fbpx

Recept: božanska meringue slivova pita

Sladka kraljica jeseni

Foto: envato

Ta slivova pita je morda najboljši način, da si super jesenski sadež pripravite na slasten način.

Slivova pita vedno prija. Sploh jeseni, ko se police trgovin in domači sadovnjaki šibijo pod težo sliv. Sliva je v resnici supersadež, ki vsebuje veliko vitamina C, kar pomaga pri odpornosti našega organizma, in prehranskih vlakin za dobrobit prebave. V njih najdete tudi veliko kalija, ki je pomemben pri uravnavanju krvnega tlaka. Raziskave so pokazale, da redno uživanje sliv pozitivno vpliva na delo srca in celotnega krvožilnega sistema.

Najbolje je, če jih zaužijemo surove, lahko pa jih uporabimo tudi za pripravo različnih sladkih in slanih jedi. Najpogosteje jih uporabimo prav v sladicah.

Meringue slivova pita ne zahteva veliko sestavin. Fin biskvit z vonjem po vaniliji, okusne slive in čudovita meringue za sladkobo in hrustljavost.

Slivova pita

  • Obroki: 12
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 velika jajca
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 350 gramov moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 kg sliv
  • 200 g sladkorja v prahu

Navodila

  1. Jajca in maslo vzamemo iz hladilnika ter ju postavimo na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 190°C. Dno in stranice pekača (35 cm x 25 cm) namastimo z maslom in pomokamo.
  2. Zmešamo moko in pecilni prašek.
  3. Ločimo rumenjake in beljake. Na srednji hitrosti približno 3 minute stepamo maslo s sladkorjem, da postane rahlo in puhasto. Dodamo rumenjake enega za drugim in mešamo, dokler se ne povežejo. Dodamo še kislo smetano in vanilijev ekstrakt, premešamo, nato pa počasi med mešanjem dodajamo mešanico moke in pecilnega praška.
  4. Testo zberemo v kepo in položimo v pekač. Z rokami ali lopatko ga razporedimo enakomerno po pekaču.
  5. Slive očistimo in narežemo na rezine, nato pa jih razporedimo po testu in vsako posebej potresemo s približno pol žličke sladkorja v prahu. Pečemo 40-50 minut, dokler ni skoraj pečeno.
  6. Medtem stepemo beljake v mehak sneg. Postopoma dodamo sladkor v prahu in mešamo, dokler zmes ne postane kompaktna (s trdimi vrhovi).
  7. Odstranimo pito iz pečice in nanjo nanesemo sneg ter ga z lopatko previdno razporedimo po celotni površini. Kolač postavimo nazaj v pečico in pečemo še nadaljnjih 20-25 minut, da beljak rahlo porjavi.
  8. Pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v pekaču na rešetki.

Dober tek!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.