fbpx

7 japonskih navad za srečno življenje: to so skrivnosti dolgoživosti, ki jih lahko posnemate

Japonska skrivnost dolgoživosti

Skrivnosti dolgoživosti
Foto: envato elements

Zakaj so Japonci tako zdravi in živijo dolgo? Odgovor se skriva v njihovih edinstvenih dnevnih navadah. To so skrivnosti dolgoživosti!

Skrivnosti dolgoživosti?! Japonska kultura je znana po svojih zdravih življenjskih navadah, ki spodbujajo dolgoživost in dobro počutje. Te navade, ki se prenašajo iz roda v rod, vključujejo skrb za telo in duha ter globoko spoštovanje narave in družbenih vrednot. Preberite, kako lahko tudi vi v svoj vsakdan vnesete sedem japonskih skrivnosti za boljše zdravje in daljše življenje.

1. Vsakodnevno kopanje v topli kopeli

Topli vrelci, znani kot “onsen”, so sestavni del japonske kulture. Vsak dan se Japonci sproščajo v topli vodi, bodisi doma ali v javnih kopališčih. Topla kopel sprošča mišice, zmanjšuje stres in izboljšuje krvni obtok. Poleg tega topla voda pomaga pri čiščenju kože in izboljšanju njene elastičnosti, kar prispeva k mladostnemu videzu. Raziskave so pokazale, da redne tople kopeli zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni in krepijo imunski sistem.

2. Ohranitev čistoče

Čistoča je ena temeljnih vrednot v japonski kulturi. Ta navada izvira iz šintoizma, ki poudarja čistost telesa in okolja kot pomemben del duhovnega življenja. Japonci že od mladih let negujejo navado čiščenja svojega doma in okolice. Čist in urejen dom zmanjšuje stres ter ustvarja prijetno bivalno okolje. Poleg tega redno čiščenje pomaga pri preprečevanju bolezni, saj zmanjšuje prisotnost bakterij in drugih škodljivih mikroorganizmov.

3. Dnevna vadba

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za dolgoživost in zdravje. Japonci dnevno izvajajo lahke telesne vaje, kot so raztezanje, lahkotna hoja, joga in tai chi. Te vaje ne le ohranjajo telesno kondicijo, temveč tudi izboljšujejo mentalno zdravje in zmanjšujejo stres. Po raziskavah redna telesna aktivnost zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so diabetes, srčne bolezni in osteoporoza. Japonci pogosto vadijo na prostem, kar dodatno izboljšuje njihovo počutje in povezanost z naravo.

4. Zgodnje vstajanje

Japonci cenijo zgodnje vstajanje, saj verjamejo, da jutranje sonce prinaša energijo in pozitiven začetek dneva. Zgodnje vstajanje pomaga pri usklajevanju naravnega ritma telesa in izboljšuje splošno počutje. Po stari japonski tradiciji se ljudje zjutraj zberejo in skupaj pozdravijo sonce, kar simbolizira novo življenje in svežo energijo. Ta ritual jim pomaga, da se osredotočijo in pripravijo na dnevne izzive. Raziskave kažejo, da zgodnje vstajanje izboljšuje produktivnost in mentalno ostrino ter spodbuja boljše spalne vzorce.

@takestwoeggs

Save this easy, healthy Oyakodon Recipe for when you need a nourishing easy meal 😍 This 15 minute Oyakodon, aka Japanese chicken and egg rice bowl, features juicy tender pieces of chicken, and caramelized onions simmering in an umami-rich broth mixed with a soft egg scramble and served over a warm bed of steamed rice. 📝 Ingredients – serves 1 * 1 boneless skinless chicken thigh * ½ tablespoon sake * ¼ teaspoon salt * ⅛ teaspoon white pepper * ½ cup dashi Japanese soup stock * 1 tablespoon soy sauce * 1 tablespoon mirin * 1 teaspoon sugar * 2-3 large eggs * ½ yellow onion thinly sliced To Serve * 1 cup cooked white rice * Green onion * Sesame seeds * Togarashi 👩🏻‍🍳 Instructions 1. Combine the chicken, sake, salt and white pepper in a bowl and set aside to marinate for 10 minutes.
2. In a small mixing bowl, add the dashi, soy sauce, mirin and sugar. Mix until the sugar has dissolved. Set aside.
3. Crack the eggs into a bowl and gently lift the egg yolks with a pair of chopsticks a few times. You want the egg whites to not be completely mixed into the egg yolks to resemble a marbled pattern.
4. In a medium frying pan over medium heat, add the onions and dashi mixture and simmer until fragrant about 1-2 minutes.
5. Then add the chicken and cook for 5 minutes flipping halfway until the chicken is no longer pink.
6. Then pour in the eggs and gently scramble the eggs with a rubber spatula until just set and the tops are a little runny.
7. Serve over a bowl of white rice, garnish with green onion, sesame seeds, togarashi and enjoy!
. . . #oyakodonjapaneser#japaneserecipeeasyrecipeoking #asianrecipes #ricerecipe #donburi #chickenrecipe

♬ Looking for a Place – The Spyres

5. Uživanje japonske hrane

Japonska prehrana je znana po svoji uravnoteženi hranilni vrednosti in zdravih sestavinah. Tradicionalni japonski obroki vključujejo riž, ribe, sojine izdelke ter dušeno in vloženo zelenjavo. Riž je bogat z ogljikovimi hidrati, ribe in sojini izdelki zagotavljajo beljakovine, medtem ko zelenjava prinaša vitamine in minerale. Po podatkih raziskav je japonska prehrana povezana z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni, debelost in nekatere vrste raka. UNESCO je leta 2013 japonsko kulinariko prepoznal kot nesnovno kulturno dediščino, kar poudarja njen pomen in vpliv na zdravje.

Foto: envato elements

6. Pitje matche

Matcha, japonski zeleni čaj, je znan po svojih številnih blagodejnih učinkih. Bogata je s hranili, kot so kalcij, prehranske vlaknine in antioksidanti, vključno s katehini. Redno pitje matche zmanjšuje tveganje za kardiovaskularne bolezni, krepi imunski sistem in izboljšuje mentalno ostrino. Matcha vsebuje tudi L-teanin, aminokislino, ki spodbuja sprostitev in zmanjšuje stres, hkrati pa izboljšuje koncentracijo in pozornost. Japonci uživajo matcho zaradi njenega okusa in številnih zdravstvenih koristi.

@nioteas

Why we use these small cups #japanesetea #yunomi #kyusu #japaneseteapot

♬ son original – Nioteas

7. Pohodništvo

Japonska pokrajina je bogata z gorami in gozdovi, kjer Japonci radi hodijo in se sproščajo v naravi. Redno pohodništvo zmanjšuje stres, izboljšuje fizično kondicijo in prinaša notranji mir. Narava je pomemben del japonskega načina življenja, saj verjamejo, da bivanje v naravi izboljšuje mentalno in fizično zdravje. Raziskave potrjujejo, da redno izpostavljanje naravnim okoljem, kot je pohodništvo, zmanjšuje tveganje za depresijo, anksioznost in druge duševne motnje.

Zaključek:

S preprostimi koraki lahko tudi vi v svoje življenje vnesete pozitivne spremembe. Posnemanje japonskih navad vam lahko pomaga do boljšega zdravja in daljšega življenja. Zakaj ne bi začeli že danes?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.