tako ugledno, se poglobimo v nekatere najpomembnejše modele, ki so trenutno v proizvodnji.

649 Original

Persol 649 Original so se prvič pojavile leta 1957, populariziral pa jih je Marcello Mastroianni v filmu Ločitev po italijansko. Prvotno je bil ta model zasnovan posebej za voznike javnega prevoza v Torinu. Okrašen z uglednimi in izrazitimi logotipi Silver Arrow, je 649 Original zdaj izdelan v široki paleti možnosti izbire okvirjev in barv leč. Več kot šest desetletij po izidu 649 ostaja ikona med očali in eden najbolj prodajanih modelov podjetja. In čeprav je Steve McQueen sicer bolj znan po drugem modelu očal Persol, je bil kljub temu “King of Cool” nosil tudi očala 649.
KUPI OČALA PERSOL 649 ORIGINAL

Persol 714

Ikonični model 714 dejansko temelji na modelu 649, čeprav je bil v večji meri popravljen in predelan s tanjšim okvirjem, bolj plosko linijo in ostrejšo točko pod mostom z več prostora, ki ločuje obe leči. Ena najpomembnejših lastnosti 714 je dodatni tečaj, ki se nahaja na sredini nosnega mostu, in drugi par tečajev, ki jih najdemo na polovici vsake roke, ki skupaj omogočajo, da se ta brezčasna očala zložijo v kompaktno, žepno obliko in jih lahko pospravite v priloženi etui. Tako kot 649 je tudi 714 že desetletja eden najbolj priljubljenih Persolovih prodajanih izdelkov, zato italijansko podjetje zdaj proizvaja 714 v najrazličnejših možnostih okvirja in leč.
KUPI OČALA PERSOL 714

Persol 714SM

Ta različica modela 714 – ki so tudi prva zložljiva sončna očala na svetu – ohranja silhueto običajnega modela, vendar doda nešteto detajlov. Ta omejena izdaja 714, ki jo je nosil Steve McQueen, prihaja iz podjetja Persol z edinstveno oblikovano rjavo usnjeno torbico za nošenje, s starinskim medeninastim zaskokom. Posebna izdaja se ponaša tudi z reliefnim logotipom Persol in besedilom “Steve McQueen”, ki je prav tako vtisnjeno v usnje.
KUPI OČALA PERSOL 714

Persol 3210

Videz sončnih očal Persol 3210 je bolj minimalističen in se ponaša z manjšim okvirjem od svojih predhodnikov 649 in 714, čeprav s svojimi detajli ni nič manj eleganten ali brezčasen. Opremljen je z vsemi značilnostmi Persola, ima sistem Meflecto, ročno izdelane okvirje iz acetata, kristalne leče in manjše, a še vedno takoj prepoznavne tečaje s puščicami. Nov element 3210 pa je zasnova mostu, ki je sestavljen iz rahlo upognjenega kovinskega kosa. Tako kot drugi zelo priljubljeni modeli znamke Persol, je tudi 3210 izdelan v širokem razponu barvnih možnosti okvirjev in leč, vključno z različico ikonične italijanske znamke Key West Collection.
KUPI OČALA PERSOL 3210

Persol 3048

Persol 3048 je bil zasnovan tako, da je v skladu s sodobnimi očali wayfarer, ne da bi pri tem izgubil katero koli posebno lastnost, zaradi katere so Persolova očala tako iskana. Tradicionalno silhueto sončnih očal wayfarer ustvarjajo acetatni okvirji in roke Persol, ki so pritrjene na glavno ohišje prek tečajev. Še vedno je prisoten tudi Persolov sistem Meflecto, prav tako kristalne leče. Vsi tisti, ki niso naklonjeni videzu želvovine, a jih vseeno zanima model 3048, lahko tega dobijo tudi v različici trdne črne acetatne konstrukcije, izbirajo pa lahko tudi med več delno prozornimi enobravnimi možnostmi.
KUPI OČALA PERSOL 3048

Persol 3199

Persol 3199 so nekoliko drugačnega dizajna. Imajo širšo linijo obrvi, ki je povezana s kovinskim mostom, ki podpirajo leče, zavite v tanek kovinski okvir. Model 3199 je na voljo v običajnih trdnih okvirjih in v želvovini ter se prodaja s trdnimi ali gradientnimi lečami, čeprav je ena izjemno pomembnih lastnosti mnogih modelov iz serije 3199 uporaba rahlo mešanih acetatov z dramatičnimi kontrastnimi barvami, ki ustvarjajo skoraj marmoriran videz.
KUPI OČALA PERSOL 3199

El Profesor Sergio (PO3235S)

Eden bolj znanih primerov očal Persol prikazanih v filmu in na televiziji v zadnjem času, je Netflixova serija Casa de Papel, v kateri je vodja “El Profesor” nosil ikonični par aviatork. Sodelovanje s serijo je prineslo štiri posebne modele, vključno z repliko profesorjevih očal “El Profesor Sergio”. Te aviatorke z okvirjem iz acetata imajo številne edinstvene podrobnosti, ki jih ločujejo od obstoječega 3235. Najbolj opazni detajli so kovinski elementi v 24-karatni zlati prevleki. Kot običajno, se 3235 prodaja v številnih možnostih okvirja in leč, trenutno pa je naprodaj deset različic.
KUPI OČALA PERSOL 3235S – EL PROFESOR SERGIO

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!