fbpx

Recept: Germknödel so slivovi cmoki polnjeni s slivovo marmelado in vanilijevo omako (Germknödel)

Germknödel - sladica Avstrije

Foto: RitaE/Pixabay
Zadnjič posodobljeno: :

Cmoki imenovani Germknödel so številnim poznani z božičnih sejmov in smučišč v sosednji Avstriji. Gre za specialiteto, ki izhaja in češke in dunajske kuhinje. Pravi cmok ali Germknödel je pripravljen iz kvašenega testa, polnjen z začinjeno slivovo marmelado in postrežen s stopljenim maslom ter mešanico maka in sladkorja. Lahko ga postrežete tudi z vanilijevo omako. Kako takšno specialiteto pripravite doma, pa vam razkrivamo v prispevku.

Cmoki z marmelado (Germknödel)

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za pripravo cmokov:
  • 280 g navadne moke za kvašeno testo
  • pol kocke svežega kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 150 ml mleka
  • 60 g masla sobne temperature
  • ščepec soli
  • lupino naribane limone
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 jajce
  • slivova marmelada
  • Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 1 jajce
  • 1 žlica jedilnega škroba (gustina)
  • 150 ml mleka
  • 50 g sladkorja
  • aroma vanilije
  • mak za posip

Navodila

    Priprava cmokov:
  1. Mlačnem mleku dodajte ščepec soli, ter razdrobite kvas. Pustite stati nekaj minut, da sestavine nabreknejo.
  2. 2 V skledo dajte moko in ščepec soli ter vanilijev sladkor. Čez čas dodajte ostale sestavine.
  3. Ko je kvas pripravljen, ga dodajte moki in ostalim sestavinam ter dobro premešajte.
  4. Masi dodajte stopljeno maslo in pregnetite, da dobite mehko in sijoče testo.
  5. Testo pokrijete s krpo in pustimo stati na toplem do 30 minut.
  6. Ko se testo podvoji, površino pomokajte in iz testa ustvarite majhne kroge ali kvadratke, ter jih povaljajte. Vsak oblikovan del napolnite z eno žlico slivove marmelade.
  7. Vsak cmok tesno zaprite in jih oblikujte v lepe krogle.
  8. V velik lonec nalijete vodo, dodaje malo soli in olja. Vodo zavrite in dodajte cmoke in jih kuhajte 10 minut.
  9. Cmoke je med kuhanjem potrebno obrniti. S leseno palčko pa preverite ali so ti kuhani. Ko cmoke prebodete in so na njej še sledi testa, pomeni, da ti še niso kuhani.
  10. Dovolj kuhane cmoke položite na krožnik, ter jih polijete z vanilijevo kremo, ter potresite z makom.
  11. Priprava vanilijeve kreme:
  12. V posodo za kuhanje dajte mleko.
  13. Iz posode vzemite nekaj žlica mleka ter ga zmešajte z jajcem in sladkorjem.
  14. Dodajte jedilni škrob (gustin) in vanilijo ter dobro premešajte.
  15. Preostanek mleka zavrite.
  16. Nato pripravljeno zmes z vanilijo, dodajte vročemu mleku in kuhajte na majhnem ognju, dokler se ta ne zgosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!