Cmoki imenovani Germknödel so številnim poznani z božičnih sejmov in smučišč v sosednji Avstriji. Gre za specialiteto, ki izhaja in češke in dunajske kuhinje. Pravi cmok ali Germknödel je pripravljen iz kvašenega testa, polnjen z začinjeno slivovo marmelado in postrežen s stopljenim maslom ter mešanico maka in sladkorja. Lahko ga postrežete tudi z vanilijevo omako. Kako takšno specialiteto pripravite doma, pa vam razkrivamo v prispevku.
Cmoki z marmelado (Germknödel)
Sestavine
- Sestavine za pripravo cmokov:
- 280 g navadne moke za kvašeno testo
- pol kocke svežega kvasa
- 60 g sladkorja
- 150 ml mleka
- 60 g masla sobne temperature
- ščepec soli
- lupino naribane limone
- 1 vanilijev sladkor
- 1 jajce
- slivova marmelada
- 1 jajce
- 1 žlica jedilnega škroba (gustina)
- 150 ml mleka
- 50 g sladkorja
- aroma vanilije
- mak za posip
Sestavine za vanilijevo kremo:
Navodila
- Priprava cmokov:
- Mlačnem mleku dodajte ščepec soli, ter razdrobite kvas. Pustite stati nekaj minut, da sestavine nabreknejo. 2 V skledo dajte moko in ščepec soli ter vanilijev sladkor. Čez čas dodajte ostale sestavine.
- Ko je kvas pripravljen, ga dodajte moki in ostalim sestavinam ter dobro premešajte.
- Masi dodajte stopljeno maslo in pregnetite, da dobite mehko in sijoče testo.
- Testo pokrijete s krpo in pustimo stati na toplem do 30 minut.
- Ko se testo podvoji, površino pomokajte in iz testa ustvarite majhne kroge ali kvadratke, ter jih povaljajte. Vsak oblikovan del napolnite z eno žlico slivove marmelade.
- Vsak cmok tesno zaprite in jih oblikujte v lepe krogle.
- V velik lonec nalijete vodo, dodaje malo soli in olja. Vodo zavrite in dodajte cmoke in jih kuhajte 10 minut.
- Cmoke je med kuhanjem potrebno obrniti. S leseno palčko pa preverite ali so ti kuhani. Ko cmoke prebodete in so na njej še sledi testa, pomeni, da ti še niso kuhani.
- Dovolj kuhane cmoke položite na krožnik, ter jih polijete z vanilijevo kremo, ter potresite z makom. Priprava vanilijeve kreme:
- V posodo za kuhanje dajte mleko.
- Iz posode vzemite nekaj žlica mleka ter ga zmešajte z jajcem in sladkorjem.
- Dodajte jedilni škrob (gustin) in vanilijo ter dobro premešajte.
- Preostanek mleka zavrite.
- Nato pripravljeno zmes z vanilijo, dodajte vročemu mleku in kuhajte na majhnem ognju, dokler se ta ne zgosti.