fbpx

Razstava – 100 let slovenske lutkovne umetnosti

Na svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk so v Narodnem muzeju Slovenije odprli razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Narodni muzej Slovenije, Ljubljana
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
vstop prost

“Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti – za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče “osebe” – lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje.” Tako je dejala Agata Freyer, ki je skupaj z Edijem Majaronom zasnovala razstavo 100 let slovenske likovne umetnosti.

Razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije. Kot so poudarili, je likovna dramaturgija kompleksna likovna zvrst, ki nikakor ni pomanjšana “velika scena”, ampak s svojimi zakonitostmi nadrealnega in presenetljivega zahteva prostorsko predstavljivost. Razstava prikazuje čudovit izbor lutk najbolj pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, ki so oblikovali lutke za slovenska lutkovna gledališča od začetkov 20. stoletja do zadnjih let. Na ogled je več kot dvesto lutk najbolj pomembnih slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja. Iz Ljubljane se razstava 8. junija seli še v Beograd, Kotor, Bar, Zagreb, Subotico, Novi Sad in v Budimpešto.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.