Limonina meringue pita, klasična sladica, znana po popolnem ravnovesju trpkega in sladkega, je postala priljubljena po vsem svetu. Začetki te ikonične poslastice segajo v 19. stoletje, kjer je kombinacija limonine skute, meringue in hrustljave skorje hitro pridobila na priljubljenosti.
Limonina meringue pita je svetovno slavo požela zaradi harmoničnega prepleta okusov in tekstur. Nežna, maslena skorja peciva je napolnjena s pikantno limonino skuto, ki je nato prelita z lahko in zračno meringo. Zaradi tega čudovitega ravnovesja trpkosti in sladkobe je limonina meringua pita priljubljena stalnica v menijih po vsem svetu.
Raziščimo okusen recept in postopek priprave limonine meringue pite, da boste lahko navdušili svoje prijatelje in družino s to brezčasno klasiko.
Limonina meringue pita
Sestavine
- Sestavine za testo:
- 1 1/4 skodelice (150 g) večnamenske moke
- 1/4 skodelice (50 g) granuliranega sladkorja
- 1/4 čajne žličke soli
- 1/2 skodelice (113 g) hladnega nesoljenega masla, narezanega na kocke
- 1 velik rumenjak
- 2-3 žlice ledene vode Sestavine za limonin nadev:
- 1 1/2 skodelice (300 g) granuliranega sladkorja
- 1/3 skodelice (40 g) koruznega škroba
- 1/4 čajne žličke soli
- 1 1/2 skodelice (360 ml) vode
- 1/2 skodelice (120 ml) sveže iztisnjenega limoninega soka
- 1 žlica limonine lupinice
- 4 veliki rumenjaki
- 3 žlice (43 g) nesoljenega masla, narezanega na kocke Sestavine za meringue:
- 4 veliki beljaki, sobne temperature
- 1/4 čajne žličke vinskega kamna
- 1/2 skodelice (100 g) granuliranega sladkorja
Navodila
- Pripravite testo: V kuhinjskem robotu zmešajte moko, sladkor in sol, da se združijo. Dodajte hladno, na kocke narezano maslo in mešajte, dokler zmes ne postane podobna grobim drobtinam. Dodajte rumenjak in nekajkrat premešajte. Počasi dodajajte ledeno vodo, eno žlico naenkrat, in mešajte, dokler se testo ne združi.
- Testo prestavimo na rahlo pomokano površino in ga oblikujemo v disk. Testo zavijemo v plastično folijo in pustimo v hladilniku vsaj eno uro ali čez noč.
- Pečico segrejte na 190 °C. Vzemite testo iz hladilnika in ga razvaljajte na rahlo pomokani površini, da se prilega pekaču za pito. Testo vtisnite v posodo in obrežite odvečno maso. Dno prebodemo z vilicami in postavimo v hladilnik za dodatnih 30 minut.
- Testo obložite s peki papirjem in ga obtežite s suhim fižolom. Pečemo 15-20 minut ali dokler ne postane rahlo zlate barve. Odstranite fižol in peki papir ter pecite dodatnih 5-10 minut ali dokler skorja ni zlato rjave barve. Pustite, da se skorja ohladi.
- Pripravite limonin nadev: V srednje veliki posodi skupaj zmešajte sladkor, koruzni škrob, sol, vodo, limonin sok in limonino lupinico. Na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se zmes zgosti in zavre. Pustite vreti 1 minuto.
- V ločeni skledi stepemo rumenjake. Postopoma vmešajte približno 1/2 skodelice vroče limonine mešanice, da se rumenjaki umirijo. Nato dodajte temperirane rumenjake nazaj v ponev in nenehno mešajte. Med stalnim mešanjem kuhajte še 2 minuti, dokler zmes ni gosta in gladka. Odstavite z ognja in vmešajte na kocke narezano maslo, dokler se popolnoma ne stopi in je nadev gladek. Na ohlajeno skorjo pite vlijemo limonin nadev.
- Pripravite meringue: V veliki, čisti posodi za mešanje z električnim mešalnikom na srednji hitrosti stepite beljake in vinski kamen, dokler ne nastanejo mehki vrhovi. Postopoma dodajajte sladkor, eno žlico naenkrat, medtem ko še naprej stepate na visoki hitrosti. Stepajte, dokler ne nastanejo trdi vrhovi in se sladkor raztopi.
- Meringue enakomerno razporedite po limoninem nadevu, pri čemer pazite, da popolnoma prekrijete nadev in meringue prelijete do robov skorje za pito. Z lopatko ali hrbtno stranjo žlice ustvarite okrasne vrhove na površini.
- Pito pecite 15-20 minut oziroma dokler vrhovi meringue niso zlato rjavi. Pustite, da se pita ohladi vsaj 1 uro, preden jo postavite v hladilnik. Pred serviranjem hladite vsaj 3 ure ali najbolje čez noč.
Nasveti za serviranje:
- Pito razrežite z ostrim nožem, namočenim v vročo vodo, da naredite čiste reze.
- Limonino meringue pito postrezite ohlajeno, po želji s kančkom stepene smetane.
- Morebitne ostanke shranite v hladilniku do 3 dni.