fbpx

Recept: arabska pita Fatayer, spoznajte kuhinjo Bližnjega vzhoda

Foto: zaslonska slika YouTube @MiddleEats

Ste že slišali za arabsko pito Fatayer? Mehke polnjene štručke s sirovim ali mesnim nadevom so enostavne za pripravo, njihov okus pa je božanski.

Odkrijte skrivnost priprave slastne arabske pite Fatayer.

Ne glede na to, ali se odločite za sirni ali mesni nadev, vam zagotavljamo, da ne boste zgrešili.

Podajte se na kulinarično potovanje skozi kuhinjo Bližnjega vzhoda

Kuhinja Bližnjega vzhoda ali kuhinja zahodne Azije, slovi po svoji raznolikosti in bogatih okusih. Pita Fatayer je postala zaščitni znak lokalne kuhinje. Gre za slastno pito, ki jo lahko nadevamo na različne načine, pri čemer se izkaže tako okusno kot tudi dekorativno.

Priprava je presenetljivo hitra in enostavna, a rezultat je osupljiv.

Arabska pita Fatayer

  • Obroki: 24
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Za testo:

  • 450 ml mlačne vode
  • 720 g moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlica soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 100 ml olivnega olja
  • Za sirni nadev:
  • 300 g mladega sira
  • 60 g kremnega sira
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica suhe mete
  • Za mesni nadev:
  • 70 g čebule
  • 3 stroki česna
  • pest peteršilja
  • 170 g paradižnika
  • 450 g mlete govedine
  • 2 čajni žlički suhih začimb
  • 1 čajna žlička mlete paprike
  • 1 čajna žlička pimenta
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 čajne žličke popra
  • 1 čajna žlička melase iz granatnega jabolka (neobvezno)
  • Ostalo: • 1 jajce • 1 žlica vode

Navodila

    Za testo:
  1. Suhi kvas vlijete v malo mlačne vode, dodate sol, sladkor in malo moke, dobro premešate in pustite 10 minut.
  2. Dodate olivno olje, preostanek moke in vodo ter gnetete toliko časa, da dobite gladko in rahlo lepljivo testo. Po potrebi dodajte več moke.
  3. Testo razdelite na 24 delov, oblikujte kroglice, jih razporedite po pekaču, pokrijte s folijo in pustite vzhajati približno 60 minut.
  4. Za sirni nadev:
  5. Vse sestavine zmešate, nato dobro premešate in postavite v hladilnik.
  6. Za mesni nadev:
  7. V blender daste na drobno sesekljano čebulo, strt česen, paradižnik in sesekljan peteršilj, da se poveže, nato pa zalijete s tekočino, ki je ob tem nastala.
  8. Nasekljano zelenjavo zmešate z ostalimi sestavinami za mesni nadev, nato premešate. Pokrijte in ohladite.
  9. Za pripravo pite:
  10. Pečico segrejete na 180 stopinj.
  11. Na pomokani površini razvaljate eno kepo testa (premer naj bo približno 10-13 centimetrov).
  12. Nadev razporedite po sredini testa, nato povlecite robove testa navzgor okoli nadeva in ju združite, da dobite obliko čolna.
  13. Pečete do zlate barve, približno 15-20 minut.
  14. Postrežete toplo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.